Viktiga poäng på kontot!

Foto: Kent Lundqvist

Herrtvåan: Lokomotiv Grillby IBK gnuggade till sig extrapoängen borta mot Östhammar efter en grym tredje period.

– Fredagsmatch borta mot Östhammar. Flera spelare borta pga. sjukdom och skador, där två man får strykas under fredagen. Truppen består av 11 man + två målvakter, berättar Anders Iggström.

I matchinledningen styr Loket matchen med bra bollinnehav och ett par bra målchanser. Första målet kommer efter 7 minuter när Dennis Eriksson Brown, i första matchen för säsongen efter frånvaro, tar en löpning på vänsterkanten och avlossar mot mål som går in bakom Östhammars duktiga målvakt.

Reduceringen dröjer knappa två minuter, där Östhammar får en man frispelad ensam med Johan Jansson i mål. Värdlaget är ofina nog att göra 2-1, några minuter senare, med ett backskott som lyckas leta sej hela vägen in i mål.

Taktpinnen som Loket höll i tappades bort efter ledningsmålet och Östhammar tog kommandot i matchen. Perioden slutar 2-1 till Östhammar.

– Vi är överens i omklädningsrummet om att vi måste ta tillbaka spelet genom att möta upp Östhammars spelare högre i banan, berättar Iggström.

I andra perioden står Loket upp bättre, har mer boll, men kommer till för få avslut på mål. Östhammar har inte heller många skott på mål, men lyckas på en retur utöka till 3-1 med drygt halva perioden spelad. När Loket får Jonathan Piispanen utvisad efter 14 minuter dröjer nästa mål endast 15 sekunder.

Utvisningssituationen var det enda dåliga ingripandet av matchens domare som inte läser situationen. Jonathan Piispanen skadar foten och faller, med ryggen mot spelet, får bollen på sej och får två minuter för liggande spel. Piispanen blir liggandes med foten isad och i högläge resterade del av perioden som slutar 2-0 till hemmalaget.

Spelmässigt är matchen jämn, men målmässigt så har hemmalaget en enorm fördel med 4-1 inför tredje perioden.

– Trots underläget så är stämningen god, vi tror på oss själva. Vi bestämmer oss för att skruva upp tempot ett steg till och att ta avslut från fler spelare och positioner och ha mer trafik framför deras målvakt. Vi har inget att förlora. Piispanen aviserar inför tredje att han kan återuppta spelet, berättar Iggström.

Perioden startar, och det kunde inte starta bättre. Med skott från backposition, och bra trafik framför målet, sitter 2-4 efter 35 sekunder signerat Jonathan Hillerstig.

– Tempot är riktigt bra och vi pressar Östhammar till dåliga avslut och har själva flera kvalitativa chanser som räddas av målvakten. Vi upprepar i båset samma mantra efter varje byte -vi har spelet, målen kommer, säger Iggström.

När matchklockan precis har passerat 11 minuter kommer äntligen nästa reducering. Hillerstig tar avslut och Jonas Davidsson håller sej framme och styr in 3-4, helt otagbart för målvakten. Både mål och målskytt kändes logiskt. Pressen från Loket var bra och Davidsson hade kort innan målet först ett krysskott som ”stals” av målvakten, sedan ett stolpskott.

Med 4-3 på tavlan så växer Loket än mer medan Östhammar går på knäna. Lokets ungtuppar i andrafemman har än så länge inte presenterat sej i målprotokollet, men det skulle komma och med besked. Piispanen spelar boll till Ludvig Kaneberg som dunkar in kvitteringen till 4-4 i nättaket, drygt 3 minuter från slutet.

– Vi vill mer, vi fortsätter att pressa. Är sånär att få in femman. Vi fortsätter pressa, men bjuder på friläge för Östhammar. Johan gör en toppräddning i mål och håller poängen vid liv, berättar Iggström.

Sista chanserna går till Loket som dock inte får in avgörandet. Sudden väntar. En minut in i sudden drar Östhammar på sej en utvisning när Kaneberg på språng får ett slag och inte kan avsluta. 62 sekunder efter utvisningen avgör densamma matchen, återigen framspelad av Piispanen.

– Hela laginsatsen ska hyllas med de individuella prestationerna som en bonus. 4 målskyttar på 5 mål där Kaneberg kliver fram för både kvittering och vinstmål. Piispanen ligger isad i 10-12 minuter och kommer tillbaka till tredjeperioden med två assist till Kaneberg. Hillerstig och Brown står för 2+3 tillsammans som backpar idag. Johan Alveus, pga. jobb osäkert kort till innan matchstart, blir omnämnd till Lokets bästa av hemmalagets matchledning. Johan Jansson i mål gör ett par fantastiska räddningar, där poängräddningen i slutet blir den som sitter kvar på näthinnan, vilket även resulterar i lagledningens pris, berättar Iggström som avslutar:

– Domarna påpekade att det såg ut som att ett div.5-lag gick ned i omklädningsrummet efter andra och bytte med div.2-laget. Hemmapubliken undrade om vi hade gått ned och käkat taggtråd i periodvilan. En ruggig tempohöjning och krigarinsats från alla spelare gör att vi kan vända 4-1 till 4-5 på bortaplan.


IBK Östhammar – Lokomotiv Grillby IBK 4-5 (2-1,2-0,0-3,0-1)

Skott: 22-23 (9-6,6-5,7-11,0-1)

Målen,
Period 1: 0-1 (07:08) Dennis Eriksson Brown, 1-1 (08:58) Samuel Eriksson, 1-2 (12:46) Marcus Persson.
Period 2: 3-1 (29:29) Albin Eriksson, 4-1 (34:21) Samuel Eriksson.
Period 3: 4-2 (40:25) Jonatan Hillerstig, 4-3 (51:06) Jonas Davidsson, 4-4 (56:51) Ludvig Kaneberg.
Period 4: 4-5 (62:09) Ludvig Kaneberg.

Utvisningar: 1x2min – 1x2min
Publik: 165

Tabell & Resultat >>>

Lämna ett svar