Världsstjärnor i Bålsta!

BIK kastaren Linnea Westerberg. Foto: Kent Lundqvist

Vårkastet 2018 bjöd på en stjärnspäckad tävling och hel del bra insatser och prestationer på Grönadalens IP i Bålsta.

– Vi är mycket nöjda med årets arrangemang som är det åttonde sedan starten 2010 och som vanligt är det bra väder, tror bara vi haft dåligt väder en gång på alla dessa år, berättar tävlingsledaren Peter Björklund från Bålsta IK.

Tävlingsledare Peter Björklund. Foto: Kent Lundqvist

Ni har lyckats att locka hit en hel del stora namn.

– Det är jättekul och påvisar att det är ett bra arrangemang som lockar många kastare runt om i Sverige och även med ett vist internationellt inslag, säger Peter.

Det var inte alla som tävlade och två av dem var världsstjärnorna Daniel Ståhl och hemmasonen Kim Amb.

Kim Amb & Daniel Ståhl. Foto: Kent Lundqvist

– Jättekul att dem vill vara på plats och Kim ställer upp så mycket han kan för sin hemmaklubb. Idag hjälper han oss med att vara prisutdelare. Vi fick också in ett bra namn till här i dagarna och det är en annan svensk diskusstjärna i världsklass – Simon Pettersson, berättar Peter.

Simon Pettersson är Sverigetvåa bakom Ståhl, men i april 2018 besegrade Simon Daniel Ståhl på en tävling i Irvine (Kalifornien/USA). De var förövrigt första gången han vann på 40 försök i tävlingssammanhang.

Det fanns dem som var med och tävlade också. Spjutkastaren Jiannis Smalios som vann junior EM som 18 åring och har tävlat både för Sverige och Grekland i de stora mästerskapen som VM & OS.  Hann vann Vårkastet på 79,89 m

Foto: Kent Lundqvist

Andra stora namn som var på plats var släggkastarna Ragnar Carlsson (EM brons U-VM) & Grete Ahlberg (näst bäst i Sverige genom alla tider).

Det fanns också lokala unga talanger på plats och vi valde att bevaka Enköpingstjejen – Linnea Westerberg nu tävlandes för Bålsta IK men tränandes mestadels i Falun på friidrottsgymnasiet. Ja, det är en ung tjej som är i farten kan man lugnt säga som berättar om hur allt startade.

Linnea Westerberg. Foto: Kent Lundqvist

– Jag var väl 7-8 år när jag började med friidrott i Enköping (EAI), men valde att flytta till Bålsta IK när jag var 10-11år av olika anledningar. När jag sedan blev 13 år så fick jag upp ögonen för det här med kastandet och framför allt spjutet. Det är det jag fokuserar mest på just nu och hoppas på att ta medalj i SM senare på denna säsong, berättar Linnea.

Vad ror du kommer krävas för att nå det målet?

– Jag har som mål att kasta över 40 meter och gör jag det så har jag en bra chans, men det är mycket som skall stämma för att nå dit, mitt personliga rekord just nu är 36,65m. Jag jobbar hårt med en ny teknik som har man ansatsen att göra och kan jag få till den så är känslan att jag skall lyckas, menar Linnea.

Vad tror du om dagens tävlingar där du ställer upp i Slägga, Diskus och spjut.

– Jag har egentligen inga resultatmål med tävlingen, det är mer att jobba med teknik och känsla så här tidigt på utesäsongen, men man hoppas ju alltid på bra längder såklart, avslutar Linnea.

Hur gick det då för Linnea?

Foto: Kent Lundqvist

Dagens första gren var slägga och där gör Linnea tre kast över 43m och stannar på en 5:e plats med 43,95,m. Personliga rekordet är 45,17m. Det följdes sedan upp med diskus och även här blev det en 5:e plats med 28,50m.

Foto: Kent Lundqvist

I spjut kom så det bästa resultatet för Linnea som vann grenen och dessutom slog personligt rekord. Det startade en smula trevande med ett förstakast på 30,77, men sedan hittade hon rytmen och med det längderna. I den andra omgången ökar Linnea till 36,65 och i den fjärde omgången kom dagens längsta kast som mätte hela 39,04m!

Se alla resultat här >>>

Lämna ett svar