Vårkastet 2020, med internationell touch

Foto: Pär Åhlund

Våren har kommit lite sent i år. Men i stället för som vanligt hållas i maj har årets pandemi förskjutit den uppskattade tävlingen till högsommartid.

Men den som väntar på något gott väntar aldrig för länge som ordspråket säger. Och nog stämde det om man tittade på startfältet. Detta var visserligen reducerat för att kunna leva upp till personbegränsningskraven.

Till årets Vårkast hade 62 atleter anmält sig från huvudsakligen klubbar i Mälardalen men mer långväga gäster fanns bland de tävlande. Och att Vårkastet lockar internationellt deltagande i form av Arthur Petersen från Sparta Atletik i Danmark och Dagbjartur Jonsson från IR på Island talar ju för att klubben arrangerar en tävling med gott rykte. Med ett reducerat startfält begränsades Bålsta IK’s representation till Linnea Westerberg och Kim Amb.

Foto: Pär Åhlund

Efter ett inledande tal och invigningskast av den nya kastburen från klubbens ordförande Daniel kunde tävlingarna starta.

Med ett begränsat tävlande i bagaget så var tävlingslusten under dagen på topp. Bland de deltagande kunde höras att det funnits en längtan att äntligen kunna komma ut och börja tävla igen. Och tävlas det gjorde det…under dagen så sattes hela fem stycken nya tävlingsrekord.

I slägga sattes ett nytt rekord av Tracey Andersson (K), Ullevi FK. I både spjut och kula sattes två nya rekord. I kula av Sara Lennman (K), Spårvägens FK och Emilia Malmehed (F19), Linköpings GIF och i spjut av Elisabeth Lithell (K), KFUM Örebro samt slutligen Kim Amb (M), Bålsta IK.

Kim kastade i sitt första kast 83,41 m vilket noteras som tävlingsrekord, arenarekord, personligt årsbästa och det fjärde längsta kastet i världen under innevarande år.

Foto: Pär Åhlund

Efterföljande kast vart tyvärr inte lika lyckade, men för att vinna behöver man bara kasta längst, en gång. Segern till Kim Amb följt av Arthur Petersen på en andraplats och Dagbjartur Jonsson på tredje.

Linnea Westerberg startade i slägga och spjut. Slägga har varit motigt en tid men spjut har varit ett desto större glädjeämne. Under dagens tävling så kastade hon 36,40 m som längst och förbättrade därmed sitt personliga rekord med ungefär 40 centimeter.

Foto: Pär Åhlund

Så i strålande sol och med en strålande tävlingsiver efter månader av restriktioner genomfördes till slut årets Vårkast på ett mycket trevligt vis.

Text & Bild: Pär Åhlund.

Lämna ett svar