”Utvecklingsträff i Spjut”

Martin Westerberg, Linnea Westerberg, Thomas Röhler och Björn Amb.

Göteborg Friidrott ordnade en ”Utvecklingsträff i Spjut” för Sveriges hela spjutelit och på plats var Bålsta IK talangen Linnea Westerberg.

Inom friidrotten i Bålsta IK (för dem lite äldre) är det lite stiltje på tävlandet från slutet av september och ett par månader framåt. Den här perioden inleds ofta med någon veckas vila och sedan drar en tung träningsperiod igång.

Foto: Thomas Röhler

Inomhussäsongen börjar sedan strax innan jul och kulminerar i början av mars med SM-tävlingar för de olika åldrarna. För dom som mestadels tävlar i de långa kasten blir det däremot inte så mycket tävlande förrän det är dags för nästa utomhussäsong.

För Bålstatalangen Linnea Westerbergs del blir det en kort inomhussäsong med ett par tävlingar i Vikt (inomhusversionen av slägga) framöver. Dessutom är det två tävlingar i långa kast, dels 2 februari i Växjö då hon kastar spjut och dels 2-3 mars då det är RM i Vinterkast (spjut + slägga). Denna tävling går i Göteborg. Dessa tävlingar är mestadels för att få ett break i uppbyggnadsträningen.

Göteborg Friidrott ordnade en ”Utvecklingsträff i Spjut” för Sveriges hela spjutelit.

Deltagare var några av toppkastarna på seniorsidan (dock inte Kim Amb) och flertalet av de bättre juniorerna och en av dem var Linnea, totalt ca. 50 stycken spjutkastare. Coacher (och här kommer det bästa) var Thomas Röhler med sin tränare och Petra Felke och hennes son, samtliga från Jen Javelin i Tyskland.

– Helgen i Göteborg var jättebra! Jag har fått med mig massor med nya tips och jag har blivit inspirerad av de olympiska spjutkastarna som var där. Det blev en del träning denna helg, både teknik, drillar och sen avslutades det med ett bootcamp på söndagen som var väldigt jobbigt. Jag har fått med mig en del nya övningar hem som är väldigt bra för ansatslöpningen, men även en del saker att jobba på i kastningen. Jag är jättenöjd med denna helg och nu är det bara fortsätta träna på dessa sakerna till utomhussäsongen, berättar Linnea.

Foto: Thomas Röhler.

Thomas är regerande Olympisk mästare (2016) samt Europamästare i spjut. Petra är den enda kvinna i världen som kastat 80 meter (1988)!  Dessutom var flertalet av de svenska toppcoacherna på plats, inklusive Bålstas Björn Amb, för att hjälpa till under träningarna.

Helgen genomfördes med flertalet föreläsningar, där bl.a. Thomas pratade om sitt liv som spjutkastare. Flera olika träningspass med både kast- och styrkeövningar samt analyser av kastarna där var och en fick både ris och ros med tips på vad dom kan göra ännu bättre.

– Vid den här typen av arrangemang får vi alla också möjlighet att utvidga våra nätverk för att driva svensk spjutkastning framåt! En mycket bra helg som definitivt motiverat Linnea inför kommande säsong, berättar BIK-tränaren Martin Westerberg.

 

Lämna ett svar