Tre sevärda städer där sommar-OS hållits

Bild: CDN.pixbay

Var fjärde år hålls några av världens viktigaste idrottstävlingar rum – nämligen de Olympiska spelen.

Tävlingar äger rum i en rad olika grenar och spelen är i regel uppdelade i sommar- och vinterspel, där Sommar-OS räknas som det näst största idrottsevenemanget i världen. Spelen har en anrik och lång historia. Enligt historikerna dokumenterades de olympiska spelen för första gången i Olympia i antika Grekland runt 776 f.Kr.

Nästa OS-tillfälle är 2021 i Japan, med Tokyo som värdstad, och utgör den 32: a upplagan av sommarspelen. Startskottet för evenemanget är den påkostade invigningen som sker den 23 juli och spelen löper sedan fram till den 8 augusti. Vi har därmed en sommar späckad av sport att se fram emot nästa år. Lite kuriosa om eventet är att dess maskot kommer att vara “Miratiowa”, ett kattliknande djur. Åtskilliga nya sporter har även lagts till i OS-programmet, däribland karate, skateboard och baseboll. Som en hommage till sommar-OS och Tokyo tar vi i den här artikeln med dig på en tur längs minnenas allé och tre andra sevärda städer som stått värd för sommar-OS.

Barcelona

Sommar-OS är en populär folkfest för alla sorters människor i olika åldrar som engagerar sig på olika sätt i evenemanget. Vissa tittar hängivet på varje sändning på teve, andra håller koll på potentiella vinnare och placerar odds på olika bettingsajter såsom Unibet odds (som faktiskt har en egen separat kategori för sommar-OS), och andra reser fysiskt ner till orten där de Olympiska spelen hålls för att se allt live. Barcelona är ett illustrativt exempel på hur en stad kan dra fördel av ett OS när det gäller besöksantal. När sommar-OS hölls här 1992 gjordes rejäla investeringar i infrastruktur, hotellnäring och stadsutveckling. OS blev katalysatorn som gjorde att Barcelonas besöksantal fyrdubblades till 7,4 miljoner turister 2012 och omvandlade stadens rykte från en ruffig industristad till en internationell turistdestination att räkna med.

Rio de Janeiro

Det senaste sommar-OS ägde rum i den myllrande brasilianska metropolen Rio de Janeiro år 2016. Rio blev den första sydamerikanska orten att stå värd för OS och beskedet att staden satts på kartan i internationella idrottsliga sammanhang möttes av hurrarop och karnevalsyra av lokalbefolkningen då den fick det positiva beskedet. OS i Rio kännetecknades av höga temperaturer, hög musik, dans och till och med ett eget husband. Därtill fick åskådare se storstjärnor som Usain Bolt och Michael Phelps ta hem medaljer.

Los Angeles

Soliga LA har stått värd för sommar-OS vid två tidigare tillfällen, 1932 och 1984, och satsar på att stå värd för eventet en tredje gång 2024. Det var egentligen tänkt att Boston skulle ta över facklan för evenemanget från amerikanskt håll men man mötte motstånd från invånarna varför den amerikanska OS-kommittén istället föreslog Los Angeles. Staden har förutom kultur, även shopping och ett behagligt väder bland annat. Kommittén har exempelvis tryckt mycket på hållbarhetsfrågan i sitt förslag och menar att LA – till skillnad från de flesta andra värdstäder – planerar att använda sig av befintliga arenor för att härbärgera spelen istället för att bygga nya. Huruvida USA drar vinstlotten en tredje gång återstår att se men LA har i vart fall alla förutsättningar och erfarenheten som krävs på sin sida.

Lämna ett svar