Toresäter klar för EM & VM: ”kroppen tydde på att den inte var redo”

Bild: Privat

Ludvig Toresäter från Enköping är klar för EM & VM efter smått kaotiska förberedelser.

Vägen fram till EM & VM platsen har inte varit spikrak för Ludvig som trots allt ändå lyckades ta sig hela vägen.

Hur kom du in på det här?

– André (Witt) var den som lurade med mig i denna sport 2017 och efter några lopp på skoj började jag gå in mer för att tävla om bättre placering under 2018 . Lyckades i sista stund kvala till EM och var en bland minoriteten som klarade mig igenom banan med armbandet i behåll, även om min placering bland de som klarade sig inte var i topp (armbandet klipps av under tävling om man ger upp vid något hinder eller inte hinner i mål inom bryttiden och man diskvalificeras), berättar Ludvig.

Hur har din uppladdning varit inför kvalet?

– Jag har haft en ganska risig försäsong pga tidsfrist av all planering kring vårt eget lopp i Enköping i april även en hel del sjukdom och skador och missat en del inplanerade lopp under våren. Så inför förra helgens lopp Ultimate OCR i Åkersberga , Stockholms var jag väldigt sjukligt nervös, den tilltänkta kvalificeringen för EM och VM hängde på detta medan kroppen tydde på att den inte var redo. Jag bestämde mig för att starta och se om axeln skulle hålla och förberedde mig på att få bryta ganska direkt.

Bild: Privat

Ludvig hade redan året innan anmält sig till denna Ultimate X tävling med 60 andra som skulle springa arrangörens vanliga standard bana fast så många varv som möjligt på tid.

– Standardbanan var 9+ km med 41 hinder och mycket uppförsbackar. Kravet för att kvalificeras till EM och VM var att hunnit påbörja sitt 3e eller 4e varv inom 4 timmar och vara bland de 80% bästa i gruppen med minst 3 varv slutförda och armbandet kvar.

När starten gick tog Ludvig rygg på de snabbaste och fylldes med adrenalin .

– När gruppen skingrades la jag mig i ett tryggare tempo och betade av km på km, hinder för hinder, varv på varv problemfritt. Allt gick över förväntan bra, man fylldes av enorm energi av andra imponerade och peppande funktionärer, publik, vanliga deltagare och medtävlande och även om uppförsbackarna började bidra till sjuk kramp och mjölksyra så började jag överväga ett 4 varv.  Jag kom 6 min försent in från mitt 3e varv för att få fortsätta ut på ett 4e men en 18 placering räckte ändå till en kvalificering till EM och VM. Jag var väldigt nöjd att kroppen höll och att envisheten räckte till att nå målet.

Bild: Privat

Vad händer nu?

– Nu är man lite stel och trött i kroppen men redan tokladdad inför nästa lopp Tough viking på Stadion i Stockholm kommande helg. Även om kvalificerings målen redan är uppnådda ska det bli kul att tävla mer , springa barnloppet med mina söner och träffa alla medtävlande vänner från landets alla hörn.

Hur ser planerna ut inför EM?

– I stundens hetta planerar jag EM resan till Gdynia i Polen . Det ska planeras och skrapa ihop ekonomi till resa , boende och vilka tävlingar i EM jag ska delta i.

Hittills är Ludvig anmäld till:

ShortCourse: (27/6) en kortare bana på 5km och 40 hinder, en väldigt intensiv grepp krävande bana. StandardCorse: (28/6) en längre bana på 15km med 60 hinder.

– Jag sätter också ihop ett team om 3 personer som ska delta i Team-Relay: (den29/6) En stafett där vi 3 delar upp en sträcka på 8 km på 4. En av oss kommer ta en sträcka med tunga hinder, En får en längre sträcka med snabbare hinder, en tar en sträcka med mer tekniska hinder. Innan man samlas och hjälps åt på den sista sträckan.  Med detta är Jag är riktigt peppad inför året och väldigt tacksam för alla peppande hjälpsamma vänner, familj och flickvän som gör detta möjligt för mig, avslutar Ludvig.

 

Lämna ett svar