Sveriges friidrottsrepresentanter under OS i Tokyo

Nu är det dock äntligen dags för idrottsfesten att bli av, och det kanske tydligaste beviset på det är att den svenska OS-truppen börjar ta form.

Sommarens OS i Tokyo närmar sig med stormsteg. De kommande olympiska spelen skulle som bekant ha genomförts under sommaren 2020, men flyttades fram ett år på grund av världsläget. Nu är det dock äntligen dags för idrottsfesten att bli av, och det kanske tydligaste beviset på det är att den svenska OS-truppen börjar ta form. Under OS är det många som kikar med ett extra öga på friidrottstävlingarna, och av den anledningen tänkte ta en titt på vilka som kommer att representera vårt land på just den fronten.

OS kröner en fullspäckad mästerskapssommar

Året – och inte minst sommaren – 2021 har varit fantastiskt för alla idrottsälskare, tack vare att flertalet av sportvärldens främsta mästerskap har gått av stapeln. Sommaren inleddes med att vi höll stenkoll på alla TV-tider Ishockey-VM och, dessvärre, tvingades se det svenska landslaget floppa ordentligt. Vi hade dock inte tid att misströsta särskilt länge eftersom ishockey-VM strax följdes upp av ett efterlängtat fotbolls-EM.

Två så stora mästerskap kan mycket väl lämna ett enormt tomrum efter sig, men lyckligtvis har vi fortfarande en av årets idrottshändelser framför oss – vi pratar givetvis om sommar-OS i Tokyo. Den kommande olympiaden närmar sig på allvar och kommer att genomföras mellan 23 juli-8 augusti.

De svenska friidrottshoppen under OS

Totalt sett är det 20 stycken svenska friidrottare som har tagits ut till Tokyo-OS. Bland dem är det två namn som sticker ut som medaljkandidater: Daniel Ståhl och Armand Duplantis.

Faktum är att både diskuskastaren (Ståhl) och stavhopparen (Duplantis) är mer än bara medaljkandidater – de är guldfavoriter i sina respektive grenar. Både Ståhl och Duplantis är ledare på världsrankingen och Duplantis är dessutom världsrekordhållare inom stavhopp för herrar.

Är det några som ska ta hem guldmedaljer åt Sverige under OS i sommar, så är det alltså dessa två herrar. Med det sagt har vi ytterligare 18 kandidater som vi hoppas ska kunna skrälla.

Så här ser den svenska friidrottstruppen ut i sin helhet:

Andreas Kramer (800 m)

Angelica Bengtsson (stavhopp)

Armand Duplantis (stavhopp)

Carolina Wikström (maraton)

Daniel Ståhl (diskus)

Emil Blomberg (hinderlöpning)

Erika Kinsey (höjdhopp)

Fanny Roos (kula)

Kalle Berglund (1 500 m)

Khadijatou Sagnia (längdhopp)

Kim Amb (spjut)

Maja Nilsson (höjdhopp)

Meraf Bahta (10 000 m)

Perseus Karlström (gång)

Sarah Lahti (10 000 m)

Simon Pettersson (diskus)

Simon Sundström (hinderlöpning)

Thobias Montler (längdhopp)

Vidar Johansson (hinderlöpning)

Wictor Petersson (kula)

Kritik mot SOK efter uttagningarna

Sveriges Olympiska Kommitté (SOK) har fått motstå en hel del kritik för sina uttagningar, inte minst inom friidrotten. Anledningen till kritiken grundar sig i att SOK:s krav anses vara simultant för hårda och naiva.

För att tilldelas en plats i truppen ska en utövare nämligen kunna konkurrera om en topp 8-placering i sin gren, vilket många menar är ett alldeles för hårt krav. Det leder dels till att fler atleter än nödvändigt (enligt den Internationella Olympiska Kommitténs kriterier) sållas bort från den svenska truppen. Samtidigt är det ett krav som de uttagna sällan lyckas leva upp till. Under de senaste årens olympiska spel är det en klar minoritet som har klarat av att slå sig in i topp 8.

Resultatet av den relativt extrema målsättningen leder ofta till upplevda orättvisor i samband med trupputtagningen. Den mest anmärkningsvärda situationen inför sommarens OS är sannolikt att Lovisa Lindh – i skrivande stund rankad 22 i världen på 800 meter – inte tagits ut, medan många utövare med betydligt sämre världsranking istället har fått en plats i truppen.

Lämna ett svar