Sverige Team 18 tvåa i Finland!

Jonatan Berggren utsågs till matchens lirare i finalen mot Finland. Foto: Privat

ESK fostrade spelarna Jonatan Berggren och Filip Hasa var med och tog ett silver med Sverige Team 18 i Finland.

ESK Fostrade Jonatan ”Jonte” Berggren, nu i Skellefteå AIK och Filip Hasa numera i Frölunda var med Team 18 landslagstruppen som den 8-12 november spelade en femnationsturnering i finska Hämeenlinna. Övriga lag var USA, Finland, Schweiz och Tjeckien.

Sverige inledde med att vinna över Tjeckien med 4-1 (2-1,1-,1-1)
Berggren stod för assist till 1-0 & 3-1. En ganska jämn match som avgjordes 3,40 in i den tredje perioden då Simon Lundmark gjorde 4-1 för Sverige.

I den andra matchen mot USA vann Sverige med 2-0 (1-0,1-0,0-0).
USA kom sin vana trogen ut hårt, tog kommandot och satte hård press med sedvanligt fysiskt spel. Med ett tålmodigt försvarsspel växte Sverige in i matchen och med 37 sekunder kvar av första period tar man också ledningen med 1-0genom Hugo Gustavsson, ett lågt skott efter fint förarbete av Fredrik Granberg och David Lilja.

I den andra perioden var Sverige aktivare med ett effektivt press spel där anfallen blev längre och målchanserna flera. Med knappt fyra minuter kvar av perioden gör Christoffer Jona 2-0 med en snygg styrning. Den tredje och sista perioden blir mållös.

Nu väntade Schweiz och det skulle bli tufft hela vägen.
Det slutar med att Sverige förlorar med 2-3 (0-0, 2-1, 0-1, 0-0, 0-1) där straffläggning avgjorde, Berggren gör 2-1 målet för Sverige, han tryckte sig runt på kanten och fick iväg ett skott från vinkeln som letade sig in under den Schweiziske målvakten.

Nu väntade Finland i finalen och det skulle bli ett klassiskt drama.
Det blir Berggren som öppnar målskyttet i finalen, åker runt sin back och enkelt placerar pucken mellan benen på målvakten till 1-0. Bara några minuter senare får Berggren chansen igen, på ett friläge men tyvärr går avslutet i stolpen.

Sverige dominerar den andra perioden men lyckas inte överlista den finske målvakten som räddar bla. tre frilägen. Fortsatt ledning inför den tredje och sista perioden med 1-0. Finland lyckas efter en tilltrasslad situation kvittera till 1-1 och matchen gick till övertid. Sverige fock starta övertidsspelet i spel fyra mot fem och med en sekund kvar av utvisningen avgöra Finland med att göra 1-2. Berggren utnämns till matchens lirare i finalen och kommer fyra i poängligan!

Riktig rolig turnering och såklart extra kul när det gick så bra som det gjorde personligen. Tråkigt att vi ej vinner mot Finland som jag tycker vi förtjänade att vinna, berättar Berggren.

Även Filip Hasa fick speltid och enligt rapporterna med bravur.

Det stora målet för Sverige Team 18 är VM 19-29 april 2018 i Magnitogorsk (Ryssland), men närmast väntar Camp december 13-16/12 på hemmaplan (Väsby & Norrtälje).

– Inget är klart, men jag hoppas såklart att jag blir kallad till lägret i december, avslutar Berggren.

Lämna ett svar