Sverige Team 18 föll i finalen!

Albert Lyckåsen. Foto: Privat

Sveriges Team 18 har spelat Hlinka Gretzky Cup i Kanada (Edmonton) och med i truppen var Bålsta HC fostrade backen Albert Lyckåsen.

Mellan 6-11 augusti, spelade – Kanada, Tjeckien, Finland, Ryssland, Slovakien, Sverige, Schweiz och USA den prestigefyllda Hlinka Gretzky Cup med de bästa unga hockeyspelarna i världen och NHL: s framtida stjärnor 18 år eller yngre. Historiskt värd har varit Tjeckien och Slovakien som Ivan Hlinka Memorial Cup.

Sverige med Bålsta fostrade Albert Lyckåsen (nu i Linköpings HC) spelade i grupp A tillsammans med Kanada, Slovakien och Schweiz.

– Sjukt cool upplevelse, hockey är mycket ju så mycket större i Kanada, berättar Albert.

I den första matchen vinner Sverige över Slovakien med 4-2 (1-1,1-1,2-0) där avgörandet kommer under de första sex minuterna av tredje perioden då Karl Henriksson and Philip Broberg gör 3-2 & 4-2. Skotten: 44-21

I den andra matchen vinner Sverige mot Schweiz och återigen är det en bra tredje och sista period som avgör.  5-0 (1-0,0-0,4-0). Och nu väntade en gruppfinal mot Kanada.

Det blev lite av en rysare där det var ledning för Kanada med 2-1 inför den tredje och sista perioden. Sverige kvitterar tidigt till 2-2 genom Alexander Holtz, men Kanada återtog ledningen med knappa 7 minuter kvar att spela genom Matthew Robertson. Sverige får ganska omgående chansen att spela fem mot fyra och tar vara på chansen. Elmer Söderblom kvitterar till 3-3 med dryga fyra minuter kvar att spela. Tyvärr så åker även Sverige på en utvisning direkt efter kvitteringen och det kostar både ett baklänges mål och matchen då Bowen Byram avgör med att göra 4-3.

Foto: Privat

Som grupptvåa fick nu Sverige möte ettan i grupp B – Ryssland i semifinal och även det skulle komma att bli en rysare. Ryssland tog kommandot i semifinalen med ett bra tryck på Sverige som försvarar sig bra och har med sig 0-0 in den andra perioden trots skotten 2-12! I mellanakten så höjer sig Sverige och jämnar ut matchen, men det är fortsatt mållöst inför den tredje och sista perioden, skotten till Sverige 11-6.

Sverige tar ledningen med 1-0 tidigt i den sista perioden genom Philip Broberg i spel fem mot fyra. Efter det så ligger Ryssland på för en kvittering och med endast 1,54 kvar att spela kommer kvitteringen till 1-1 genom Vasili Podkolzin. Det skulle dock komma ett avgörande innan ordinarie matchtid var över! Karl Henriksson gör 2-1 till Sverige med endast 44 sekunder kvar att spela och är därmed klara för final mot Kanada som vann sin semi över USA med 6-5 på övertid.

Foto: Privat

– Det som avgör i semin är små marginaler och att vi följer våran gameplan hela tiden och tror på det vi gör och accepterar sin roll i laget, menar Albert.

Sverige får lite av en drömstart på finalen och går fram till ledning med 2-0 efter mål av Lucas Raymond i spel fem mot fyra och Alexander Holtz. Kanada skulle dock komma tillbaka och hinner vända till ledning med 3-2 innan perioden är slut. I mellanakten utökar Kanada sin ledning till 4-2 och det är uppförsbacke för Sverige inför den tredje och sista perioden. Med fem minuter spelat av den sista perioden avgör Kanada matchen med att göra 5-2 och det slutar tillslut med finalförlust med 2-6 för Sverige.

– Finalen var mäktig, bra start men vi började slappna av och fokusera på fel saker och sen är Kanada ett jäkligt bra lag, säger Albert.

Hur gick det för dig själv under turneringen tycker du?

– Gick väl helt okey, spelade inte så mycket i början men sedan blev en back skadad och jag fick spela mer och det gick bra. Har lite Saker att jobba på, men som tur är de tidigt på säsongen, avslutar Albert.

 

Lämna ett svar