Sverige F18 avslutade säsongen med seger!

Foto: Privat

Sverige F18 avslutade en framgångsrik säsong med att vända ett 0-1 underläge till seger borta mot Belgien.

I början av oktober säkrade Sverige med Enköpingstjejen Beata Olsson i laget platsen i kommande vårs Elite Round-kval. Vårens kvalgrupper lottas den 23 november och matchen mot Belgien var ett bra test inför de kommande utmaningarna.

Det blev en skakig första halvlek med få kvalificerade målchanser och darrigt spel från båda länderna. Det var dock hemmanationen som var i ledning efter de första spelade 45 minuterna efter att Karlijn Knapen slagit ett inlägg som seglade in i bortre hörnet till 1-0 i den 22:a matchminuten.

– Vi började inte särskilt bra. De första 20 minuterna hamnade vi för djupt ner i banan. När vi vann bollen visste vi inte vad vi skulle göra med den, vår spelbarhet måste bli bättre. Vi måste vilja ha bollen. Första halvlek var inte bra från vår sida, det var vi ärliga med i halvtid, säger förbundskapten Anders Johansson på SVFF hemsida.

Halvtidssnacket och ett par lyckade byten responderade positivt i det svenska lägret och nu tog man kommandot i matchen. Det gav också utdelning med timmen spelad. På en snabb omställning sprintade Ljusdalsspelaren och inbytte Cornelia Kapocs förbi sin motståndare och rullade snyggt och prydligt in 1-1 i bortre hörnet bakom en chanslös Femke Bastiaen i hemmamålet.

Misstänkt straff när Beata Olsson gjorde allt rätt och gav sig själv öppet mål.

Beata har en jättechans att ge Sverige ledningen i matchen med blir rånad på både mål och straff då hon kom helt fri med Bastiaen. Beata gjorde helt rätt då hon rundar Bastiaen, men med öppet mål blir hon fälld av keepern och det blir förvånansvärt bara frispark och varning som efterföljd på det tilltaget?

– Jag tror att målvakten kom ut utanför straffområdet ganska långt när hon kapade mig så det kunde nog inte bli straff, hon kom ofta långt ut. Hade det varit i straffområdet hade jag absolut velat ha straff för den, hon förstörde ju friläget, menar Beata.

Sverige skulle ändå få sista ordet i denna landskamp. I den 83: matchminuten var det dags för Ljusdal att bidra igen genom inbytte Paulina Nyström som vände bort sin bevakare och tryckte in 1-2 bakom Bastiaen.

– Vi fick bättre fart i andra halvlek. Belgien sprack isär lite. Samtidigt var vi lugnare med bollen och öppnade upp Belgien på det viset. Vi skapade en del chanser och gjorde två fina fotbollsmål. Vi var mer metodiska och hade ett bättre spel i andra halvlek. Vi behöver däremot bli lite lugnare i vårt spel. Det är starkt av oss att vända och vinna matchen. Vi är nöjda, säger Anders Johansson.

Enköpingstjejen Beata Olsson säger så här om matchen.

– Vår första halvlek spelade vi dåligt och höll oss inte alls till vårt spelsätt, i andra blev det bättre och vi gjorde allt mer ordentligt. Skönt att vi vann även om vi inte spelade bra hela tiden.

Vilka hoppas du på i lottningen den 23/11?

– Jag hoppas självklart på svagare nationer i lottningen, nu för tiden är dock de flesta nationer riktigt bra och alla lag är nog tuffa att möta, avslutar Beata.

Belgien – Sverige 1-2 (1-0)

Mål, 1-0 (22) Karlijn Knapen, 1-1 (60) Cornelia Kapocs, 1-2 (83) Paulina Nyström.

Varningar: 3-0

Sverige: 1 Moa Edrud MV <-> (46) Elin Vaughan, 7 Clara Härdling <-> (64) Ebba Ronquist, 4 Saga Jontoft, 3 Linn Bogren, 2 Josefin Harrysson <-> (46) Kajsa Lang, 19 Tilde Lindwall <-> (46) Lisa Johansson, 10 Olivia Wänglund (K) <-> (64) Agnes Nyberg, 8 Linn Vickius, 11 Wilma Ljung Klingwall <-> (64) Alva Selerud, 18 Emma Engström <-> (46) Cornelia Kapocs, 20 Beata Olsson <-> (64) Paulina Nyström.

Lämna ett svar