Svenska damlandslaget i Boule inbjudna till Trophee Lequipe

Bild: Pixbay

Svenska damlandslaget i Boule har fått den stora äran att bjudas in som ett av 8 stycken damlag från hela världen att delta i den prestigefyllda tävlingen Trophee L’equipe som gick av stapeln under oktober i Frankrike.

Den prestigefyllda tävlingen tv-sändes i över 88 sändningar och är helt klart en av de tyngre tävlingarna inom sporten. 8 damlag och 8 herrlag deltar varje år och 2019 var Sveriges damer ärade nog att ta en plats. Sverige var däremot inte representerade på herrsidan. Detta kan definitivt ses som ett uppsving för sporten som i många tillfällen ligger i lä jämfört med andra storsporter. Kommer Boulen vinna större mark i Sverige framöver är frågan?

Boulens historia

Det sägs att boulen tagit sig en resa från forntidens Egypten via antikens Grekland och sedan vidare till Romarriket. Däremot kommer det mest pålitliga spåret från senare tider än så. Den moderna formen av boule kommer från Frankrike och härstammar från en kulsport vid namnet “jeu provencal”. Historien skvallrar om att en av sportens stora spelare en dag fick svårt att röra sig på ålderns höst. Hans spelkamrater ville då underlätta för hans medverkande och hittade på en regel som krävde att alla spelare stod med båda fötterna på marken och inom en markerad cirkel. Den formen av spelet kallades sedan “Pétanque” eller “Boule”.

Boulens popularitet växer

Trots att boulen funnits under så lång tid har den inte alltid varit så het på tapeten. Den största anledningen till det har varit att boulen fått stämpeln av att vara en sport för äldre. De flesta som spelar boule är nämligen pensionärer som samlas i olika parker och dylikt under sommaren och spelar tillsammans. Men, under senare år har boulen fått sig ett uppsving och allt från familjer till yngre kompisgäng har börjat ägna sig åt sporten och även turneringar. Kanske är det anledningen till att Svenska damlandslaget nu blivit så duktiga att de bjuds in till prestigefyllda tävlingar världen över.

Hur spelar man Boule?

Att spela boule är inte svårt och kanske är det den största anledningen till att det kommit att bli så pass populärt. I det stora hela handlar det om att kasta järnklot så nära en liten träkula som möjligt. Spelet sker mellan två lag och vardera lag kastar sex kulor var. De sex kulorna ska sedan placeras så nära träkulan som möjligt. Träkulan kallas för övrigt för “lillen”. Visst låter det lätt? Jo, visst är reglerna lätta men att bli en fullfjädrar boulespelare tar åratal av övning. Det är ett strategiskt spel som kräver finess och en hel del taktik. Spelet börjar med att vardera lag kastar en kula var och sedan är det alltid laget vars kula ligger längst ifrån lillen som får kasta igen. Och så håller det på tills kulorna är slut.

Lämna ett svar