Svängig inledning på Allsvenskan

Det finns få lika tydliga vårtecken som starten på den Allsvenska fotbollssäsongen.

I takt med att vädret nu blir varmare för varje dag som går, har ett par omgångar av den högsta divisionen inom svensk herrfotboll redan hunnit genomföras. Även om det fortfarande är för tidigt att dra några definitiva slutsatser så kan det vara intressant att se hur inledningen speglar de förväntningar som fanns inför säsongen.

Oddsen enligt spelbolagen

Vänder vi oss till spelbolagens odds för att sia om hur Allsvenskan kommer att fortsätta utveckla sig under säsongen, så finns det några på pappret klara favoriter. Enligt spelsajter som bet365 är det storlagen Malmö och Djurgården som förväntas ha störst chans att vinna SM-guldet i år.

De två ovan nämnda klubbarna återfanns bland favoriterna även innan säsongen kickade igång, men redan nu kan vi se att oddsen har svängt rejält för ett par klubbar efter att de inledande omgångarna har spelats.

Favoriter som sviktar

Två klubbar som tillhörde kategorin av förhandsfavoriter innan säsongen började är Häcken och Hammarby, men efter fyra spelade matcher har oddsen på att de ska vara med i titelstriden skjutit i höjden.

Det är främst Häcken som har startat säsongen rejält krampaktigt. De flesta räknade nog med att Häcken skulle vara med och utmana i toppen av tabellen i år, men efter de fyra inledande omgångarna placerar laget sig näst sist i tabellen med en ynka poäng. Mycket kan givetvis hända fortfarande, men med spelare som Pontus Dahlberg, Martin Olsson, Alexander Jeremejeff m.fl. förväntas laget kunna prestera väldigt mycket bättre än vad de har visat upp hittills.

Hammarby har som sagt också inlett säsongen med undermåliga resultat, men till klubbens försvar har deras inledande spelschema varit tuffare än de flesta andras – och de har trots allt mäktat med att ta poäng i två av sina fyra första matcher.

Ska Häcken och Hammarby gå mot några framgångar den här säsongen måste de hitta formen snarast, annars finns risken att lagen blir två av årets stora besvikelser i Allsvenskan.

Underdogs som överraskar

Det är främst ett av de på förhand nederlagstippade lagen som har inlett säsongen betydligt starkare än väntat, och det är Kalmar. De senaste säsongerna har klubben klöst sig kvar i Allsvenskan med nöd och näppe, så det var knappast förvånande att många hade tippat laget i botten inför säsongen.

Nu när de första omgångarna har spelats placerar sig Kalmar dock på en imponerande fjärdeplats, och de är ett av endast tre lag (Djurgården och Sirius är de andra två) som fortfarande är obesegrade.

Lagets imponerande inledning syns tydligt även på spelbolagens odds, där de numera spås bli ett mittenlag, istället för ett bottenlag som många trodde innan säsongen.

Det är återigen värt att poängtera att det är alldeles för tidigt in på säsongen för att dra några direkta slutsatser om vart den här säsongen är på väg, men vissa trender har trots allt börjat utmärka sig. Dessutom är det inte ovanligt att både botten- och toppenstriden blir rejält jämn, med bara några ynka poäng eller mål som fäller avgörandet, så poängen som delas ut nu i början av säsongen kan i slutändan visa sig ha en enorm betydelse.

Lämna ett svar