Svacka för lagidrotten i Bålsta!

Foto: Kent Lundqvist

Bålsta FBC som haft det svårt med rekryteringen på seniorsidan ser ändå ganska ljust på nuläget och framtiden.

Bålstas lagidrotter på Dam och Herrsidan är inne i en mycket djup svacka just nu och man kan ju undra varför det är så när grannkommunerna Enköping och Upplands-Bro har medvind?

Inte alls för så länge sedan var det uppåt i Bålsta. Innebandyn var på väg uppåt både på Dam och Herrsidan, Fotbollen lika så med HFF i spetsen där både damer & herrar var på väg uppåt i seriesystemet och en ny klubb som Knarrbacken var på gång uppåt i seriespelet, Handbollen hade Herrar i div.3 (nuvarande div.2) och Damerna i Supertvåan (nuvarande div.1) och Hockeyn var i div.1 (nuvarande Hockeyettan).

Nu gör vi en undersökning om hur det står till i de olika lagidrotterna med en artikelserie med start idag. Tillfrågade är Håbo FF (Fotboll), Bålsta HC (Hockey), Bålsta IF (Handboll), Bålsta FBC (Innebandy).

Vi startar med innebandyn och Bålsta FBC.

Hur upplever du nuläget inom innebandyn, det finns bla inget damlag?

– Bålsta FBC är en förening som välkomnar alla som vill spela innebandy! Vi tyvärr haft svårt att få in nya tjejer/damer, samt även att behålla de som visat intresse. Hösten 2018 efterfrågade några damer ett lag – det har nu börjat formas ett lag som vi hoppas kommer att spela seriespel från och med nästa säsong. Det tror vi kan locka fler tjejer till sporten. Det generella intresset för att spela innebandy i Bålsta har ökat under säsongen. Många nya spelare i innebandyskolan och även några i de äldre lagen, berättar ordförande Christian Björn som fortsätter:

– När det gäller seniorverksamheten på herrsidan, så visste vi att det skulle vara en tuff säsong med spel i div.4 och resultaten har inte riktigt gått med oss. Vi hade i början av säsongen en något tunn trupp (bl.a. beroende på skador).Det har nu tillkommit några nya spelare och skadade har återkommit i spel.

Vad kan göras för att förändra detta totalt på herr o damsidan?

– Återväxten av spelare är det viktigaste att säkerställa kontinuiteten i seniorlagen. Genom att arbeta intensivt för att behålla ungdomar inom idrotten, vilket är viktigt för alla föreningar, ett sätt att göra detta på är att underlätta multiidrottande i ungdomsåren. Med ett bra samarbete mellan sommar- och vinteridrotter kan fler ungdomar vara kvar inom idrotten och när de närmar sig senioråldern välja den idrott som passar dem bäst. Min uppfattning är att detta på sikt gynnar alla idrotter. Att det finns seniorlag både på herr och damsidan gör också att de ungdomar som börjar med en idrott har lokala förebilder att se upp till och på så sätt vilja fortsätta upp i högre ålder.

Hur upplever du stödet från kommun osv… Kan det bli bättre och hur?

– Jag tycker att vi har en bra dialog med kommunen utifrån de förutsättningar som finns idag. Det stora problemet just nu är att det inte finns tillräckligt med halltider för att alla de föreningar som behöver inomhustider ska kunna få det antal träningstimmar som de behöver. I och med att innebandy är beroende av just inomhustider får detta konsekvenser för återväxt och möjligheten att behålla de som vill satsa på innebandy inom kommunen, menar Björn som utvecklar:

– Som det ser ut idag kommer Bålsta FBC ha två – tre lag till nästa år, dessa kommer att behöva tider och med de förutsättningar som finns idag vet jag inte om det är möjligt. Där måste kommunen hjälpa till och skapa förutsättningar som uppfyller det ökande behovet. Att vi dessutom tränar både i Fridegård och Futurum gör det logistiskt svårt med att ha material för träningarna på båda ställena då vi endast har möjlighet att förvara föreningsgemensamt träningsmaterial på Fridegård.

Vad tycker du om den totala upplevelsen av seniora lagidrotten totalt i Håbo?

– Det går lite upp och ner i placeringar inom idrottandet, vissa år är man lite bättre andra sämre. Bålstas närhet storstäder gör att det är relativt lätt för motiverade och duktiga seniorspelare att byta till mer attraktiva alternativ i högre divisioner.  För att klara av att hålla en bra nivå under de omständigheterna är det viktigt med en bra återväxt underifrån. Då resultaten för idrottsföreningarna i Håbo tyvärr haltat en del har det varit svårt att locka till sig nya spelare, i alla åldersgrupper, avslutar Björn.

Läs också >>>

Lämna ett svar