Sportprofiler som driver sina egna varumärken.

Det finns närmast oändligt med varumärken för den sportintresserade att tillgå, och många av dem är – inte helt överraskande – producerade av just sportmän.

Visst använder vi sportkläder av olika anledningar. De kan plocka träningspoäng, men även stilpoäng.

Nog för att många sportprofiler satsar på sina egna varumärken i form av klädkollektioner; flera av dem promotar sig som ambassadörer för olika spelbolag. Inte minst har en av marknadens största aktörer Bet365 lockat till sig profiler genom åren, som den tidigare Liverpool-spelaren Kevin Sheedy och före detta quarterbacken Rod Smith. Här följer en lista på sportprofiler som driver sina egna varumärken.

Usain Bolt

Man kan tänka sig att världens snabbaste man skulle promota snabba brillor – vilket han också gör. Usain Bolts modekollektion består av allt från solglasögon till muggar och löparskor. I hans märke är hans hemland Jamaica en röd tråd. Vi har sprakiga färger och en väldigt optimistisk anda, inte lika allvarlig som Björn Borgs kollektioner. Här är det sport för att det är kul.

Zlatan Ibrahimović

Sveriges förmodligen största hushållsnamn genom tiderna, Zlatan Ibrahimović, släppte 2016 sitt egna klädmärke A–Z. Då matades vi med högfrekvent reklam för hans första kollektioner med tröjor och kalsonger. Att en fotbollsspelare kopplas ihop med just kalsonger är inget unik genom historien. Vem minns inte när Fredrik Ljungberg prydde fasader ihop med Calvin Klein? Eller för den delen David Beckhams och Cristiano Ronaldos olika satsningar genom åren. För Zlatans del gick inte försäljning som man hade hoppats och satsningen lades ned redan 2018. Men det hindrar inte stjärnan från att fortsatt satsa på sitt eget parfymmärke.

Björn Borg

Ja, är det inte Zlatan som är vår största sportsperson genom tiderna så är det Björn Borg. Den sistnämnde har fått en spelfilm i sin ära, men vad vi förstått är långfilmen om Zlatan på god väg. Även om kampen är jämn vad gäller deras sportiga insatser, har Björn Borg det överlägset största varumärket stjärnorna emellan. På Björn Borgs hemsida hittar du flera olika kollektioner, med allt från retro till samtida mode. Eftersom tennis i grunden är en överklassport, där mode och branding får mycket utrymme, får du vara beredd att betala mer.

Phil Mickelson

Golfstjärnan ägnar sitt eget varumärke till golfutrustning och att bygga golfbanor. Phil Mickelson delar med sig av sin kollektion där du hittar hela golfklubb-spektrat. Han förespråkar idén att de redskap du använder när du spelar golf direkt påverkar dina förutsättningar och ute på banan.

LeBron James

Utöver att vara basketstjärna är LeBron James lite allt möjligt. Kanske såg du honom göra en hysterisk biroll i filmen “Trainwreck” (2015). Kanske har du sett honom i välgörenhetskampanjer, som han på senare tid ägnat sig mycket åt. Vad gäller egna produkter, har stjärnan fokuserat mycket på sportiga armband. LeBron James står för att det är hårt arbete och egna löften som tar dig dit du vill. “I promise” står på armbanden, och är till för att påminna dig om vad du vill uppnå.

Virat Kohli

Den indiske kricketstjärnan håller på att bli en stor sportprofil även i Europa. Hans filosofi är att inte sticka ut, för varför skulle man bry sig om andra när man fokusera på sitt eget? Med detta sagt är “enkelt men stiligt” riktningen för hans klädkollektion. Virat Kohlis kläder kommer med största sannolikhet att kunna leva vidare efter hans glansdagar som kricketspelare.

Lämna ett svar