Sportåret 2018.


Vi säger Gott Nytt Sportår till er alla med en sammanfattning av 2018.

Att försöka sätta en ”spot on” på sportåret 2018 är som vanligt en omöjlig uppgift, men hur vi på lokalsport har upplevt året kan vi dock bjucka på.

Det som absolut kan konstateras är att fotbollen är det som givit oss flest känslor på olika nivåer. På damsidan kan vi konstatera att ESK är i framkant och har gjort ett bra jobb med små medel, för det kan man med emfas fastställa. Att etablera sig som ett div.1 lag med en ekonomi som inte tillåter några egentliga utflykter gällande spelarmaterialet är starkt. Alla inblandade har med bravur slitit ont för att uppnå detta resultat och denna utveckling.

Foto: Kent Lundqvist

Övriga damlag har haft en slitsam säsong med tveksamma resultat och insatser där man helt enkelt inte räckt till och får ta ett omtag till säsongen 2019. Fanna BK sist i div.2 med 5p, Håbo FF nästjumbo med 9p i div.3 och Härnevi BK tabellsjua med 16p, får väl trots allt anses vara ok.

Foto: Kent Lundqvist

Herrarna i trakten såg inför säsongen ut att gå mot en mellanmjölkssäsong. Men det ändrade sig och vi får nu istället se fram emot en spännande säsong 2019.

Jag trodde initialt inte att ESK skulle vara så bra som de kom att visa sig vara med tanke på alla de skador som man hade inför säsongen, att dem skulle vara topp 5 var min inbillade tanke. Så fel jag hade och vad ESK visade upp var inte bara bra, det var mycket bra och en överraskning. Inte bara steget upp i div.2, man gjorde det på egen hand och utan kval, vilket jag tror tränare Martin Andersson var mycket glad över. Jag vill tillskriva lite bragdkänslor här och ser nu ”som sagt” fram emot en spännande säsong 2019.

Foto: Kent Lundqvist

Håbo FF svarade inte alls upp till de förväntningar vi hade på dem denna säsong. Hoppet och förväntningarna stod till en framskjuten placering, i alla fall på den över halvan. Så blev det inte alls. Laget tappade glöden, spelet och inställningen någonstans på vägen och lämnade säsongen med degradering ned i div.4 – besvikelse!

Foto: Kent Lundqvist

Fanna BK med Göran Westerberg vid rodret var som vanligt en smula defensiv i sitt förhandssnack och deklarerade att man skulle ha respekt för sitt andra år i serien och man hoppades på den över halvan. Man kan säga att FBK överraskade både sig själva och alla så kallade förståsigpåare (jag själv inräknad). Trots att man svajade en del och att det studsade lite emot i mitten av serien så lossnade det och man tog sig rättvist till kvalspel där man stod upp och skakade Vaksala SK i 90 minuter. Trots förlust med 1-3 så fick man en plats tillslut i div.3 och det har man förtjänat och traktens fotboll behöver det för framtiden.

Foto: Kent Lundqvist

Herrfemman svarade för en ganska väntad upplevelse där Syrianska FF som nykomlingar stack ut och var med och hotade om seriesegern länge och väl, men räckte inte hela vägen och det kändes också som att laget inte var redo för nästa steg.

Foto: Kent Lundqvist

Södra Trögds IK borde ha varit med bättre i toppen med årets trupp, men kompisgänget är sin vana trogen inte i förstarummet med sin fotboll och det måste man vara även på denna nivå om man vill vara med i toppen och leka.

Foto: Kent Lundqvist

SK Elvan har haft en motig säsong på många plan och får ladda om för s2019 med en förhoppningsvis större trupp. EIS fick som väntat respass som tabelljumbo, men efter sommaren så fick man ihop något som kan komma att bli ett stopp på blödningen som nykomling i herrsexan.

Foto: Kent Lundqvist

Handbollen blev lite av en besvikelse med herrarna ur div.1 och damerna fick kvala sig kvar i div.1 efter att säsongen innan kvalat för spel i Allsvenskan. Mycket kan säkert sägas men bra var det inte. Herrarna har dock lagt en bra grund för ett återtåg och visar denna säsong att man är på väg uppåt igen. Damerna har dock fortsatt jobbigt och frågan är vad den Allsvenska satsningen tog vägen? Omtag med ny tränare nu inför 2019 och man kan bara hoppas på att laget lyfter.

Foto: Kent Lundqvist

Fjärdhundra SK åkte ur herrtrean och bytte då plats med Bålsta IF som fick en gratisplats efter en skaplig säsong i herrfyran, bästa på många år och det lovar gott inför framtiden där tränare Magnus Paulsson lagt en mycket positiv grund vilket 30 gubbar på träning vittnar om – kan inte gå fel trots en svag inledning på den nya säsongen.

Foto: Kent Lundqvist

Innebandyn är en gåta i sig gällande det sportsliga. Lokomotiv Grillby lyckades avancera i seriesystemet igen och spelar i div.2 denna säsong. Man gjorde egentligen vad man förväntade sig av laget, men samtidigt så är det lite av en gåta då dem i mina ögon uppfattats mer som ett gäng polare som lirar lite innebandy, men det räcker tydligen. Nu har man dock förflyttat den uppfattningen med att lägga en mer seriös approache på klubben och laget med en minst sagt etablerad tränare i Peter Kokocha i spetsen. Den nya säsongen 2018 har också startar med en bra första halva där laget tagit seriösa steg i sin utveckling och det finns mer att ta ut av laget – spännande!

Foto: Kent Lundqvist

EIBK dam svarade för en bra säsong och hängde kvar, men gjorde rätt i att tacka nej till sin plats i div.1 till denna säsongen. Hade blivit tungt att ro runt med årets oprövade trupp. Är i nuläget med i toppen av div.2, men behöver få en större stabilitet över tid för att kunna hota om seriesegern.

Foto: Kent Lundqvist

Herrarna gjorde en medium säsong, trodde på mer. Fick en stor förändring i truppen till i år men har trots det svarat bra så här långt även om man kanske inte tagit alla poäng man borde, sett till spelet som lovar gott för framtiden.

Foto: Kent Lundqvist

Lamadjurets AIBC hängde kvar med nöd och näppe i trean. Men denna säsong slutade illa då man tyvärr fick dra sig ur på grund av spelarbrist- trist.

Foto: Kent Lundqvist

Bålsta FBC tragglar på och hade en jobbig säsong förra året och så har det fortsatt även denna säsong. Återväxten känns också lite trevande och man kan inte annat än vara orolig för seniorverksamhetens vara eller inte vara.

Foto: Kent Lundqvist

Det blev också ett mellanår för Golfproffset Madelene Sagström på LPGA touren där spelet inte ville landa. På träning var det på plats, men i skarpt läge och tävling så ville det sig inte alls som under säsongen 2017. En positiv Madelene har dock tagit säsongen bra mentalt och vi ser fram emot att hon får skörda säsongen 2019.

Foto: Göran Söderqvist

Rugbyn börjar röra på sig igen. Det ser lovande ut både på herr och damsidan där lagen faktiskt över-presterat säsongen 2018 och då framför allt i 7 manna. Återväxten ser grymt bra ut i båda lägren och vi kan se en mycket ljus framtid för klubben där SM bucklorna säkert återvänder till Enköping inom en 3-5 års horisont.

Foto: Kent Lundqvist

Hockeyn är en smula medioker men ändå bra om man får försöka sig på en analys av 2018. Avslutning av seriespelet blev väl okey för ESK Hockey, men det positiva var att man lade en bra grund för vad som komma skulle i årets grundserie. Med en bra rekrytering står man nu som ett Allettan lag med mersmak – skulle jag vilja påstå. Och jag tror på en spännande avslutning även om starten talar för annat.

Foto: Kent Lundqvist

BHC är på dekis och fick kvala sig kvar i Hockeytvåan och nu är man illa ute i fortsättningsserien, men det ser ändå ut att bli bättre och bättre. Om det räcker för ett nytt kontrakt utan kvalspel är jag dock ytterst tveksam till.

Foto: Kent Lundqvist

Samma sak gäller för HC Liljan som åkte ur div.3 och som nu ser ut att gå på sista ångorna av klubbens existens, hoppas att jag har fel.

Foto: Kent Lundqvist

Det stora i gällande traktens Hockey var ju såklart Jonathan Berggren som blev draftad till NHL och Detroit Red Wings.

Softbolldamerna i Enköping gjorde en bra säsong 2018 och tog sig till SM final efter en bra genomförd grundserie, men föll klart mot Skövde som vann med 3-0 (2-0,19-5,17-2).

Foto: Kent Lundqvist

Enköpings dragkampare svarade upp mot förväntningarna. Man försvarade sitt SM Guld i 600kg och befäster sin position som en de stora inom sporten i Sverige.

Sm Guld! Foto: WDK

 

Gott nytt sportår på er alla!

Anders Löfgren

 

Lämna ett svar