Spelbolagen som ger tillbaka till lokalsporten

Spelbolagens växande utrymme inom idrotten är någonting som debatteras flitigt, och det är inte ovanligt att spelbranschen målas upp som den stora stygga vargen i frågan.

Det finns givetvis anledningar till att det har blivit så, men samtidigt är det lätt att glömma att spelbolagen också gör en hel del gott för idrotten – mestadels genom att pumpa in pengar i diverse sporter och verksamheter. Frågan är om pengainjektionerna från dem även gynnar den småskaliga idrotten i någon utsträckning?

En uppsjö av spelbolag på marknaden

Vad är dina kriterier när du väljer ut sen spelsida? För alla som klickar sig in på en jämförelsesida för att hitta nätets bästa spelbolag är det nästan uteslutande sådant som bonuserbjudanden och förmåner som lyfts fram för att sålla agnarna från vetet. Sällan jämförs de olika aktörerna baserat på någon form moralisk grund – vilket kan tyckas konstigt med tanke på att spel med pengar trots allt är ett sådant hett debattämne.

Det kan även tyckas att spelbolagen själva borde vara mer måna om att lyfta fram vad de ger tillbaka till samhället, just med tanke på att de ofta målas upp i negativ dager. Faktum är nämligen att det finns en skara aktörer där ute som åtminstone försöker att ge tillbaka till idrottsrörelsen på ett eller annat sätt.

Är det någonting som du värdesätter i ditt val av spelbolag så finns det några alternativ som skulle kunna falla dig i smaken.

De statliga aktörerna är tydliga med sitt budskap

Den svenska staten hade länge ett monopol på så gott som allt spel med pengar i landet, och de statliga spelbolagen har praktiskt taget alltid motiverat sin existens genom att jobba för hållbarhet och för att ge tillbaka till idrottsrörelsen på ett eller annat sätt. Även nu, när staten har öppnat upp för en reglerad spelmarknad, är den typen av arbete någonting som statliga aktörer som ATG och Svenska Spel är väldigt tydliga med på sina hemsidor.

ATG stoltserar exempelvis med att ha betalat ut 40 miljarder kronor till hästnäringen genom åren, vilket bland annat har finansierat underhåll av landets banor, ungdomssatsningar och gett medel till uppfödare.

Svenska Spel å andra sidan är noga med att lyfta fram fokusområden som exempelvis minskad klimatpåverkan och jämställdhet i deras hållbarhetsarbete. Spelbolaget satsar bland annat hårt på sponsring av damidrott och de ligger även bakom initiativet “Gräsroten”, som innebär att Svenska Spel varje år delar ut 42 miljoner kronor till ungdomsidrotten och föreningslivet.

Kampanjer och välgörenhet även från andra aktörer

De statliga aktörerna är som sagt väldigt tydliga med att kommunicera ut hur de betalar tillbaka till idrottsrörelsen, men liknande engagemang återfinns även bland en del privatägda spelbolag. Ett relativt välkänt exempel är “30/30-fonden”, som är ett samarbete mellan Henrik Lundqvist och spelbolaget Unibet.

Fonden arbetar för att årligen betala ut 30 000 kronor till 30 utvalda föreningar som påvisat att de verkar för sunda värderingar som ger både trygghet och glädje.

Det är en hårfin balansgång för hela idrottsrörelsen att väga fördelarna av att spelbolagen stoppar in pengar i idrotten, mot riskerna som spel med pengar kan innebära. På elitnivå kommer majoriteten av pengarna in i idrotten genom sponsring, men det är sällan ett alternativ på lokal nivå eftersom många små- till medelstora föreningar främst arbetar med ungdomsidrott. Enligt svensk spellag får nämligen inte sådant som logotyper från spelbolag synas på utövare som är under 18 år.

Lämna ett svar