Spännande i både toppen och botten av Allsvenskan

Sju veckor, mindre än två månader, mer än så har vi i skrivande stund inte kvar av den Allsvenska fotbollssäsongen 2021 – och vi ser ut att ha en riktig nagelbitare till upplopp framför oss.

Både toppen- och bottenstriden i Allsvenskan lever i allra högsta grad och det är långt ifrån läge för något av seriens lag att börja växla ner tempot.

Låt oss ta en titt på förutsättningarna inför säsongens avslutande veckor:

Stekhet kamp om SM-guldet

Vi har haft några riktigt spännande guldstrider i Allsvenskan de senaste säsongerna och allt tyder på att det kommer att bli så även i år – något som också backas upp av oddsmarknaden.  Du kan egentligen besöka valfritt spelbolag som erbjuder betting och casino utan konto eller med konto, för att se hur jämt det anses vara mellan topplagen i serien. Oddsen skiljer sig inte åt särskilt mycket mellan de främsta lagen.

I toppen av tabellen är det tre lag som utmärker sig: Djurgården, AIK och Malmö. Just nu är det Djurgården som leder serien, på samma poäng som tvåan AIK och två poäng framför Malmö. Trots det är det Malmö som de flesta spelbolag håller som den största favoriten att knipa guldet, men oddsen är som sagt inte mycket högre på de två Stockholmsklubbarna.

Bakom topptrion jagar Norrköping och Elfsborg, blott två poäng bakom Malmö, men även Kalmar och Hammarby har teoretiskt sett häng på topplagen.

Alla tre av Djurgården, AIK och Malmö har snarlika spelscheman under säsongens sista omgångar, men det skulle kunna gå att argumentera för att Malmö har en aningen lättare resa än de andra två och att AIK har en aningen svårare. Något som däremot skulle kunna tala emot Malmös chanser, är att de samtidigt har ett gruppspel i Champions League att hantera.

Tungt namn riskerar åka ur Allsvenskan

Även i tabellens nedre regioner ser vi ut att kunna få en rejält nervig avslutning på säsongen. I den absoluta botten ser visserligen Örebro och, framför allt, Östersund ut att vara avhängda. Även om det inte är dags för dem att kasta in handduken riktigt än, får de nog börja förlika sig med tanken att det kan bli spel i Superettan nästa säsong.

Ovanför de två klubbarna på jumboplaceringarna i tabellen ser det däremot betydligt tightare ut. I jakten på att hålla sig ovanför kvalplatsen hittar vi fyra lag inom två poäng från varandra och hela sju lag inom sex poäng från varandra.

I teorin skulle samtliga av dessa sju klubbar kunna hamna på kvalplatsen till Superettan, men i nuläget ser det allra värst ut för Degerfors och, förvånande nog, IFK Göteborg. Det enda som för stunden håller Göteborg ovanför kvalstrecket är en bättre målskillnad än Degerfors.

Inför säsongen var det många som tippade att Göteborg utan problem skulle befinna sig på tabellens övre halva, men ju längre säsongen har lidit desto djupare har krisen blivit för det forna storlaget. Skulle Göteborg halka under kvalstrecket kan det inte klassas som något annat än ett praktfiasko.

Inte minst med tanke på hur namnkunnig lagets trupp faktiskt är.

Lämna ett svar