Skrällpoäng i Idrottshuset!

Foto: Kent Lundqvist

Damerna i Enköpings HF svarade för en skräll hemma mot topplaget Sollentuna HK i Damtvåan.

– Det här var inget som var budgeterat, men att vara underdog och kanske på förhand uträknade av SHK fungerade bra som tändvätska, säger EHF-tränaren Tomas Wigh efter slutsignalen.

Det var ett taggat EHF som omgående visade att man var på plats för att tävla och det gjorde man bra mot ett SHK som såg en smula tagna ut då hemmalaget stängde ned det mesta av gästernas skytte.

Tillbaka i laget efter långtidsskada var Wilma Mård som visade att hon kommer vara ett bra tillskott. Ett mål, två assist till de tre första målen och en hel hög med blockade skott ihop med en av matchens giganter – Nora Sagström.

Foto: Kent Lundqvist

Med dryga kvarten spelad så var det ledning 6-4 för EHF, men det skulle varit betydligt mer om man bara hade haft skärpan och skills att ta betalt. Mängder av bortkastade bollar, missade frilägen och tekniska fel räddade SHK från att tidigt bli ifrån sprungna.

Foto: Kent Lundqvist

Det som fungerade näst intill prickfritt i den första halvleken var det defensiva spelet med målvakten Jessica Anshagen i spetsen. När lagen lämnar banan för halvtidsvila är det 14 gjorda mål i matchen fördelade 8-6 och det skall gästande SHK vara mycket glada för.

Foto: Kent Lundqvist

– Tycker vi gör det riktigt bra där ute och tävlar bra på hela spelplanen vilket ger resultat, menar Wigh.

Kanske var det lite av tuppkam på hemmaspelarna i halvtidsvilan för när andra halvlek startade så stod EHF och tittade på är SHK fick trampa till och spela ostört. Pigge Ida Forsman öppnade målskyttet för SHK och ganska omgående var det ledning för gästerna med 9-8.

Foto: Kent Lundqvist

Med fem minuter spelat kommer EHFs första mål i halvleken genom Sagström vilket gav 9-9. Lagen byter sedan mål med varandra och det är verkligen ställningskrig därute på banan. En av gästernas bäste spelare Zsuzsanna Szilagyi har i detta skede av matchen lite av lekstuga i skyttet.

Foto: Kent Lundqvist

Med dryga 20 minuter spelat så kommer en minst sagt poängräddande situation för hemmalaget. EHF bränner en straff vid ställningen 15-16 och i anfallet efter så har SHK chansen att koppla greppet då man spelar sig fram till ett friläge, men Anshagen svarar för en ny högoktanig räddning.

Foto: Kent Lundqvist

SHK skulle ändå lyckas göra 15-17 genom Inez Hodzic och det tvingar EHF att ta en timeout.

Foto: Kent Lundqvist

– Inte så mycket snack egentligen, mer att samla kraft inför avslutningen på matchen. Det var lite snack mellan spelarna där Anshagen gick igenom lite i defensiven, berättar Wigh.

Det gav ett snabbt och bra svar då Sagström dundrade in reduceringen till 16-17 och gästernas Szilagyi drar på sig en utvisning.

Foto: Kent Lundqvist

Då blir det passivt i hemmalaget som får se på när Forsman snyggt trycker in 16-18 och det är uppförsbacke för hemmalaget med dryga fem minuter kvar att spela.

Foto: Kent Lundqvist

Då klev rutinen fram i EHF. Natalie Hjälm som så här långt inte gjort en påse i matchen dunkade in 17-18 och 18-18 i fas 2 spelet, nu var det match igen och stridsmoralen var i taket hos Enköpingsspelarna.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle bli en nagelbitare in på mållinjen. SHK kopplar ett nytt grepp om matchen med 18-19 av Mona Johansson och 18-20 av Forsman. Då klev Hjälm fram igen och dunkade in 19-20 med mindre än två minuter kvar att spela.

Foto: Kent Lundqvist

EHF vinner sedan bollen igen efter en kalasräddning av burväktare – Anshagen. Nu är det minuten kvar att spela och vi väntar på att hemmabänken skulle ta en timeout, men det hinner inte EHF med att göra då man tappar bollen och SHK får istället chansen att avgöra.

Foto: Kent Lundqvist

40 sekunder kvar att spela och SHK tar en timeout. Minst sagt förvånande, men gästerna lämnar sina storskyttar Zsuzsanna Szilagyi & Erika Jensen på bänken? Måste vara skadade eller något? EHF står bra defensivt, men SHK lyckas ändå pilla fram bollen till ett friläge och nu kommer avgörandet trodde nog många med mig? Icke! Vi glömde Anshagen som återigen svarar för en klassräddning!

Foto: Kent Lundqvist

Spelet vänder med 10 sekunder kvar att spela och det blir en smula stressigt innan bollen till slut landar hos helt rätt spelare – Nora Sagström! Med 1 ynka sekund kvar av matchen trycker hon in 20-20 med sin vänsterslägga.

Foto: Kent Lundqvist

– Riktigt skönt att ta den här poängen och på det sätt vi gör det. En bra signal till oss själva inför fortsättningen av seriespelet. Många som är bra idag, men måste lyfta målvaktsspelet och de mer rutinerade tjejerna som kommer in här och stöttar. De visar verkligen rätt inställning till uppgiften och går i bräschen när det bränner till här i slutet av matchen, avslutar EHF-tränaren Tomas Wigh

Enköpings HF – Sollentuna HK 20-20 (8-6)

Målen,
EHF:
Nora Sagström 6, Vendela Tapper 3, Natalie Hjälm 3, Hanna Tapper 3, Lovisa Wigh 2, Sandra Åkerman, Lisa Jansson, Wilma Mård.
SHK: Ida Forsman 5, Zsuzsanna Szilagyi 5, Inez Hodzic 3, Erika Jensen 3, Sara Leijonancker 2, Lisa Larsson, Mona Johansson.

Räddningar:
EHF: 23 (12) 53,4 %
SHK: 14 (9) 41,1 %

Utvisningar: 1x2min – 1x2min
Publik: 115

Spelarbetyg EHF:


Jessica Anshagen


Nora Sagström


Vendela Tapper

Damer div.2 >>>

Lämna ett svar