Skidåkning för hela slanten


Det råder skidfeber över Sverige och inte minst i Uppsalatrakterna. Bålsta Alpin har slitit hela vintern med att öppna backen och nu kan man äntligen åka utförs igen. Även långfärdsåkningen har kunnat dra igång igen efter problem med att spåra de olika elljusspåren, men nu är det skidor som gäller för hela slanten, både på fritiden och på tv.

Utför i backarna

När Bålsta Alpin äntligen kunde slå upp portarna till skidbacken var det nästan lite ut av en nyinvigning. Nog för att det är samma plats och backar, men det finns nu ett helt nytt liftsystem med två knappliftar. Raststugan har byggts om och blivit större och man har satt in riktiga toaletter. Man har även införskaffat en tredje snökanon för att påskynda tillverkningen av konstsnön.


(”Lin Skiing” (CC BY 2.0) av Mr Moss.)

Båda backarna, den ena lite enklare och den andra lite svårare, har öppnat för allmänheten och allt är tack vare den ideella föreningens engagemang och vilja. Backen är otroligt uppskattad och det kommer besökare från flera håll för att åka i den. Trycket på att lära sig åka skidor är stort, och framför allt när det går så bra för svenskarna i den alpina världscupen.

Svenska framgångar lockar

Vem vill inte lära sig att åka skidor när man ser åkare som Sara Hector, Frida Hansdotter och Anna Swenn-Larsson swischa ned för backarna? I skrivande stund pågår VM i Åre och Sverige har flera chanser till medaljer, även om det enligt redbet är amerikanskan Michaela Shiffrin som kommer att ta de flesta medaljerna och inte minst vinna världscupen när vintern är slut (oddsen för det är 1,36). På herrsidan har vi inte lika många åkare som är med och slåss om placeringarna, även om André Myhrer inte kommer att ge upp i första taget.

Samtidigt är det inte bara utförsåkning som lockar. Det finns även andra former av skidåkning som Sverige är med och dominerar i, och även dessa erbjuds på ideell nivån i trakterna runt Bålsta och Enköping.

Skidspår på konst- och natursnö

Det råder ingen brist på slingor som passar för skidåkning i Håbokommun. Samtliga spår sköts av de lokala skidklubbarna och kommunen är med och bistår med belysningen. Den längsta slingan ligger i Viby och är 5 km. Den spåras om det finns tillräckligt med natursnö. I området Granåsen gör man i ordning ett konstsnöspår, men endast om vädret och temperaturerna tillåter. För att göra iordning ett konstspår krävs det att marken är tillräckligt frusen och att temperaturerna är låga och stabila. I de fall man anordnar skidspår hänvisas gående och joggare till särskilda promenadspår.


(”Shasta Nordic Skiing” (CC BY 2.0) av Forest Service, USDA.)

Oavsett om man åker utför eller längdskidor är det viktigt att visa hänsyn till naturen och alla runt omkring. Du är inte ensam i backen eller spåren. Några av elljusspåren ligger i naturreservat, bland annat Granåsen och Kvarnkojan, och det är viktigt att man följer de lokala föreskrifterna för allas trevnad. Man kan även passa på att rikta ett stort tack till de lokala klubbarna för att de ser till att allmänheten kan ta del av allt vintern har att erbjuda! Det är trots allt ganska långt till de svenska fjällen.

Lämna ett svar