Seniorverksamhetens påverkan av ungdomsverksamheten!

Det råder ingen direkt lagidrottsfeber i Enköping längre gällande representationslagen i trakten med vikande publikintresse, resultaten uteblir och hur påverkar det ungdomsverksamheten eller kan man verkligen koppla ihop det?

Det råder ingen tvekan om att det i nuläget är magert med lagidrottsframgångar i trakten på hög nivå. Klart att det finns undantag, men i de flesta fall handlar det om individuella framgångar inom lagidrotten ex: Jonathan Berggren (Hockey), Beata Olsson (fotboll) mfl. Men dem flesta är inte kvar i trakten?!

Det har ju under olika säsonger varit väldigt mycket framgångar för de olika lagidrotterna som SM Guld med Rugbyn, Allsvenskt kvalspel för handbollen, Allsvenskan för fotbollen mm… Hur hänger det här ihop, tänker jag?

Hur väljer man inriktning på sin verksamhet för att nå framgångar i form av tex spel i högre divisioner? Påverkan av A-lagsverksamheten och ungdomsverksamheten, hur ser den ut i verkligheten? Kan man ”bara” satsa på ungdomsverksamheten och nå framgångar med A-lagsverksamheten eller skall man satsa på både och? Vad får det ena eller det andra för konsekvenser? Ja, det är en djuuuup frågeställning, men jäkligt intressant tänker jag.

Vi på lokalsport gjorde så att vi tog kontakt med tränare, ledare och styrelsefolk i dem olika sporterna för att söka svar. Dem som är med och deltar i artikeln har spelat, varit & är tränare, är med i styrelsen, är ungdomsansvarig sportchef, sportchef, gjort resan från botten till toppen.

I startar idag en artikelserie gällande ämnet och vi börjar med traktens hockey.

Sportchef ESK Hockey – Joakim Petersson

Hur ser du på dagens representations lag i trakten gällande Hockey i förhållande till vad det borde vara?

– Jag tycker det är bra att vi har representationslag i div1, 2 och 3 i trakten och visst borde målsättningen vara att alla tre lagen tar steg uppåt men för att nå ditt krävs ett otroligt jobb på alla plan inom respektive förening.

Varför är det så tror du?

– Spelarunderlaget är begränsat och otroligt beroende av att det finns en naturlig påfyllnad ”underifrån”. Vi i ESK har under ett antal år inte haft ett J20 lag och då får vi försöka hitta spelare på annat sätt att slussa upp i div1. Nu har vi återigen ett J18 lag som vi är stolta över och hoppas att vi kan behålla, utveckla och på så sätt återigen få en fullt fungerande juniorverksamhet som kan bli en del av den naturliga påfyllnaden.

Kan man få till en förändring och hur i sådant fall?

– Jag tycker ledarfrågan på alla plan är viktigast. Har du bra ledare som har full stöttning av föreningen och föreningen är helt i symbios så blir verksamheten bra.

Kan en satsning på ett A-lag få positiva konsekvenser för ungdomsverksamheten och vad ser du för risker, om det finns några?

– Det beror på hur man definierar ordet satsning, men ett A-lag som är framgångsrikt och där det händer mycket positiva saker smittar av sig i hela föreningen och påverkar allt ifrån styrelse, personal, ledare, spelare, sponsorer och alla i/runt föreningen på ett positivt sätt. Om man ”satsar” sunt och absolut inte tar några ekonomiska risker så ser jag inga problem med en satsning på att utveckla föreningen.

Hur får vi fram fler egna produkter son vill och kan bidra till bättre resultat och spel i högre divisioner, eller är det oviktigt för att få en fungerade A-lagsverksamhet och ungdomsförening?

– Att få fram egna ”produkter” är en av de viktigaste faktorerna för att utveckla föreningen och jag tror som sagt att en positiv, levande och utvecklande förening där ledare/spelare/personal känner en stor delaktighet och stolthet bidrar till att skapa större/bättre ungdomsverksamhet. Det är absolut inte oviktigt utan snarare vår förbannade skyldighet att skapa detta klimat för alla som väljer att tillhöra vår förening!

– Vi tycker det är viktigt att personer i Enköping ska känna att det finns en chans att kunna bli en elitspelare (Hockeyettan är en riktigt bra nivå i svensk hockey) i Enköping och att det är hög status att nå vårt A-lag. Att gå från Hockeyskolan till ESK A-lag ska få vara en dröm som vi tillsammans kan uppfylla ihop!

– Vi måste också komma ihåg att ALLA kan inte bli A-lags spelare i ett elitlag, men de kan fortsätta sitt idrottsutövande i någon av våra grannklubbar, bli domare, bli ledare eller på något annat sätt stanna kvar inom den så viktiga idrotten där vi kan vara en stor kraft inom samhället idag, avslutar Joakim.

Sportchef & tränare Bålsta HC – Lars Billing.

Hur ser du på dagens representations lag i trakten gällande hockey i förhållande till vad det borde vara?

– Jag tycker väl att det är en ganska så ok fördelning geografiskt jämfört med vilka nivåer lagen spelar på. Naturligtvis är det kul med lokal konkurrens i samma divisioner, men det är också ett ansträngt upptagningsområde att ta spelare ifrån.

– Jag ser ju gärna att spelarna har lokal anknytning på något sätt till den klubb de spelar för vilket är svårt i dagsläget. Kan tycka att tex HC Liljan/Bålsta/Enköping borde ha ett ännu bättre utbyte då man representerar från div 1-3.

Varför är det så tror du?

– En stor anledning är ju att spelarna strävar uppåt och föredrar division framför det geografiska dvs att man flyttar hellre från sin ort för att spela i en högre div än att stanna och utvecklas samt hjälpa sin lokala klubb uppåt.

Kan man få till en förändring och hur i sådant fall?

– Jag tror att man måste ändra tankesätt hos spelare och deras familjer. Förr spelade man för att det var kul, nu spelar man för att bli ekonomiskt oberoende om jag raljerar lite. Många spelare och familjer vill kunna visa upp framgång inför vänner och bekanta så själva grundidén med att spela för att det är kul kommer i skymundan. Sedan är det naturligtvis kul om en och annan lyckas och kan leva på sin idrott, men de är ju som bekant väldigt få förunnat.

Kan en satsning på ett A-lag få positiva konsekvenser för ungdomsverksamheten och vad ser du för risker, om det finns några?

– Absolut, men man måste vara väl medveten om syftet på sin ”satsning” dvs vad vill man uppnå? En del föreningar bör stanna på den nivån man är oavsett om man rent sportsligt kvalificerar sig för högre divisioner vilket vi ju sett exempel på bland klubbar i Ettan och HA som får stora ekonomiska bekymmer. En satsning för mig innebär att man skapar en miljö och en atmosfär kring klubbens a-lag som gör att det är det som ungdomsspelarna har som förebilder och mål att nå istället för SHL, NHL etc, i varje fall som första mål. På detta sätt får man ju också egna produkter i a-laget och en lokal anknytning som är bra för atmosfären i föreningen såväl som för lokala sponsorer.

Hur får vi fram fler egna produkter sin vill och kan bidra till bättre resultat och spel i högre divisioner, eller är det oviktigt för att få en fungerade A-lagsverksamhet och ungdomsförening?

– Jag tror a-lagsverksamheten är viktig så att de unga spelarna har förebilder och mål att försöka nå. Egna produkter är viktiga och där kommer det vara avgörande att få spelarfamiljerna att förstå att det är bra att stanna i sin hemmaförening så länge det bara går för där kan de i lugn och ro utvecklas nära sin hemmiljö, vänner, familj, skola etc etc. Gräset-är-grönare-principen skapar stress & press på spelaren i fråga som ofta slutar spela helt, avslutar Billing.

Imorgon kör vi vidare med artikelserien.

 

Lämna ett svar