Seniorverksamhetens påverkan av ungdomsverksamheten del 3!

Det råder ingen direkt lagidrottsfeber i Enköping längre gällande representationslagen i trakten med vikande publikintresse, resultaten uteblir och hur påverkar det ungdomsverksamheten eller kan man verkligen koppla ihop det?

Det råder ingen tvekan om att det i nuläget är magert med lagidrottsframgångar i trakten på hög nivå. Klart att det finns undantag, men i de flesta fall handlar det om individuella framgångar inom lagidrotten ex: Jonathan Berggren (Hockey), Beata Olsson (fotboll) mfl. Men dem flesta är inte kvar i trakten?!

Det har ju under olika säsonger varit väldigt mycket framgångar för de olika lagidrotterna som SM Guld med Rugbyn, Allsvenskt kvalspel för handbollen, Allsvenskan för fotbollen mm… Hur hänger det här ihop, tänker jag?

Hur väljer man inriktning på sin verksamhet för att nå framgångar i form av tex spel i högre divisioner? Påverkan av A-lagsverksamheten och ungdomsverksamheten, hur ser den ut i verkligheten? Kan man ”bara” satsa på ungdomsverksamheten och nå framgångar med A-lagsverksamheten eller skall man satsa på både och? Vad får det ena eller det andra för konsekvenser? Ja, det är en djuuuup frågeställning, men jäkligt intressant tänker jag.

Vi på lokalsport gjorde så att vi tog kontakt med tränare, ledare och styrelsefolk i dem olika sporterna för att söka svar. Dem som är med och deltar i artikeln har spelat, varit & är tränare, är med i styrelsen, är ungdomsansvarig sportchef, sportchef, gjort resan från botten till toppen.

I dag kör vi del 3 med Fotboll.

ESK Fotboll med Pelle Johansson.

Hur ser du på dagens representations lag i trakten gällande fotboll i förhållande till vad det borde vara?

– Om jag bara skulle koncentrera mig på att svara på det sportsliga hos de representationslag som finns i kommunen utan att veta hur det ser ut ekonomiskt eller hur verksamheterna bedrivs så tycker jag att det är tråkigt att vi inte har några höga toppar inom fotbollen. Vi har ju lag från toppen av Div. 3 högst nu när Håbo ramlade ur 2:an. Med Enköpings kommuns storlek så är det sportsligt inte bra att vi ligger så pass långt ner i divisionerna. I reaktion med befolkning och att fotboll är en sådan stor sport så borde vi åtminstone ha ett lag i Div.1 och 1-2 lag i div 3. På damsidan har vi 1 lag i Div.1 och 1 lag i Div.2 som toppar. Borde inte vara orimligt att ha ett lag i elitettan.

Varför är det så tror du?

– Jag har ju givetvis inte svaret för då hade jag nog jobbat med att ändra det redan men man har ju olika teorier. En sak är säkert att ungdomar idag har massa andra intressen och att det inte riktigt finns det genuina intresset längre. Men jag tror inte det är hela sanningen. Jag tror att det är en blandning av massa olika komponenter. En del är ju givetvis föreningarna själva som inte lyckas få fram tillräckligt utbildade ungdomar som är förberedda för seniorverksamheten. Vi har ett glapp som är alldeles för stort när våra ungdomar ska flyttas upp i respektive A-lag. Detta gäller både den fysiska träningen och hur utbildade de är inom den taktiska biten. Därav så blir det alldeles för tufft för många av dem att fortsätta med sin fotboll på en högre nivå. Jag tror också det är därför vi har så många lag i serierna Div4-5-6. Det är spelare som gillar att spela fotboll men var inte tillräckligt förberedda för att kunna spela högre upp i divisionerna.

Kan man få till en förändring och hur i sådant fall?

– För att förändra detta då är jag övertygad att vi måste lägga våra största resurser på att utbilda ledare/föräldrar och sätta dem i de yngre årskullarna så de får en bra start i deras fotbollsutbildning. Sen personligen så är jag för att tidigt börja nivåanpassa grupperna. Nu pratar jag inte om att toppa utan att stimulera varje individ till utveckling. Det är orimligt att tro att 35 yngre pojkar i 10 årsåldern går till fotbollsträningen och vill samma sak med sin fotboll. Jag säger Inte att vi ska stoppa vissa att spela fotboll men jag säger att en del av killarna önskar träna fotboll fler gånger i veckan än andra. En del vill också ha mer lek i träningarna än att träna på det tekniska. Som förening så har man ansvar att tillgodose alla barns önskemål med att spela fotboll. Just nu tycker jag diskussionerna går mer går åt att alla ska vara med oavsett vad man vill med sin fotboll. Har men en nivåanpassning i tidig ålder så tror jag att man stimulerar båda grupperna och att vissa barn som behöver längre tid på sig i sin utveckling verkligen får den tiden också.

Kan en satsning på ett A-lag få positiva konsekvenser för ungdomsverksamheten och vad ser du för risker, om det finns några?

– Om man som förening väljer att gå ut med att man satsar på sitt representationslag och profilerar det så att de yngre lagen/utövarna i föreningen börjar se upp till de stora killarna/tjejerna så tror jag att man är på rätt väg. Ger man de yngre förebilder som är närmare än de som man ser på tv, internet eller annat sätt. Även att man försöker bedriva verksamheten på samma områden från de yngre upp till senior så att man ser vad varandra gör och att ledare kan utbyta erfarenheter med varandra. Som det är just nu i ESK så är vi ju alldeles för utspridda. Vi har de yngsta och de äldsta som håller till på Enavallen medans en stor del av verksamheten bedrivs på Korsängsområdet. Detta är ju inte bra och det förstår nog de flesta som tänker logiskt. Därav placeringen på den nya gymnastiksalen på Enavallen slog väl inte så väl ut där de skulle behövts en ny fotbollsplan men kommunen ville inte lyssna i detta fall! Det fanns fler platser att placera den gymnastiksalen och att då även kunna lyssnat på Enköpings största idrottsförening. Apropå vad kommunen kunde hjälpa till med

Hur får vi fram fler egna produkter som vill och kan bidra till bättre resultat och spel i högre divisioner, eller är det oviktigt för att få en fungerade A-lagsverksamhet och ungdomsförening?

– Återigen tror jag på att nivåanpassa grupperna tidigare för att stimulera de som vill mer med sin fotboll. Det år väldigt sällan man pratar om de killarna/tjejerna utan man pratar väldigt mycket om de som inte får spela eller röra bollen så mycket. Med att nivåanpassa grupperna löser man bägge problemen. De som inte kommit så långt i deras utveckling får mer tid att göra det i sin takt och kommer att få ha mer tillslag på bollen under en träning mot vad de skulle få om det är en gemensam grupp. De som vill mer med sin fotboll skulle bli stimulerade att få träna och spela med likasinnade. Det ska inte vara fult att vilja utbilda sig så mycket som möjligt inom sin idrott. Alla är inte stöpta i samma form, en del kommer att vilja dribbla med bollen tills de är vuxna och en del kommer att vilja passa bollen varje gång de får den, en del kommer att prata på plan en del är tysta. En del blir målvakter en del blir forwards.

– Det är ju allt detta som gör fotboll till en sådan härlig idrott att 11 spelare som alla är olika som personer ska spela i samma lag och försöka som grupp gå framåt. Jag tror man stoppar den utvecklingen genom att sätta 35-40 barn i samma sorts träning vecka ut och vecka in. Jag skulle gärna se en grupp där man från alla föreningar inom fotbollen väljer ut 1 person från varje ungdomsverksamhet. I den gruppen skulle man kunna diskutera hur man skulle kunna få till en ändring och en utveckling. Alla lag i kommunen spelar ju på samma nivå för tillfället så någon stridsyxa bör det ju inte finnas. Jag tror alla föreningar skulle må bättre om 1-2 lag skulle ligga högre upp i divisionerna. Kanske skulle alliansen vara inblandade i en sådan grupp, avslutar Pelle.

Håbo FF med Eric Rode Olsen.

Hur ser du på dagens representations lag i trakten gällande fotboll i förhållande till vad det borde vara?

– Om jag börjar med att fokusera på den förening där jag är verksam så tycker jag att Håbo FF någonstans hör hemma i div 3. Det finns just nu inte förutsättningar att bedriva verksamhet högre upp och knappt i div 3 på vinterhalvåret heller. Vi har inte hängt med organisationsmässigt för div 2. Med en tydlig målsättning att spelarna till största del ska komma från närområdet kommer det variera lite hur starka vi kommer vara. Föreningen har under ett antal år gjort det väldigt bra på ungdomssidan vilket avspeglar sig tydligt i a-laget. Tycker vi har varit duktiga på att ge ung spelare chansen i vårt seniorlag också!

– Kollar man runtom så ska väl ESK med sina förutsättningar, storlek på staden och historik kunna skaka fram ett division 2-lag, minst. Men det är tufft att vinna en serie och ta sig uppåt i seriesystemet, även om jag tror att de tar steget förr eller senare.

Varför är det så tror du?

– Tycker man kan se ett tydligt tecken på att många spelare födda på 90/00-talet i många skeden är betydligt bekvämare än föregående årtionden. Det är en tydlig skillnad i mentalitet. Det krävs ett stort engagemang och ett stort jobb för att utvecklas och det känns som att allt fler unga spelare inte alltid förstår det och är villiga att lägga ner den insatsen på den nivån vi befinner oss. Det har exempelvis blivit viktigare att kunna trixa och göra en cool fint än att vinna. Man utvecklas inte om man går på halvfart på alla träningar och i alla träningsmoment, för någonstans blir matchandet och utvecklingen en fortsättning av det. De nya reglerna från förbundet kring fria byten i div 2 och div 3 är del av detta, där en anledning är att unga spelare viker ner sig när det blir lite jobbigt och man inte får speltid och slutar istället för att bita ihop och visa att man vill.

Kan man få till en förändring och hur i sådant fall?

– Är en svår fråga. Men tror det är viktigt att i seniorsammanhang ha en mix av personer och personligheter. Pådrivarna i en trupp blir allt viktigare för de sätter någonstans i mångt och mycket tillsammans med tränarna nivån på träningar, vad som krävs och vad som är acceptabelt. Är det ok att komma varannan träning? Är det ok att hoppa över träningar för att exempelvis gå på bio? Är det ok att resa bort på semester mitt under säsong? Förändringen tror jag mycket handlar om att spelaren har en egen bild av vad man vill med sitt fotbollsspelande och vidare vad man behöver göra, vad som krävs för att nå den målbilden.

Kan en satsning på ett A-lag få positiva konsekvenser för ungdomsverksamheten och vad ser du för risker, om det finns några?

– Beror på vad man lägger i ordet satsning? Handlar det om att skapa så bra förutsättningar som möjligt för den truppen man har från närområdet? Ja, då hoppas jag att unga spelare i dagens Håbo FF vill representera a-laget i framtiden. Handlar det om att plocka in spelare utifrån? Exempelvis syns en tydlig skillnad i attraktiviteten mellan div 2 och div 3. Under tiden i tvåan har det ringt någon nästan varje dag från alla möjlig håll i världen. Eller börjar satsningen på ett A-lag redan långt tidigare i ungdomsleden? Vi har tagit en ganska tydlig ställning i vår förening och vill att spelare från närområdet ska utgöra stommen i vårt a-lag och det någonstans får bestämma i vilken division vi spelar i. Det är klart att det är lättare för kids att se upp till seniorlaget om laget spelar högre upp i seriesystemet, men tror inte att det spelar så stor roll i den dagliga driften för oss som förening. Är för många andra variabler som styr och påverkar.

Hur får vi fram fler egna produkter sin vill och kan bidra till bättre resultat och spel i högre divisioner, eller är det oviktigt för att få en fungerade A-lagsverksamhet och ungdomsförening?

– För oss handlar det om att fortsätta att utveckla arbete på ungdomssidan. Eftersom det är källan till a-laget så blir arbetet där än viktigare. Hade vi haft ekonomi till det tror jag det optimala hade varit att ha anställda ungdomstränare från en viss ålder. Då handlar det inte om att bygga någon akademi men att skapa goda förutsättningar för att utvecklas som fotbollsspelare men också som individer. Men att ha välutbildade tränare som är duktiga med barn och ungdomar är viktigt. Intressant att titta tillbaka på sitt fotbollsspelande, vilket först på senare år är något jag börjat göra och hur del av en lagidrott har format mig som individ och mina värderingar. Har fotbollen att tacka för många bra saker och det tror jag många med mig har om man börjar reflektera över det!

– Sedan är jag ganska övertygad om att för att lyfta fotbollen i Bålsta så behövs dels bättre yttre förutsättningar men tror även Bålsta hade mått bäst av att samla all energi, allt engagemang och gräva ner sina små meningsskiljaktigheter och skapa en fotbollsförening på ungdomssidan i Bålsta. Skulle t o m vilja dra det så långt att det är rent egoistiskt att ”slåss” om samma barn, samma resurser, samma planer med i många fall ett ganska tråkigt tonläge i ett litet samhälle som Bålsta är. Man kommer inte tycka lika som alla i en förening och det är utvecklande i sig men kan inte vi vuxna i kommun knappt respektera varandras åsikter i föreningslivet så är det svårt att få våra barn att göra det. Det tror inte jag är en utveckling som gynnar något av våra barn på sikt, avslutar Eric.

Läs del 1 här >>>
Läs del 2 här >>>

Del 4 imorgon torsdag.

 

Lämna ett svar