Seniorverksamhetens påverkan av ungdomsverksamheten del 2!

Det råder ingen direkt lagidrottsfeber i Enköping längre gällande representationslagen i trakten med vikande publikintresse, resultaten uteblir och hur påverkar det ungdomsverksamheten eller kan man verkligen koppla ihop det?

Det råder ingen tvekan om att det i nuläget är magert med lagidrottsframgångar i trakten på hög nivå. Klart att det finns undantag, men i de flesta fall handlar det om individuella framgångar inom lagidrotten ex: Jonathan Berggren (Hockey), Beata Olsson (fotboll) mfl. Men dem flesta är inte kvar i trakten?!

Det har ju under olika säsonger varit väldigt mycket framgångar för de olika lagidrotterna som SM Guld med Rugbyn, Allsvenskt kvalspel för handbollen, Allsvenskan för fotbollen mm… Hur hänger det här ihop, tänker jag?

Hur väljer man inriktning på sin verksamhet för att nå framgångar i form av tex spel i högre divisioner? Påverkan av A-lagsverksamheten och ungdomsverksamheten, hur ser den ut i verkligheten? Kan man ”bara” satsa på ungdomsverksamheten och nå framgångar med A-lagsverksamheten eller skall man satsa på både och? Vad får det ena eller det andra för konsekvenser? Ja, det är en djuuuup frågeställning, men jäkligt intressant tänker jag.

Vi på lokalsport gjorde så att vi tog kontakt med tränare, ledare och styrelsefolk i dem olika sporterna för att söka svar. Dem som är med och deltar i artikeln har spelat, varit & är tränare, är med i styrelsen, är ungdomsansvarig sportchef, sportchef, gjort resan från botten till toppen.

I dag kör vi del 2 med Rugby.

ERK Rugby med Torbjörn ”Hästen” Johansson.

Bildresultat för Enköpings Rugby

Hur ser du på dagens representations lag i trakten gällande Rugby i förhållande till vad det borde vara?

– Jag ser ljust på framtiden för Rugbyklubben. Vi har en bra ungdomssektion som förhoppningsvis kommer att utbilda och få fram fler och fler ungdomar som vill fortsätta med seniorrugby. Problemet som i övriga idrottssverige, är att flera och fler inte orkar lägga ner den tid det tar att bli en duktig spelare med bra grundkunskaper. Träningsmängden och kvaliteten ökar med åldern och alla är inte beredda att lägga ner den tid som krävs, tyvärr.

Varför är det så tror du?

– Det finns mycket annat som lockar idag 2017. Ett problem är också att det är svårt att få många duktiga spelare i en liten stad som Enköping att välja just Rugby. Det märker man tex i fotboll och Ishockey. Exempelvis fotboll som har massor av lag, bara i Enköping med omnejd, har svårt att få fram spelare till seniorlaget, som är bäst i Enköping, fast massor av ungdomar spelar fotboll.

– Jag har följt idrotten i Enköping från 70-talet och det har kommit fram cirka 0-4 spelare ur varje årgång som fortsätter på den ”bästa nivån i Enköping” i olika sporter. Med tiden har siffran sjunkit och i ERK de senaste 5 åren har vi vissa år haft 0 spelare som fortsatt. Händer det flera år i rad, eller i närhet i tid, så blir det stopp på spelare från det egna leden. Det var också det som hände efter cirka 2010 i ERK färre & färre fortsatte spela efter ungdomsåren och då måste man välja, att värva spelare eller lägga satsningen på en lägre nivå.

– Där är Ishockeyn i Enköping ett exempel där färre & färre fortsätter och de bästa flyttar till större klubbar för att få en utveckling. Orsaken inom fotboll och Ishockeyn är annorlunda mot Rugbyn i den bemärkelsen att inom fotboll och Ishockeyn handlar det mycket om pengar. I småstäder finns det inte så mycket pengar så det kan sponsra och underhålla tex ett elitlag inom fotboll och Ishockeyn. Inom Rugbyn där det inte finns betalda spelare, så är chansen större att vi kan få fram ett bra lag och spelare stannar i klubben och Enköping.
Kan man få till en förändring och hur i sådant fall?

– Att få ett väl fungerande A-lag som är seriöst är det viktigaste för att få uppmärksamhet så att fler & fler ungdomar blir intresserade att satsa. Har man inget ”bra A-lag” så finns det ingenting och locka med. Ta tex Rugbyn där vi i Sverige inte betalar spelare utan ska man bli proffs får man söka sig utomlands.

Vad har då Rugbyn som lockar?

– Du kan nå väldigt långt genom att spela Rugby i Enköping! Se på många av våra bästa spelare som åker till massor av länder och världsdelar varje år. 2017 har spelare spelat i Dubai, Singapore, Fiji, Nya Zeeland, England, Skottland, Tjeckien och jag kan fortsätta ett tag till och och skriva länder. Det är något som jag inte är säker på att alla förstår i Enköping? Om du spelar rugby och är duktig så kan du få resa runt jorden och träffa många nya människor och spela samt träna mot de bästa i världen. Robin Fransson och Tim Johansson spelade i Singapore mot Syd Afrikas landslag, härom året. 2015-2016 vann SA Worlds Sevens Series. Paulina Toresäter och Emma Skagerlind som var på Fiji i 3 veckor och tränade med och spelade mot världsspelare. I vilken annan idrott kan du få uppleva det som idrottare? Rugbyn är unik i det hänseendet då du i olika 7-manna turneringar stöter på världsstjärnor som du spelar mot. Ovanstående är det vi ännu så länge inom Rugbyn kan locka nya spelare och ungdomar med. Du får vänner runt hela världen som du även efter avslutad karriär har kvar som vänner och kan besöka. Vilket jag själv har fått erfara flera gånger i olika länder.

Läs även del 1 här >>>

Del 3 imorgon onsdag.

 

 

Lämna ett svar