Sekunddrama när EHF tog chansen i kvalet!

Vild glädje efter sekunddramat i Idrottshuset. Foto: Kent Lundqvist

Enköpings HF svarade för en minst sagt bragdartad insats när dem vände ett sexmålsunderläge i andra halvlek till seger i ett riktigt sekunddrama hemma i Idrottshuset.

– Det här var riktigt skönt att vi kan komma tillbaka och vinna, det satt hårt inne men det är så skön känsla just nu, säger EHF tränaren Ken Hornö.

Med kniven på strupen kom EHF ut starkt i hemmamatchen mot NKIK som vann det första mötet i kvalspelet i bästa av tre matcher. Frida Haraldsson som var på riktigt spel och målhumör gjorde i rask takt både 1-0 och 2-0, då var det bara spelat dryga minuten av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

Sedan gick det dock stå i maskineriet, nu fick EHF det svårt att hitta rätt offensivt mot ett bra men också dåligt prövat NKIK försvar som var utgrupperat. Gång efter annan stressas hemmalaget till enkla tekniska fel och det gör matchen jämn fram till 9-9 och dryga 24 minuter spelat. Det skall man tacka sin målvakt Elin Bergsten för då hon gör en hel räcka strålande räddningar och håller hemmalaget kvar i matchen.

Foto: Kent Lundqvist

För att ge en tydlig bild av vad som händer så gör gästernas målvakt – Josefine Rindeborn sin första räddning i matchen när det spelats hela 26 minuter. Det ger också betalt då NKIK gör ett ryck fram till 9-12 innan Liza Burnelius fastställer halvtidsresultatet till 10-12.

Foto: Kent Lundqvist

– Vi gör det svårt för oss och agerar ängsligt här i den första halvleken, trots att vi får en bra start på matchen. Vi behöver bli tydligare och modigare i den andra halvleken, säger Ken.

– Det är nervöst, men det är väl så det är när det är kvalspel, medger sexmålsskytten Frida Haraldsson som skulle spela en mycket avgörande roll i den andra halvleken.

Foto: Kent Lundqvist

Inledningen av den andra halvleken blir smått kaotisk för EHF. Hemmalaget får inte något att fungera och det straffar NKIK med att göra 4-0 och ledningen är därmed hela 16-10 med 6,03 spelat av den andra halvleken.

Foto: Kent Lundqvist

Då kommer ett lika efterlängtat som bra drag från EHF bänken, men går ut och tar bort spelmotorn i NKIK – Thea Wåhlin. Det ger omedelbar effekt och nu startar jakten. EHF gör i rask takt 4-0 på NKIK vilket gav 14-16 på resultattavlan och gästerna tar en timeout för att försöka hitta en lösning.

Den blir ganska effektlös då NKIK drar på sig en utvisning och Haraldsson sätter 15-16 på straff. Då unnar sig EHF att slå av på takten och glider in i gamla synder igen med ett par bortkastade anfall och vips så gör NKIK både 15-17 & 15-18.

Foto: Kent Lundqvist

EHF skulle dock samla sig igen och får fart på målskyttet och framför allt det defensiva där Elin Bergsten i målet påpassligt gör säsongens bästa match med en hel räcka högoktaniga räddningar.

Foto: Kent Lundqvist

– Ja, det var ganska passande att mitt spel var på plats just i den här måstematchen, men jag fick mycket bra hjälp också av försvaret, medger Elin.

Med 19:40 spelat av den andra halvleken var EHF i kapp då Therese Lundström, som var lite av tungan på vågen gällande upphämtningen, gör 19-19 i spel sex mot fem. De sista 10 minuterna skulle komma att bli en riktig nagelbitare där lagen följs åt fram till 21-21, då tar EHF ledningen med 22-21 efter att Haraldsson tryckt in ett av sina 11:a mål med dryga fem minuter kvar att spela vilket får hallen att lyfta.

Foto: Kent Lundqvist

NKIK svarar dock med att kvittera till 22-22, även det på straff och av 9 målskytten Emma Enlund. Sedan blir det kramp i målskyttet och storspel av Bergsten som gör i ett och samma anfall för NKIK gör en dubbelräddning på två frilägen och omgående en ny frilägesräddning.

Foto: Kent Lundqvist

Chans nu för EHF att ta ledningen med dryga minuten kvar att spel, men då slarvar man bort bollen och istället får NKIK chansen att kanske avgöra! Med 30 sekunder kvar att spela kommer också den stora chansen för gästerna som får ett friläge, men återigen räddar Bergsten.

Foto: Kent Lundqvist

EHF tar då en timeout och drar upp riktlinjerna för hur man skall komma till ett bra läge och kanske avgöra.

– Jag flyttade frågan till spelarna som fick välja spel och försökte mest få ned stressen och pressen, berättar Ken.

Spelet blir ingen direkt höjdare och med 10 sekunder kvar får EHF ett frikast och med passivitetsvarning i luften. Bollen till Haraldsson som i trängt läge tar ett avslut som kanske inte var det hårdast skottet vi sett från henne, men bollen letar sig via fingertopparna på Rindeborn upp i krysset och EHF vinner med 23-22.

Foto: Kent Lundqvist

– Bollen skulle bara in i mål, det fanns inget annat. Så skönt att vi kan stå upp och vända det här. Det ger oss en mycket skön känsla nu inför den avgörande matchen på onsdag, jublar en glad Haraldsson efter slutsignalen.

– Vi har greppet om matchen vid ställningen 16-10 till oss en bit in i andra halvlek, men blir alldeles för passiva och släpper in EHF i matchen igen, tyvärr. Slutskedet blir som det blir och det är bara gratulera EHF och vi får ladda om till onsdagens avgörande match, säger NKIK tränaren Anders Enlund.

– Den satt skönt och befriande. Det kanske inte var den bästa match vi gjort, men det var en härlig moral och en vilja att ta det här till en tredjematch som fällde avgörandet tillslut, summerar Ken.

Enköpings HF – Norrköpings KIK 23-22 (10-12)

Målen,
EHF: Frida Haraldsson 11, Therese Lundström 4, Isa Ekström 2, Maia Nysten 2, Liza Burnelius, Frida Forsberg, Matilda Widén, Sara Hornö.

NKIK:
Emma Enlund 8, Thea Wåhlin 7, Vendela Hebbe 5, Doris Dijak, Priscilla Diaz.

Räddningar:

EHF: 25 (11) 53,2 %
NKIK: 8 (2) 25,8 %

Utvisningar: 3x2min – 5x2min

Publik: 200

Spelarbetyg:


Elin Bergsten EHF

Foto: Kent Lundqvist


Thea Wåhlin NKIK


Frida Haraldsson EHF

Nästa match spelas onsdagen den 25/4 kl.19:00 i Idrottshuset.

 

Lämna ett svar