Schackmatt på Enavallen!!

Frida Östberg i en framträdande roll när ESK vann. Foto: Kent Lundqvist

Ett smart och lyckat drag fällde ett stort avgörande när Enköpings SK vann sexpoängsmatchen hemma mot ett svårspelat Avesta AIK i Damettans 17:e omgång.

ESK möblerade om en smula inför den så viktiga sexpoängs och streckmatchen hemma mot Avesta och det blev mycket lyckat drag av ESK-tränaren Lovisa Delby.

– Ja, vi flyttade fram Frida Östberg från sin backposition till en plats på topp och det fick önskad effekten.

ESK fick också den start man hoppats på i sexpoängsmatchen. Hemmalaget tog ett omgående ett bastant grepp om händelserna och i den 10:e matchminuten kom utdelningen. Hannah Lichtenstein presterar på högerkanten och får in bollen i boxen där Maria Hagman jobbar fram bollen till Clara Lindvall som vinner sin duell med en back och forcerar in 1-0 bakom gästernas målvakt – Elin Andersson.

ESK jubel efter 1-0 målet. Foto: Kent Lundqvist

ESK fortsätter att spela bra och trycka på under den första kvarten där Maria Hagman firar stora triumfer på sin högerkant och kanske borde hemmalaget också utökat sin ledning.

Maria Hagman var lysande på sin högerkant i inledningen av matchen. Foto: Kent Lundqvist

Men sedan blir det en smula virrigt i hemmalaget som bjuder gästerna Alexandra Simonsson på en jättechans, avslutet går dock precis utanför hemmalagets målvakt Kaisa Nilssons högra stolpe.

Gästernas är nära att kvittera. Foto: Kent Lundqvist

Nu är delaktigheten och spelbarheten som bortblåst hos hemmalaget som agerar stressat och nervöst. Det gör att matchbilden blir ganska dålig med mängder av oprovocerade bolltapp. I den 36:e minuten bjuder ESK på en ny chans för gästerna att kvittera då Alva Karlsson får ett läge, men hemmakeepern – Nilsson gör en strålande räddning till en resultatlös hörna.

Gästerna återigen framme och hotar ESK defensiven. Foto: Kent Lundqvist

Ur egentligen ingenting så kommer 2-0 för hemmalaget i slutminuterna av den första halvleken. Det är Frida Östberg som snyggt tar in ett instick och placerar behärskat in bollen bakom Andersson i mål med vänsterfoten.

Frida Östberg igenom och gör 2-0. Foto: Kent Lundqvist

– Första delen av matchen är ju riktigt bra av oss där vi gör lite som vi vill och då framför allt på vår högerkant. Skönt att vi kunde få hål på Avesta så tidigt, konstaterar ESK-tränaren Lovisa Delby.

ESK vaskar om en del i laget inför den andra halvleken, men det var trots det ändå fortsatt virrigt och stressat uppträdande av hemmalaget. Stundens allvar var påtaglig, men det var ändå hemmalaget som ägde det mesta av spelet.

Sargonia Solaka en av få som presterade i detta skede av matchen. Foto: Kent Lundqvist

Den första heta chansen gick dock till gästerna som var ytterst nära att reducera i den 50:e minuten då Simonsson får ett jätteläge, men Nilsson i hemmamålet gör en riktigt vass och matchavgörande räddning då hon dyker och tippar bollen i stolpen och ut bakom henne och undan av back.

Ina Burström jobbar undan bollen. Foto: Kent Lundqvist

Nu blir spelet i hemmalaget om möjligt ännu stirrigare. Alla vill så mycket att man tappat det kollektiva spelet och det blir mer springa med bollen en ta hjälp av varandra.

Piggt inhopp av Ida Andersson. Foto: Kent Lundqvist

Med knappa timmen spelad så kommer junioren Ida Andersson och då blir det bättre fart på ESK som nu hittar mer rätt i sitt spel. Minuten senare har Lichtenstein en jättechans, snyggt framspelad av Sargonia Solaka, men avslutet går över.

Hannah Lichtenstein i bra läge. Foto:Kent Lundqvist

Två minuter senare skulle hon ta revansch! Hon väggar sig igenom med Östberg och trycker snyggt och prydligt in 3-0 för hemmalaget.

Jubel efter ett snyggt 3-0 mål. Foto: Kent Lundqvist

Matchen är över i det här läget och även om gästernas Nora Jacobsson reducerar till 1-3 i slutskedet av matchen var det aldrig någon fara på torpet.

– Yeesss, jublar ESK-tränaren Lovisa Delby efter slutsignalen. Det här var så skönt och så bra. Vinst och tre gjorda mål på Avesta är mycket bra, synd bara att vi inte kan hålla nollan. Tjejerna har tagit till sig det vi jobbat med i veckan och det gav utdelning. Kul också att vi kan lufta hela bänken, det är viktigt för framtiden.

Enköpings SK – Avesta AIK 3-1 (2-0)

Målen: 1-0 (10) Clara Lindvall, 2-0 (44) Frida Östberg, 3-0 (61) Hannah Lichtenstein, 3-1 (89) Nora Jacobsson.

Varningar: 0-1
Publik: 110

Spelarbetyg ESK:


Frida Östberg


Hannah Lichtenstein


Kaisa Nilsson

Resultat & tabell >>>

 

One Response to Schackmatt på Enavallen!!

Lämna ett svar