Säsongen har varit över förväntan!

Foto: Kent Lundqvist

Enköpings rugbydamer och herrar har svarat för en säsong som varit över förväntan med många bra insatser och framgångar för klubben.

Både damlaget och herrlaget gick in i säsongen med ganska lågt ställda förväntningar.

– Vi satsar på SM-slutspel i 7 manna och att bli ett mittenlag i 15 manna, det är två rimliga mål att sätta den här säsongen, sa damtränare Nicklas Proos inför säsongen.

– Vårt mål är att fortsätta utvecklas och det tycker jag vi gjort senaste 1.5 åren och förhoppningsvis gör vi även det ett par år framåt till. Viktigaste är att vi har känslan att vi går framåt i utvecklingen, resultaten kommer komma därefter, Sa herrspelaren Tim Johansson inför säsongen.

Vi tog ett snack med rugbygurun Torbjörn ”Hästen” Johansson som ger oss sin syn på rugbyklubbens säsong 2017.

Hur har säsongen motsvarat klubbens förväntningar?

– Herrarnas säsong har varit över förväntan med SM-guld i Sevens och en säsong som avslutades med ett SM brons XV manna. Med många unga spelares genombrott o där de bevisat sin potential i seniorlaget.  P18 vann också SM-guld och har flera P18 som fått debutera i landslaget.

Foto: Kent Lundqvist

– Damerna vann ett SM brons i XV och F18 vann ett SM brons i USM. Tjejerna har också många unga spelare på gång tills nästa år då de får spela senior rugby. Damlaget har byggt upp laget med många unga tjejer under flera år och som i år fått lite ”cred” för deras träning. Framtiden ser ljus ut för damlaget.

På vilket sätt vill du säga är den största förändringen denna säsong?

– Att fler har tränar bättre och att flera efter några tunna år har blivit seriösare och då speciellt de yngre. Gäller både damer och herrar.

Är det några spelare som blommat denna säsong?

– Ja flera unga spelare som tex Oskar Proos, Hannes Nylén, Jonatan Thyr, Albin Luthman, Johan Rådkvist, Simon Linder, Liam Wartel, Oliver Lövgren och lite äldre Jim Wetterström. Damerna har Emma Skagerlind och Paulina Toresäter tagit ytterligare ett steg i sin utveckling. Det finns flera unga tjejer som har stor utvecklingspotential.

Vad krävs för nästa steg?

– Mer träning, erfarenhet och att alla fortsätter att vara seriösa, avslutar ”Hästen”.

Enköpings Rugby Klubb – Vad har hänt 2017!

8 stycken SM-medaljer för Enköpings ungdomsrugby, damerna och herrarna!!
Herrseniorerna vann Sevens SM Guld under SM-veckan i Borås i en otroligt spännande final som avgjordes i sista sekunden av matchen! TV-sänd match i SVT! Damerna vann en SM-bronsmedalj i XV och blev 2:a i norra Allsvenskan. ERK Herr vann ett SM- Brons i XV i SM-slutspelet. Herrarna kom 3:a i Allsvenskan efter några ”tunga” år och spelade semifinal mot Pingvin och fick chansen att spela om SM-medaljer igen.

Ungdom:
P18 vann Sevens SM Guld i Karlstad, P16 Sevens också ett P16 Sevens SM Silver i Karlstad. ERK/Ungdom har lag i stort sätt alla ungdomsgrupper (några lag har inte fullt lag utan spelar tillsammans med andra klubbar i Mälardalen) och spelat bra i mälardalsserien under året. Lag i U6, U8, U10, U12, P14, P16, P18, F18 och 7s-lag i F18, P16 och P18 (U= flickor och pojkar spelar tillsammans).

ERK har haft många tjejer och killar som spelat internationella turneringar under 2017. T.ex. Emma Skagerlind, Paulina Toresäter (som också har varit på Fiji och tränat/spelat) och Robin Fransson, Jim Wetterström, David Bergvall, Adil Salahov, Hannes Nylen, Petter Johansson och Jonatan Thyr, Vincent Lindberg m.fl. Oskar Proos och Paulina har också varit på Nya Zealand och tränat & spelat under våren.

Robin Fransson spelade i Europalaget mot Polen, Flera tjejer var med och vann Tens i Stockholm tillsammans med Lenköping. (Linköping), Många ungdomsspelare har tagit plats i herr o damlagen. T.ex. så spelade 10 st P18 i herrarnas kval till Sevens SM och i SM-slutspelet under året, Emma Skagerlind och Sevens landslaget spelar för första i Grand Prix (Europamästerskapen i Sevens på den högsta nivån), Oskar Proos fick årets utvecklingspris av Sparbanken! Grattis! ERK har flera landslagsspelare i Herr, dam och P18. Tex har Pulina Toresäter spelat fler internationella turneringar med landslaget och i andra ”tourlag”, Robin Fransson var med och spelade upp herrarna i högsta Sevens serien i Europa, Grand Prix, mot lag som England, Frankrike m.fl. Jim Wetterström vann poängligan i Allsvenskan 2017.

Lämna ett svar