Så ska Spelinspektionen förhindra matchfixning

Enligt Spelinspektionen finns det ett växande problem med matchfixning runt om i Sverige.

Nu har den statliga myndigheten skickat in en remiss på hur de anser att man kan komma åt problemet. – Om det visar sig att fler åtgärder behövs så kommer vi att vidta dessa, säger Camilla Rosenberg, Spelinspektionens Generaldirektör.

Mycket har hänt på spelmarknaden sedan det nya licenssystemet infördes den 1 januari 2019. Närmare 100 spelbolag har slagit sig in på den svenska marknaden och merparten av dessa bedriver fler än en spelsajt (besök Casinoguide.se för en fullständig överblick över de aktörer som är aktiva idag).

Det primära syftet med regleringen var att återta kontrollen över en skenande spelmarknad. Detta genom att avsäga sitt eget monopol och öppna upp marknaden för icke-statliga aktörer, men i utbyte mot två saker: 1) en spelskatt på 18 procent, 2) krav på spellicens utfärdad av svenska staten.

Att skaffa en spellicens är ingen billig affär (400 000 kronor för ansökan och 300 000 kronor i förnyelseavgift), dessutom kommer den med en hel del regler och skyldigheter. Inte minst när det kommer till hantering av sina användares datauppgifter och spelhälsa, men också rörande hur aggressivt spelsajten får marknadsföra sig.

Licenssytemet är ännu inte felfritt.

Mycket gott har sagts om det nya spelsystemet. Utöver redan nämnda fördelar med ökad spelarhälsa och en betydligt större kravställning på spelbolagen, har det även kommit in en hel del pengar i den svenska statskassan. I början av december kunde Expressen rapportera att det kommit in närmare 4 000 000 000 kronor på mindre än ett år.

Enligt Spelinspektionen finns det dock ett växande problem som man inte har lyckats komma åt med hjälp av det nya licenssystemet, nämligen matchfixning. Framförallt inom fotboll och tennis. För den som inte är bekant med begreppet kan vi upplysa att det handlar om illegal manipulation av matcher i syfte för att åstadkomma storvinster på spelmarknaden eller avancemang i ligor/turneringar. Något som givetvis är beklagligt.

I ett pressmeddelande berättar Spelinspektionen att de har skickat in en remiss med förslag till föreskrifter och allmänna råd för att motverka matchfixning. Deras primära lösningsförslag är att begränsa betting på individuella spelarprestationer, särskilt vadhållning på regelbrott eller förlust i delmoment:

– Med den här åtgärden motverkar vi att idrottsutövare själva manipulerar resultat. Samtidigt minskar motivet för en utomstående att försöka påverka en enskild utövare, säger Spelinspektionens Generaldirektör Camilla Rosenberg.

Förslaget är förståeligt men den stora frågan i det här fallet är givetvis var gränsen går för betting på “individuella spelarprestationer”. Hur långt är man beredd att begränsa bettingmöjligheterna om det inte räcker att stryka odds på, låt oss säga, dubbelfel eller gula kort? Detta är något vi hoppas att Spelinspektionen kommer att ge klart och tydligt besked på längre fram. För det är lätt att börja tumma på reglerna så fort man har börjat med det.

Lämna ett svar