Så här har Niclas Eliassons flytt till Bristol City gått

För ett år sedan bestämde sig Bristol City, som för tillfället spelar i EFL Championship, för att ta U21-mittfältaren Niclas Eliasson under sina vingar. Enligt ryktet uppgick transfersumman till otroliga 1,8 miljoner brittiska pund innan IFK Norrköping släppte taget! 22-åringen skrev på för tre år vid Ashton Gate, och den sydengelska klubben hade plötsligt ett stort framtidshopp i laget.

Eliasson är den femte svenske spelaren som flyttat till Bristol City. Målvakten Janne Möller var först ut, när han 1980 flyttade dit efter att ha vunnit Allsvenskan sju gånger tillsammans med Malmö FF.

Mellan 1993 – 2000 gjorde försvarsspelaren Mark Shail över 100 framträdanden för klubben, vilket är mycket mer än de andra svenskarna. Under 2016 spelade både Joel Ekstrand och Gustav Engvall för klubben, men de fick inte särskilt mycket speltid och båda gick snart vidare i sina karriärer.

På grund av intern konkurrens fick Niclas Eliasson bara göra tretton framträdanden under förra säsongen. Bara i tre av dessa matcher fick han spela från början. Lee Johnsons förvärv skötte sig utmärkt under säsongens första halva, men Joe Bryan och Jamie Paterson visade sig också mycket skickliga. När Paterson inte kunde spela, eller när han fick en annan position än den vänstra, fick Callum O’Dowda ofta ta hans plats. Irländaren kan skryta med såväl god hastighet som skickligt spel.

Säsongens andra halva gick tyvärr inte lika bra för Bristol City. Flera skador och andra komplikationer gjorde att de till sist hamnade på elfte plats. Med tanke på hur populära laget verkar vara, särskilt bland de som valt att betta på fotboll, var det nog många som blev förvånade över att det inte gick bättre än så här.

Med ytterligare ett års erfarenhet tror vi att Niclas Eliasson är mycket optimistisk inför säsongen 2018/19. Tränaren är uppenbarligen positivt inställd till honom, och med tanke på den mycket höga transfersumman misstänker vi att klubben har en hel del förhoppningar och planer inför Eliassons framtid.

Samtidigt måste vi komma ihåg att Bristol också valt att signera Andreas Weimann från Derby County. Den österrikiske spelaren håller sig helst på höger planhalva, men kan när som helst flytta till vänster. Dessutom har mittfältaren Marley Watkins, från Norwich City, också flyttat över till Bristol.

2017 fick Eliasson resa med U21-laget till EM i Polen, men trots sina framgångar i såväl U17 som U19 fick han bara spela två EM-matcher.

När Eliasson spelade för Norrköping lyckades han under 2016 – 2017 göra fina framsteg i Allsvenskan. Han gjorde fyra mål och tolv assists på totalt 30 matcher innan sin flytt till England. Vid 25 av de 30 matcherna var han med och spelade ända från matchstart.

Eliasson är mycket skicklig på långt avstånd, men har ännu inte fått tillfälle att bevisa det i England. Han är också duktig på att dribbla (vilket vi tror beror på mammans brasilianska härkomst!) och på att passa, så Bristol City har utan tvekan valt en duktig spelare.

För Bristol börjar säsongen på hemmaplan, när de ska möta Nottingham Forest den 4 augusti. Sedan reser de till University of Bolton Stadium för att nästa helg möta Bolton Wanderers, innan de slutligen ställs inför Plymouth Argyle. Detta derby är en del av Engelska Ligacupen.

Vi hoppas verkligen att Eliasson får en chans att delta i åtminstone en av Bristols första tre matcher, och att hans speltid utökas rejält från förra säsongen. Om tränaren Lee Johnson har andra planer får nog svensken räkna med att lånas ut till en annan klubb. Eftersom han bara fick spela fyra matcher förra säsongen skulle det tyvärr indikera att Eliassons framtid i Bristol inte ser alltför ljus ut.

Sponsrad artikel

Lämna ett svar