Poäng med mersmak i Idrottshuset!

Så nära säsongens första seger för EHF. Foto: Kent Lundqvist

Enköpings HF var tre sekunder från säsongens första seger i herrettan men ett skakat HK Tyrold lyckades kvittera till 28-28 (13-12).

Det här blev säsongens bästa match för Enköpings HF där man i långa stunder monterar ned gästernas defensiv och offensiv med ett bländande spel.

– Det här var i varje fall den jämnaste vi spelet. Vi kanske haft högre toppar, men också mycket djupare dalar i tidigare matchen, i den här matchen var det mindre svängningar i prestationen, konstaterar en nöjd tränare Anders Skogäng.

Det var påtagligt att EHF var på plats för att göra livet surt för gästande Tyrold som fick slita för sina mål. Defensivt spelade dem ett utgrupperat men ganska lågt ställt 3-2-1 och offensivt så var det smuggelhandboll på halvdistans som gällde med sin m6:a Ludvig Jurmala Åström som var den centrala spelaren, han rev sår i EHF defensiven och rev med sig straffar men också en del egna lägen, men där stötte han på patrull i form av en storspelande hemmakeeper i Daniel Strömberg som efter 10 minuter har 50 % räddningar med blad annat en snodd straff.

Foto: Kent Lundqvist

Ställningen var 5-5 efter 10 spelade minuter och offensivt så hittar EHF bra lösningar och Gustav Johansson är i kanonform och tar massor av bra lägen samt skojar brallorna av HKT defensiven ett par gånger.

Foto: Kent Lundqvist

Med dryga kvarten spelad kommer dock en lite – mycket liten dipp av hemmalaget och man är under med 6-8. Här visar man nu hur laget mognat och bringar en blixtsnabb ordning i laget, mycket tack vare Fredrik Salovaara som lugnar ned och håller tag i ungdomarna när dem hettar till. Hemmalaget vänder på steken med att göra 3-0 på HKT och nu är det Erik Widén som visar framfötterna i det offensiva spelet.

Foto: Kent Lundqvist

Matchbilden gungar en smula och är ganska jämn avslutningsvis av halvleken, men när domarparet Jakob Lejonstad & Eric Stenberg blåser för halvtidsvila är det hemmalaget som är i en rättvis ledning 13-12.

Foto: Kent Lundqvist

EHF får en smakstart på den andra halvleken där Strömberg frilägesräddar och Albin Sandell från sin vänsterkant flippar in 14-12 för hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

Det var en leding som EHF skulle utöka med bra spel och det framför allt defensivt där HKT kommer till korta gång efter annan och offensivt hittar man vägen genom att spela brett mellan försvarare 1 & 2. Med dryga 10 minuter spelat så dunkar Widén in 21-17 och det tvingar gästerna att kasta i timeoutkortet.

Foto: Kent Lundqvist

Ledning med 4 mål för EHF! Det blir 22-18 med kvarten spelat och ett skapat friläge för mer, men det missar tyvärr EHF – mål där och matchen hade garanterat varit över för HKT var nere i brygga!

Foto: Kent Lundqvist

När Johansson gör 23-19 är känslan att EHF är oövervinnerliga med sitt spel i båda ändorna av spelplanen, men då verkar det som att man förstår vad man är på väg att göra – vinna en match?

Det blir darrigt i hemmalaget som nu tar spelet in centralt i det offensiva och vid gästernas timeout så gjorde HKT något som var smart och obekvämt för EHF, dem började spela 7 mot 6 offensivt och det gav elakt resultat! Med fem raka mål så vänder gästerna på matchen och leder matchen med 24-23 när det endast återstår 6,48 av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

EHF svarar dock med att göra 3-0 på gästerna och med dryga fyra minuter kvar så är det ledning med 26-24. Ny kramp i EHF ger HKT chansen att komma tillbaka i matchen och med 1,30 kvar att spela i likaläge 26 så tar EHF timeout.

Den blir inte så effektfull i spelet, men då kommer kvällens begivenhet – I läge för passivt spel så kommer en gammal hederlig gubbafint av Salovaara som får fritt fram och gör 27-26 med 54 sekunder kvar av matchen. Svaret kommer med 31 sekunder kvar då gästernas Linus Pellas lirkar in en knorr (misstänkt ner i golvet när han släpper bollen) från vänsterkanten till 27-27.

Foto: Kent Lundqvist

EHF sätter spel och drar på ett avslut som kommer med 14 sekunder kvar av matchen då Salavaara återigen lyckas tråckla sig igenom och trycka in 28-27. HKT tar då en timeout.

– Vi vill så klart få till ett spelstopp någonstans och dem ville sätta in bollen på linjen eller brett. Tyvärr så är vi lite för tidiga i att visa vart vi blottar oss, vi spelade ju sex mot sju så någonstans blir det läge, konstaterar Anders.

Foto: Kent Lundqvist

Gästernas bäste spelare för kvällen – Fredrik Hellgren slår en bra passning ut till Filip Forsström på högerkanten och han lyckas trycka in 28-28 med tre sekunder kvar av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

– Orutinen lyser såklart igenom här, vi är inte vana att föra matcher och blir kanske en aning naiva i vissa lägen. Som helhet så tar vi med oss det här som var bra i matchen och slutskedet är en nyttig läropeng för framtiden. För oss gäller det att bygga prestation och kunskap för framtiden och det här var ett bra kvitto. Visst vi vill vinna matcher, men en eller två poäng är sekundärt, summerar Anders som passar på att berömma Daniel Strömberg i målet.

Enköpings HF – HK Tyrold 28-28 (13-12).

Målen,

EHF: Gustav Johansson 9, Erik Widén 9, Fredrik Salovaara 4, William Eriksson 2, Anton Sörman 2, Albin Sandell 2.

HKT: Filip Forsström 6, Fredrik Hellgren 5, Max Ahlstrand 5, Niklas Lindberg 3, Linus Pellas 3, Ludvig Jurmala Åström 3, Jesper Pettersson 2, Tobias Svantesson.

Publik: 201

Räddningar:
EHF: 19 (11) 40,4 %
HKT: 14 (7) 33,3 %

 

Spelarbetyg EHF:


Daniel Strömberg


Gustav Johansson


Erik Widén

Övriga resultat & tabell >>>

 

Lämna ett svar