På café med en världsstjärna!

Foto: Göran Söderqvist

Att få träffa och sitta ned exklusivt över en kopp kaffe med en världsstjärna som Madelene Sagström är det inte många som får uppleva, men det fick vi på Lokalsport.

Den glädjen och den euforin man känner när man lyckas boka in en träff exklusivt med en världsstjärna som Madelene Sagström går såklart inte att beskriva. Jag hade turen på min sida och fick en stund på ett café i Enköping där jag över en kopp kaffe fick träffa en mycket ödmjuk och trevlig Idrottskvinna på den absoluta världsnivån i Golf.

Vi sätter oss och tar oss igenom sedvanliga artighetsfraser och vi konstaterar omgående att vi mår ganska bra båda två. Samtalet kommer såklart ganska snart att handla om Madelene och hennes liv som professionell idrottskvinna och golfen.

Foto: Privat

– Jag har spelat klart säsongen 2018 och har varit i Sverige sedan i början av december. Som nästan alltid så tar jag mig till Helsingborg först där jag har min tränare, det var där jag gick på Golfgymnasiet. Var där ett tag och tränade innan jag åkte hem till familjen i Enköping, berättar Madelene.

Vi kommer osökt in på det här med det pressade tidsschemat hon lever i som proffs och det är fascinerande hur mycket det är att hålla rätt på förutom en liten vit boll som så snabbt som möjligt och med så få slag som möjligt skall i ett litet hål på mellan 150-500 meters avstånd.

– Jo det är lite att få ihop kan man säga. Jag har valt att sköta allt runt om kring golfen själv, men så gör inte alla spelarna på LPGA Touren. Det är boka resor, hotell/boende, sköta sponsorer, ekonomi, familjen mm mm …

Foto: Göran Söderqvist

Boendet är något som jag fastnar för och är såklart nyfiken på det här med hemkänslan och boendet på hotell med allt vad det innebär.

– Det är lite splittrat såklart när man ligger ute så mycket som jag gör. Men hem för mig är i Florida, det är min fasta punkt i livet och jag har ju Boat in mig nu då jag levt i USA i 8 år. Men i Enköping hos familjen är ju ett annat andra-hem och Helsingborg får jag nog också räkna in där då jag ägnar så mycket tid där när jag är i Sverige. På Touren försöker jag att blanda upp mitt boende för att det inte skall bli tristess och hamna i hotelldöden. Vi har faktiskt möjligheten att bo hos familjer som erbjuder plats och det gör jag ganska frekvent. Då är det fler spelare som jag bor med, men ibland kan det bli lite för mycket av det goda så man tappar fokus, skrattar Madelene.

För att citera Paolo Roberto:
”Du kan inte umgås med höns om du vill flyga som en örn”

Foto: Kent Lundqvist

Att Madelene tagit stora steg på bara två säsonger på Touren blir allt mer påtagligt ju längre vi snackar. Det handlar mycket om att utvecklas, målet att avancera på rankingen och hur man förbereder sig för det som medföljer.

– Det är mycket med allt. Man behöver ligga före hela tiden i det mentala. Jag försöker hitta ett sätt att hantera det på och känner att det är stor skillnad redan nu på min första säsong och den här som jag just avslutat. Nu har jag bättre koll på vad jag behöver göra och när för att det inte skall påverka min prestation negativt. Förr kunde jag bara släppa allt när det blev för mycket och hamnade i en dålig cirkel vilket såklart återspeglade sig på både träning och tävlande.

När vi kommit en bit in i samtalet runt planering och frigörande av tid för prestation så blir det uppenbart att det är glädjen som styr det mesta i Madelens liv.

– Jag älskar ju det jag gör med golfen och livet som jag lever. Tack vare den utveckling som jag haft på alla plan så känner jag att jag styrs av glädje. Det handlar mycket om att skapa livskvalité runt omkring mig och vara nogräknad med vad jag skall använda min tid till.

Familjen får såklart en stor del i samtalet efter det konstaterandet och jag får klart för mig hur saker kan vara annorlunda på ett bra sätt för en Idrottskvinna på Madelenes nivå. Vi ”vanliga människor” har ju allt som oftast daglig möjlighet till familjeunderhållning, men inte för henne tänker jag och får genast en förklaring.

Foto: Privat

– I min situation gäller det att hitta tid och här kommer planeringen in och det handlar om prioritering. För mig blir det otroligt viktigt att hitta tiden och frigöra den så jag får möjlighet att gå ALL IN. Vi hittar möjligheter till att träffas och då gör vi det ordentligt. En trevlig resa är ett bra exempel eller som nu då jag är hemma över jul. Dessa möten ger mig så mycket kraft och energi när jag är ifrån familjen och tävlar.

Vi lämnar samtalet om familjen och kommer in på livet på touren och dess ytterligheter. Jag frågar hur det är att hantera fansen, trycket från media mm …

– Det är såklart påtagligt ibland, men jag gillar det på en viss nivå. Resultaten hänger såklart ihop med hur mycket det blir men också hur du är som människa och vad du står för. Det är stor skillnad på oss svenskor som är med om man jämför med tex spelarna från USA, de är mer framåt och tar mer plats både mot media och sponsorer. Men jag tänder till lite extra i spelet när tv är på plats under spelet, skrattar Madelene.

Foto: Privat

Det händer ju också något mellan tävlingar, tävlingsdagar för Madelene och dem andra på Touren. Det som vuxit som på många andra ställen är ju välgörenhetsgalor, kommunikationen på sociala medier och det kan vara på både gott och ont, menar Madelene.

Foto: Privat

– Det är ju en bra grej liksom, men det kan också bli lite mycket. Jag fick tex av en följare att han inte fått svar trots att han skickat över 30 gånger. Man får svårt att hänga med helt enkelt i takt med att det växer. Jag försöker, men det är uppenbart omöjligt hur mycket jag än vill svara alla att det inte går. Jag måste ju hinna spela också, skrattar Madelene. Jag får jobba mig fram och hitta en bra modell så att det blir bra för alla, för jag tycker det är viktigt att vara närvarande mot mina följare och fans. På plats tar jag mig alltid tid att signa och tala med dem efter varje rond.

Som avslutning är jag såklart nyfiken på hur Madelene vill summera sin säsong 2018 och hur tankarna går inför 2019.

Foto: Privat

– Jag är nöjd med vad jag gjort under 2018. Även om resultaten inte är lika bra som 2017 så känner jag att spelet utvecklats på träning och bitvis på tävling, nu väntar jag på att det skall lossna fullt ut, för det finns där, det visade jag för mig själv under US Open. Så jag ser fram emot ett bra 2019 som för mig startar i Australien 7-9 februari med ISPS Handa Vic Open.

Vi skiljs åt utanför caféet och jag känner mig lyckligt lottad som fått chansen att träffa detta superproffs på alla plan, alla borde få uppleva detta – tänker jag.

Lämna ett svar