Överraskning i derbyt!

Foto: Kent Lundqvist

Herrfyran: Bottenlaget Enköpings IBK svarade för en överraskande derbyseger borta mot topplaget Bålsta FBC.

– Det här var fantastiskt viktigt för oss att hitta en ny seger och att göra det i ett derby på bortaplan känns extra kul, konstaterar EIBK-tränaren Mathias Piispanen.

– Vi hade inte den rätta inställningen till uppgiften och fick betala för det, menar BFBC-tränaren Jonas Ehnvik.

Det blev en avvaktande förstaperiod med två lag som tog ut varandra, men det var som väntat hemmalaget som förde spelet mot ett lågt spelande EIBK.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle inte skapas många chanser i perioden men med knappt 10 minuter spelat så blixtrade derbyt till. Pontus Åberg ger BFBC ledningen, men bara 29 sekunder senare var det kvitterat genom Alfred Eriksson.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så var det inte mycket ordnat spel med bol där inget av lagen kunde ta sig in i skott sektorn och riktigt hota. Det gör att perioden, rättvist, stannar på 1-1.

Foto: Kent Lundqvist

I mellanakten så är det BFBC som tar kommandot och börjar kasta mer bollar mot mål och det är nära att resultera med 5,30 spelat då Sami Peltonen får en jättechans framför mål, men gästernas burväktare Jonas Johansson räddar.

48 sekunder senare så skulle Peltonen ta revansch när han, framspelad av Mathias Isaksson, styr in 2-1 bakom Johansson.

Foto: Kent Lundqvist

Det gav hemmalaget ett energipåslag och plötsligt får vi se ett rörligt spel med boll och det skapas också chanser att utöka ledningen. Det skulle också resultera med knappa 10 minuter spelat då Mathias Isaksson styr in en boll framför mål.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så var det mycket BFBC mot ett EIBK som inte alls fick spelet med boll att stämma. Men med dryga fem minuter kvar att spela av perioden så börjar hemmalaget spela naivt och det kostar. Douglas Redlund kan med en solo prestation reducera till 2-3.

Foto: Kent Lundqvist

Det var precis vad gästerna och matchen behövde för att det skulle bli lite nerv och kamp. Med 37,23 spelat så agerar hemmalaget naivt med bollen igen och det kostar. En snabb och snygg kontring resulterar när Elton Pettersson hittar in i den centrala fickan med ett pass till en fristående Eriksson som kvitterar till 3-3.

Foto: Kent Lundqvist

Återigen kommer BFBC ut starkt och kan tidigt i den tredje och sista perioden återta ledningen efter att Peltonen påpassligt tryckt in 4-3.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle dock inte dröja länge innan kvitteringen ligger i när bekom hemmakeepern Patrik Modin. Eriksson tar skott i slottet som täcks av försvarare men den lösa bollen fångar Pettersson upp och vispar in kvitteringen.

Foto: Kent Lundqvist

41 sekunder senare får vi se ett riktigt snyggt mål. Lagkapten Marcus Wallström höjer klubben och skickar i väg en riktig projektil som dundrar upp i ribbkrysset till 4-5 bakom en chanslös Modin.

Foto: Kent Lundqvist

Det blir nu mer desperat spel av BFBC som nu får jaga och det var nog inte många som trott inför derbyt? Det skulle också komma en ganska snar kvittering efter drygt halva den sista perioden spelad. Det är Stefan Severin som snyggt spelar fram Åberg som gör 5-5.

Foto: Kent Lundqvist

Nu skulle tydligen hemmalaget gasa för ett ledningsmål, men det är så naivt spel med boll och när man tappar den dryga minuten efter kvitteringen så ger det ett friläge för Isac Rajalakso som dock skjuter utanför, men han fångar upp sargreturen och petar in 5-6.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så försöker hemmalaget med allt för att åstadkomma en kvittering, men ett lågt och smart spelande EIBK kan hålla undan och vinna derbyt.

Foto: Kent Lundqvist

– Känslan är att vi ger ort den här matchen. Det är så onödigt att släppa kommandot i matchen varje gång vi har det och det var ofta. Det var rätt och slätt tafatt och den rätta inställning var ”som sagt” inte på plats, summerar en besviken EIBK-tränare.

– Vi har jobbat vidare med det vi tror på och ikväll tar och får killarna betalt. Vi är mer modiga i spelet med boll och defensiven sitter som den skall där vi ville ligga lågt och ställa om på kontringar. Det är framför allt att vi vågar hitta in i de offensiva fickorna och tar bra beslut. Det ger oss den här sköna derbysegern, avslutar en nöjd Piispanen.


Bålsta FBC – Enköpings IBK 5-6 (1-1,2-2,2-3)

Skott: 33-22 (7-4,13-8,13-10)

Målen,
Period 1: 1-0 (08:53) Pontus Åberg, 1-1 (09:22) Alfred Eriksson.
Period 2:
2-1 (26:18) Sami Peltonen, 3-1 (29:33) Mathias Isaksson, 3-2 (34:56) Douglas Redlund, 3-3 (37:23) Alfred Eriksson.
Period 3:
4-3 (43:18) Sami Peltonen, 4-4 (46:15) Elton Pettersson, 4-5 (46:56) Marcus Wallström, 5-5 (50:02) Pontus Åberg, 5-6 (51:33) Isac Rajalakso.

Utvisningar: 0x2min – 0x2min

Spelarbetyg:


Alfred Eriksson EIBK


Jonas Johansson EIBK


Mathias Isaksson/Sami Peltonen BFBC

Övriga resultat & tabell >>>

Lämna ett svar