Ökat intresse lokalt för fotbollen.

AIK på Friends Arena – Bild via Facebook

Vad betyder AIK:s serieseger för lokalfotbollen i Enköping och Håbo?

Efter 9 år gick den allsvenska titeln återigen till Stockholmslaget AIK. Deras fantastiska säsong i Sveriges högsta serie kommer utan tvekan vara ett lyft inte bara för klubben utan för fotbollen i hela Stockholmsregionen.

Men vad betyder den för oss en timme bort längs med E18?

Ökat intresse lokalt för fotboll

Våra lokala fotbollslag Fanna BK, Håbo FF och Enköpings SK jagar alla sina egna framgångar på betydligt blygsammare nivåer. Utropstecken under säsongen 2018 var Enköping som säkrade spel i division 2 norra Svealand samt Fanna som lyckades avancera till division 3.

I och med uppgången till tvåan har Enköping nästa säsong chansen att spela många matcher mot Stockholmslag såsom Huddinge, Täby och Tyresö. Detta ger spelarna chansen att visa sin talang inför en större publik, vi kan också få se en ökad mängd borta fans som väljer att besöka. Enköping och Enavallen. På detta sätt får regionen dra nytta av storebror AIK:s framgångar och det intresse för Stockholmsfotboll dessa har lett till.

När den allsvenska säsongen drar igång 2019 kan vi som är fans av våra lokala lag följa AIK igen med spänning. En framskjuten placering i tabellen eller framgångar i spel ute i Europa kan bara leda till ännu mer intresse för fotboll i Stockholm och kringliggande regioner. Laget har redan säkerställt förnyat kontrakt med succétränaren Rikard Norling och vi förväntar oss att när oddsen för betting på allsvenskan 2019 släpps kommer AIK vara en av favoriterna.

Samtidigt gör våra lokala lag sig redo för 2019 och vi ser fram emot mång spännande matcher och lokala framgångar för våra favoritlag.

Chans att hitta nya talanger

AIK är ett lag som har många spelare med moderklubbar långt ner i det svenska fotbollsserierna. Av de 23 spelarna i deras A-lagstrupp är endast 2 egna produkter och 14 av dem har rötter i de lägre svenska serierna. Detta kan ge stor motivation till all de unga talangfulla spelare vi har i Enköping och Håbos kommuner att göra sitt allra bästa. Spel mot lokala Stockholmslag ökar chansen att dessa spelare får talangscouternas ögon på sig.

Inom kommunerna har vi redan ett gediget arbete med att använda idrotten som ett verktyg för att skapa sammanhållning och integration. Som en extra bonus utöver det värde dessa aktiviteter har på rent sociala nivåer har det också hjälpt oss att hitta nya oanade talanger både hos infödda spelare och ensamkommande flyktingar, att någon av dessa kommer spela i AIK en vacker dag känns inte som någon omöjlighet.

Tack för ert stöd 2018

ESK avancemang till div.2. Foto: Kent Lundqvist

Vi vill tacka alla er som besökte våra lag i Enköping och Håbo på deras hemmamatcher och gjorde fotbollssäsongen 2018 till ett glädjeämne för kommunerna. Utöver detta vill vi även tacka AIK och dess fans för att de lyfte fotbollen i Stockholm och spridde glädje under hela sin mästerskapssäsong.

Till sist vill vi tacka alla spelare som glatt oss under året som varit. Oavsett om det är stjärnspelare som AIK:s skyttekung Henok Goitom eller en avbytare i division 4 så har ni genom er kämparvilja, sportslighet och passion för sporten gjort fotbollsåret 2018 till något alldeles extra.

Lämna ett svar