Ny idrottsförening i Enköping; satsar på funktionell fitness

Foto: Pexels

Svenskarna är de som sitter still mest inom EU vilket beror på mycket stillasittande framför datorn på jobbet – men samtidigt är svenskarna mest aktiva inom träning: sju av tio tränar regelbundet efter jobbet medan genomsnittet är fem av tio inom EU. Därför är det kanske inte så konstigt att det finns så många idrottsföreningar i Sverige – och nu har det dykt upp en i Enköping som satsar på en ny träningsform! Atletverkstan IF har som mål att satsa på funktionell fitness.

– Tidigare under året startade förbundet för funktionell fitness och det är en tidsfråga innan det kommer att räknas som en sport inom riksidrottsförbundet, RF, berättar Johannes Karlsson från Atletverkstan till Enköpings-Posten.

Vad är då funktionell fitness? Jo, det är som crossfit fast skillnaden är att crossfit är ett koncept och inte en idrott. Det går helt enkelt ut på att man tränar i att träna. Den första SM-tävlingen kommer att hållas snart och idrottsföreningen hoppas på att få en tävlingslicens för just denna idrott. Men förutom just detta mål så menar Johannes att det finns ett intresse för styrketräning men att många inte är insatta i just funktionell träning:

– Jag har jobbat mycket med idrottare och jag märker att även de som kanske tillhör eliten inom sin idrott ofta har mycket att lära när det kommer till funktionalitet, vilket ofta också leder till skador längre fram, fortsätter Johannes Karlsson.

Med andra ord så kan folk som är intresserade av styrketräning och tävling slå två flugor i en smäll. Men många idrottare vet att det finns många andra bra knep att vässa sin tävlingsförmåga mentalt såsom att meditera och visualisera att man vinner en tävling, spela live poker på sidor såsom https://se.bingo.com/casino för att förbättra koncentration och minne, eller andra små knep såsom schack eller dart som inte nödvändigtvis behöver involvera ett träningscenter.

Föreningen hoppas nu på att man kommer att locka till sig nya utövare av denna sport. Samtidigt växer intresset för funktionell träning vilket har lett till att flera tävlingar har dykt upp på olika ställen i Sverige. Nordens största event heter Sweden Throwdown men Polisens Idrottsförbund anordnar även de sin tävling kallad Polis-SM i funktionell fitness där de utser Sveriges mest vältränade polis!

2 Responses to Ny idrottsförening i Enköping; satsar på funktionell fitness

Lämna ett svar