Mest kända sportprofilerna i trakten?

Det har kommit många sportprofiler från Enköping/Håbo under de senaste decennierna, både inom ishockey, fotboll och inom sportjournalistkåren.

Detta är ett litet urval från några av de kända ansiktena du kan ha sett i rutan under årens gång. Vilken sportprofil förknippar du allra mest med området?

Niclas Hävelid – Ishockey

Hävelid växte upp i Enköping och påbörjade sin karriär i ESK. Han spelade för klubben fram till sena tonår innan det bar av till AIK, där han spenderade större delarna av sin karriär under 90-talet. Det bar så småningom av över Atlanten och till en etablerad NHL-karriär. Han spelade för bland annat Anaheim och Atlanta Thrashers innan det bar av hem igen till Sverige och Linköping HC. En lång och lyckad karriär för Enköpingsonen som bland annat hann med att vinna VM i Schweiz (98) och det klassiska OS-guldet i Turin (2006).

Anna Brolin – Sportjournalist

Brolin växte även hon upp i Enköping innan det bar av till Cypern i några år. Hon är ett av de mer välkända ansiktena som har synts under sportsändningarna de senaste åren. Hon har bland annat hunnit med att medverka i VM-mästerskapet i Brasilien och Sydafrika, hockey-vm, La Liga-sändningar, rallytävlingar, tennismagasin, bland mycket annat. Hon berättade i en intervju med SR om hur det var att växa upp i Enköping.

– Då, när jag växte upp, var jag väldigt sugen på att bo i en större stad, det ska villigt erkännas. Men idag är jag extremt glad att jag fick växa upp i Enköping, det var verkligen superidylliskt, säger hon. Man kunde cykla överallt, jag har haft en väldigt harmonisk uppväxt.

Roger Melin – Ishockeytränare

Ett klassiskt namn inom den svenska hockeyn som har sitt ursprung i Enköping och ESK. Roger Melin har under årens gång bland annat tränat Brynäs, Färjestad, Linköping och AIK. Han vann årets coach både 1999 och 2011. Nu tränar han Leksands IF i Elitserien och frågan är om Melin ska hinna med en tredje utmärkelse innan den långa karriären är slut? Det finns gynnsamma odds från Betfair som i nuläget erbjuder 51,00 i odds på ett Leksand skulle lyckas ta hem SHL den här säsongen.  Kan de lyckas med en sådan skräll? Om de skulle lyckas med den befriften måste Melin ändå få en tredje utmärkelse kan tyckas.

Daniel Jarl – Fotboll

Bålstasonen Jarl är traktens bidrag till Allsvenskan. Den resliga mittbacken inledde sin karriär i Håbo FF innan det bar av till ESK. Han har hunnit med att representera Djurgårdens IF, Landskrona Bois, AFC United och spelar just nu sin fotboll i Sirius. Sirius slåss för tillfället om ett nytt kontrakt i Allsvenskan och Jarl har haft en betydande roll i försvaret.

Det finns givetvis ett stort antal namn som skulle kunna få plats på denna lista, såsom det tidigare NHL-proffset Marcus Nilsson, journalisten Roger Blomquist eller racerföraren Leif ”Putt” Larsson bland många andra, men detta är ett utdrag från all talang som kommit fram. Vilka framtidsnamn kommer att kunna läggas till på en liknande lista under årens gång?

Lämna ett svar