Loket straffade Östhammar på hemmaplan!

Foto: Kent Lundqvist

Det blev ett onödigt sekunddrama när Lokomotiv Grillby IBK vann hemma mot IBK Östhammar i den 14:e omgången av Herrtvåan.

– Det är verkligen skitbra att vi tar tre poäng fast spelet kanske inte var på topp hela vägen idag, säger Lokets-tränare Peter Kokocha.

Bra spel i 60 minuter var det inte av något av lagen, men inledningen var grymt bra av Loket. Hemmalaget tryckte tillbaka Östhammar som fick spela mycket försvar, men svarade då och då med vassa kontringar.

Foto: Kent Lundqvist

I den 5:e minuten så kommer en av de vassa kontringarna där Johan Emriksson prickar stolpen. Spelet vänder blixtsnabbt och bollen ut till Tobias Metzner på vänsterkanten och han snärtar upp 1-0 i taket bakom en chanslös Elias Nilsson i gästernas bur.

Foto: Kent Lundqvist

Det blev startskottet på en sekvens i matchen där allt rullade hemmalagets väg. Med dryga 8 minuter spelat så får Loket ett frislag till vänster om gästernas mål. Linus Sjöquist sätter igång spelet snabbt till Erik Äng som förlänger till broder Simon och han trycker in 2-0.

Foto: Kent Lundqvist

När sedan gästerna drar på sig en utvisning med knappa 12 minuter spelat ringer det igen. Vi kan konstatera att det är en smula turligt, men det räknas ändå. En boll ämnad för spelare framför mål hittar mellan benen på högen av alla spelare till en fristående Jonatan Hillerstig som via täckande back gör 3-0.

Foto: Kent Lundqvist

Man kan lugnt säga att Östhammar är nere för räkning i det här skedet av matchen, men nu händer något som är oförståeligt! Loket släpper greppet om matchen. Hemmalaget slutar ta jobbet fullt ut och jobbar inte klart i momenten vilket straffar sig hårt. Inom loppet av 23 sekunder så reducerar Östhammar två gånger om och det är ”bara” 3-2 när lagen går till periodvila.

Foto: Kent Lundqvist

Loket kommer ut till den andra perioden och spelar mycket – mycket tveksamt och krampaktigt. Det gör att Östhammar nu får spela sitt spel och skapar ett par vassa lägen inledningsvis där Emil Ekström i hemmaburen får svara för ett par svettiga räddningar.

Foto: Kent Lundqvist

Det håller i dryga fyra minuter, men sedan ringer det. Efter tveksamt agerande runt egen kasse kan en fristående Henrik Westerlund prickskjuta in kvitteringen till 3-3.

Foto: Kent Lundqvist

Om gästerna var nere för räkning tidigare så var Loket nere i brygga när man omgående efter kvitteringen tar en utvisning. Hemmalaget tar sig dock till det första läget och då är det backen Kalle Nissén som påpassligt sprintar iväg och trycker in 4-3 i spel fyra mot fem.

Foto: Kent Lundqvist

Gästerna får sedan bättre ordning på sitt Powerplay och i svansen på den utvisningen hemmalaget ådrog sig kommer också en välförtjänt kvittering till 4-4 genom Westerlund.

Foto: Kent Lundqvist

Matchen är vidöppen nu och det är egentligen inget av lagen som får selet utan boll att fungera speciellt bra. Med 11,45 spelat av perioden tror nog många med mig att gästerna skulle ta ledningen efter magiskt spel i slottet där Emriksson läckert friställer Mattias Bäckvall, men avslutet räddas med en ny klassräddning av hemmalagets burväktare – Ekström!

Foto: Kent Lundqvist

Gästerna skulle dock återta ledningen på en kontring ett par minuter senare då Bäckvall tar revansch på Ekström och gör 4-5 där upprinnelsen var ett mycket svagt och slarvigt offensivt spel av hemmalaget.

Foto: Kent Lundqvist

Det funkar tydligen som en väckarklocka för Loket. Sista delen av perioden klart till hemmalaget som svarar omgående med att kvittera till 5-5 efter en bra prestation av Sjöquist som bryter in i slottet från vänsterkanten och trycker in bollen bakom Nilsson.

Foto: Kent Lundqvist

Och innan perioden är över står Rikard Posta för en bollstöld och fri med Nilsson gör han 6-5 vilket lagen tar med sig in i den sista periodvilan.

Foto: Kent Lundqvist

Det blir dock inget vidare energipåslag i hemmalaget i den tredje perioden där man blir passiva och initiativfattiga i spelet. Det gör att ett tröttkört och stillastående Östhammar inte alls sätts på prov defensivt.

Foto: Kent Lundqvist

I mitten av den tredje och sista perioden får Loke ett gyllene tillfälle att skaffa sig ett grepp om matchen då gästernas Leo Wadell drar på sig en utvisning. Loket slarvar i spelet och istället så får Emriksson ett friläge, men skjuter över.

Foto: Kent Lundqvist

Matchen får ett dramatiskt avslut och under de sista två minuterna händer det massor. Gästernas Ingemarsson har ett jätteskott som Ekström räddar förtjänstfullt. Tiden rinner iväg och med dryga minuten kvar har Loket bollen under kontroll på egen planhalva, men slarvar med uppspelet och Andersson kan kvittera till 6-6.

Foto: Kent Lundqvist

Loket skakar av sig baklängesmålet och satsar framåt. Ett bra tryck etableras omgående mot ett slitet Östhammar och det kommer ett avslut mot mål där det blir en konstig situation framför mål som slutar med att hemmalaget tilldöms en straff med 52 sekunder kvar att spela av matchen.

Foto: Kent Lundqvist

Simon Äng tar straffen och blir stor matchvinnare när han trycker in segermålet till 7-6.

Foto: Kent Lundqvist

– Ser inte vad som händer här på slutet när vi får straffen, men vi vinner och det är det som räknas. Jag är såklart inte helt nöjd med delar i matchen där vi ”som vanligt” tappar initiativet och spelet i sekvenser. Vi svarar inte på deras passiva defensiva spel med att ta initiativ utan spelar för mycket ute vid sargen. Men vi tar med oss mycket som är bra också, vi visar moral som kommer tillbaka fler gånger och tar tre bra poäng, avslutar Kokocha.

Lokomotiv Grillby IBK – IBK Östhammar 7-6 (3-2,3-3,1-1)

Skott: 29-28 (11-10,9-11,9-7)

Målen,
Period 1: 1-0 (05:04) Tobias Metzner, 2-0 (08:11) Simon Äng, 3-0 (13:43) Jonatan Hillerstig, 3-1 (15:16) Simon Andersson, 3-2 (15:39) Jonny Ingemarsson.
Period 2: 3-3 (24:23) Henrik Westerlund, 4-3 (25:52) Kalle Nissén, 4-4 (27:27) Henrik Westerlund, 4-5 (33:17) Mattias Bäckvall, 5-5 (34:05) Linus Sjöquist, 6-5 (38:41) Rikard Posta.
Period 3: 6-6 (58:47) Simon Andersson, 7-6 (59:08) Simon Äng.

Utvisningar: 1x2min – 2x2min
Publik: 103

Spelarbetyg Loket:


Daniel Pärnebjörk


Simon Äng


Kalle Nissén/Emil Ekström


Övriga resultat & tabell >>>

Lämna ett svar