Lite av bragdstämpel på Sverige i Grand Prix!

Foto: Privat

Enköpings spelaren Robin Fransson och ledaren/coachen Kari Tapper var med Sverige och avslutade Grand Prix Series 2018 med bravur i Polen.

– Vi gjorde en mycket bra turnering och överraskade många, men tyvärr räckte det inte för att hänga kvar i den högsta serien, berättar Tapper.

Sverige spelade gruppspelet mot England, Georgien och Frankrike. Toppnationer i världsrugbyn, men det avskräckte in de svenska krigarna. Sverige kom till Polen med en del sena återbud på rutinerade spelare, men trots det så stod man upp och gjorde en bragdartad turnering som startade mot England i den första gruppspelsmatchen, men här blev det förlust med onödigt stora siffror 5-22.

– Vi kom inte alls upp i nivå, men fick en del viktiga svar för fortsättningen av turneringen, säger Tapper.

Foto: Privat

I den andra gruppspelsmatchen vann Sverige med 19-14 över Georgien och nu väntade sista gruppspelsmatchen mot Frankrike. Här gör Sverige en ny toppmatch och vinner med hela 17-7 och tar sig till slutspel där Irland väntade.

– Ett riktigt bra gruppspel av oss och vi höjde verkligen oss i spelet, framförallt i det defensiva spelet där vi stängde ned den centrala korridoren och fick med oss bra energi i det offensiva spelet där vi vågade bryta mönstret och spela mer på känsla, berättar Tapper.

I matchen mot Irland räckte inte det svenska laget till utan fick se sig besegrade med hela 5-47.

– Inget snack om saken, de är det bästa landet och laget. De har vunnit tre av fyra omgångar i Grand Prix, konstaterar Tapper.

Nu väntade Ryssland som också var övermäktiga men sedan ställdes Sverige återigen mot toppnationen-England och nu visade de svenska gossarna mod och briljans. I den första halvleken gnugga de dem på men var i underläge med 0-12. I den andra halvleken gned Sverige ur det sista i tanken och gick upp till 12-12. England replikerade med att göra 17-12, men svenskarna jobbade sig i kapp till likaläge igen.

I slutskedet av matchen så gör England 24-17, men återigen kommer Sverige tillbaka med en sista kraftansträngning i slutsekunderna och lyckas lägga in ett försök och sätta den efterföljande målsparken till likaläge 24. Matchen gick till Golden point och där var det tomt i tanken hos svenskarna som fick se sig besegrade med 29-24.

– Vi tömde verkligen allt vi hade och pressade en världsnation som verkligen fick publiken att leva med i dramatiken. Tyvärr så räckte det inte denna gång, det var en målspark ifrån att vi hängde kvar i högsta serien, berättar Tapper.

Vad händer nu?

– Vi har ett möte ganska snart om framtiden där vi skall planera för framtiden, men vi skall upp i högsta serien igen där vi hör hemma. Det fick vi också bekräftat av många av coacherna här på plats. Det väntar också ett OS kval 2019 och där skall vi försöka komma med, det är en hel del politik i det här, men vi skall göra ett försök, avslutar Tapper.

ERK spelaren Robin Fransson som var med berättar om sin upplevelse av helgen:

Foto: Privat

– Det är ganska sjukt att lilla Sverige kan mätas sig med toppnationerna när vi får det att stämma. dom har ju resurser och pengar i överflöd så vi ska ju egentligen inte vara i närheten om man ser till förutsättningarna som finns. Vi gjorde en kanonhelg egentligen. Det var en fantastiskt turnering för oss där vi gjorde det bästa resultatet för säsongen och nöp en topp 8 plats. Med stabila segrar över Georgien och Frankrike så gick vi vidare till kvartsfinal, där fick vi tyvärr möta Irland som har varit helt överlägsna i år, så där torskade vi även om vi spelade bra och satte dem på prov. I sista matchen om 7-8 platsen så pressade vi England hela vägen till golden point där vi tyvärr förlorade.

Vann Grand Prix gjorde Irland före tvåan Tyskland och trean Ryssland.

 

Lämna ett svar