Kontraktet säkrades efter nytt drama!

Frida Haraldsson som vanligt en av topparna i EHF. Foto: Kent Lundqvist

Enköpings HF säkrade nytt kontrakt i damernas div.1 i den avgörande kvalmatchen mot NKIK hemma i Idrottshuset efter ett nytt drama.

– Ja det var så skönt att vi lyckas med tanke på hur det varit både under säsongen och här i kvalet, säger en lättad EHF tränare Ken Hornö efter slutsignalen.

Härlig inramning som vanligt. Foto: Kent Lundqvist

Det var återigen en mycket tveksam inledning på matchen med två lag som spelade krampaktigt, men med en stor portion vilja och kamp. Det var dock gästande NKIK som firade de största triumferna i den typen av matchbild och skaffat sig ganska snart ett övertag.

Mer kamp än skönspel inledningsvis. Foto: Kent Lundqvist

Med knappa kvarten spelat så gör gästernas bästa spelare för kvällen – Vendela Hebbe 5-8 och det var en ledning som gästerna så sakteliga utökar efter fortsatt krampaktigt spel av hemmalaget. Vid ställningen 8-14 och ett hemmalag nere i brygga tar EHF en timeout.

Timeout och nystart för EHF: Foto: Kent Lundqvist

Resultatet av den timeouten skulle komma att förändra hela matchbilden. Nu tar EHF en punkt på spelmotorn i NKIK – Thea Wåhlin, precis det som vände den förra matchen till hemmalagets fördel.

Under de avslutande knappa 7 minuterna av halvleken gör gästerna ”bara 2 mål”, efter en bra avslutning och skön vilja signerad Amanda Gustafson som trycker in 13-16 går hemmalaget med en god känsla in i halvtidsvilan.

Bra träff defensivt gav kontakt. Foto: Kent Lundqvist

– Visst skulle jag tagit den än tidigare, men jag ville egentligen spara den punkten till halvtidsvilan för att dem inte skulle få chansen att lösa det i pausen, nu blev det ett måste för att det inte skulle rinna iväg, medger Ken.

Frida Forsberg fick fart på spelet. Foto: Kent Lundqvist

Den andra halvlekens inledning blev en initial känslokanon där EHF gav sig chans på chans att äta upp försprånget med ett fortsatt bra försvarsspel och efter 3,15 spelat var det 15-16.

Efter det så blir det stirrigt i spelet med boll där EHF inte gör mål på nästan 7 minuter, här är matchen på väg att rinna ifrån hemmalaget som är under med 15-19 när Elin Bergsten gör en svettig dubbelräddning och matchens stora lirare – Isa Ekström bombar in förlösande 16-19.

Matchens lirare Isa Ekström gör ett av sina 7 mål i matchen. Foto: Kent Lundqvist

Det blir startskottet på en mycket bra sekvens för EHF som nu gnuggar sig ikapp till 19-19 med dryga kvarten kvar att spela. En kortare stund är det sedan jämnt innan man lyfter in Therese Lundström i spelet igen, det var tungan på vågen i matchavgörandet.

Therese Lundström var tungan på vågen. Foto: Kent Lundqvist

Nu blir det fart i spelet och då hänger inte NKIK med längre. Tillslut kan EHF springa ifrån och vinna med 27-22 efter en magiska avslutning där jublet i Idrottshuset dånade. Värt att notera är att NKIK  bara gjorde 8 mål efter att EHF lagt ut punkten i slutet av den första halvleken.

Stor glädje efter slutsignalen. Foto: Kent Lundqvist

– Det var en skön känsla att vinna, men vi hade en mycket positiv känsla när vi gick in i halvtidsvilan. Det vi gör här i andra halvlek är riktigt bra och vi bevisar återigen att under den sista kvarten är vi svåra att hantera och det avgör, säger Therese Lundström efter matchen.

Matchenslirare – Isa Ekström håller med och ger också sina lagkamrater och tränare beröm.

Blommor & kramar till matchens lirare – Isa Ekström. Foto: Kent Lundqvist

– Det var en skön känsla på plan och det var egentligen aldrig oroligt här i andra halvlek. Jag är nöjd med min egen insats och det är skönt att det gick bra med tanke på att jag varit lite si & så under de andra två matcherna här i kvalet, det tackar jag mina lagkamrater och tränare för som stöttat mig och visat förtroende.

Nyförvärvet till den här säsongen – Frida Forsberg gjorde sin bästa match på hela säsongen i den här matchen och hon var såklart glad och nöjd.

Frida Forsberg. Foto: Kent Lundqvist

– Passande att man tar fram det här spelet i den här matchen, skrattar hon efter slutsignalen. Det var underbart att vi kunde lösa det här som ett lag. Det som avgör är att vi får bra träff bakåt och att vi sedan får upp farten i spelet mellan försvar och anfall och då orkade dem inte hänga med.

– Många faktorer som avgör den här matchen, men framför allt är det den härliga moralen hos tjejerna som verkligen krigar och tar betalt ikväll. Vi hade en spelidé inför matchen som vi fick släppa och då är det bra att tjejerna snabbt kan ställa om och hitta mer rätt. Det var en trasslig väg till det nya kontraktet, men det återspeglar också säsongen, skrattar en lättad Ken efter slutsignalen.

I NKIK var det såklart inte lika glada miner, men dem är stora i förlusten.

– Vi hade ingen lösning på deras punktmarkering och EHF vinner rättvist sett över 60 minuter, bara gratulera dem. Vi får komma igen till nästa säsong helt enkelt, summerar NKIK tränaren Anders Enlund.

Fler bilder från kvaldramat läggs ut på vår facebooksida under dagen.

Enköpings HF – Norrköpings KIK 27-22 (13-16)

Målen,
EHF: Frida Haraldsson 7, Isa Ekström 7, Frida Forsberg 5, Therese Lundström 3, Amanda Gustafson 2, Matilda Widén 2, Sara Hornö.

NKIK:
Vendela Hebbe 10, Thea Wåhlin 5, Doris Dijak 3, Nellie Wetterholm 2, Priscilla Diaz, Amanda Olsson.

Räddningar:

EHF: 24 (9) 52,1 %
NKIK: 8 (5) 22,8 %

Utvisningar: 2x2min – 1x2min

Publik: 300

Spelarbetyg:

Isa Ekström EHF


Frida Haraldsson/Therese Lundström EHF


Elin Bergsten EHF/Frida Forsberg EHF

 

 

Lämna ett svar