Kim Amb vann premiären!

Kim Amb. Foto: Kent Lundqvist

Friidrott: OS klara Kim Amb vann programenligt säsongspremiären på hemmaplan när Vårkastet avgjordes i Bålsta på Gröna Dalens IP.

Förutsättningarna för bra resultat var goda och till och med mycket goda när Världsstjärnan i spjut – Kim Amb öppnade OS-säsongen på hemmaplan i Bålsta med att vinna Vårkastet.

– Det var jättebra förutsättningar för att göra bra resultat idag, medger Kim. Vinden låg perfekt för att kasta långt om man bara satte spjutet där det skall vara med en utgång på 37-40 grader, bra tryck och rätt höjd.

Foto: Kent Lundqvist

Kim som hade en mycket bra resultatsäsong bakom sig 2020 med nytt personligt rekord på 86,49m, som gav honom en plats i OS-truppen, kom till start med en bra känsla i kroppen.

– Har aldrig känt mig så här bra, försäsongen har varit näst intill perfekt. Jag har varit skadefri och frisk hela vägen vilket gjort att jag fått träna på utan några störningar.

Foto: Kent Lundqvist

Att det var en laddad och samlad Kim som var på plats var påtagligt när vi fick se inkastningen som såg mjuk och bra ut där han på trekvartsfart satte spjut efter spjut runt 75meter.

– Det kändes bra inför och jag var förhoppningsfull efter inkastningen som var avslappnad och bra.

Tävlingen fick också lite av en drömstart då Sävedalens Jakob Rahm slog sitt eget personbästa med över 6 meter! Det skulle komma två personbästa till i tävlingen. Det gav hopp om att det skulle komma många bra kast i tävlingen och kanske skulle vi få se ett monsterkast av Kim?

Sävedalens Jakob Rahm. Foto: Kent Lundqvist

Det startar inte bra för Kim som sätter första spjutet med ett minst sagt krampaktigt kast på 75m och väljer i sin besvikelse att trampa över och för ett X i protokollet. Efter första omgången leder 1:e utmanaren Jakob Samuelsson som är ensam över 70m.

Jakob Samuelsson. Foto: Kent Lundqvist

I den andra omgången så markerar Kim med ett hyggligt kast på 78,77m, men det är fortsatt långt ifrån den avslappnade kastningen vi fick avnjuta på inkastningen.

Foto: Kent Lundqvist

I den tredje, fjärde och femte omgången av de sex som kastades så är det bara Sebastian Thörngren som är över 70m.

Sebastian Thörngren. Foto: Kent Lundqvist

Kim tar rödflagga x 3 då kasten inte alls sitter gällande tajming och teknik.

Foto: Kent Lundqvist

– Så här tidigt på säsongen så är det svårt att snabbt hitta felet, men jag tror att det mesta satt i att jag ville för mycket och var alldeles för sugen på långa kast. Det går inte att ta i med bara kraft när man skall kasta spjut och ha utgångar på 43-44 grader, konstaterar Kim.

Inför den 6:e och sista omgången så har det var en ganska händelsefattig tillställning med ett undantag och det var Samuelssons kast i 3:e omgången som gav 73,33m.

Foto: Kent Lundqvist

Nu var det dags för sista omgången och äntligen så lossnade det i tävlingen och vi fick in en del bra kast på underhållningskontot. Olle Hubert slår till med ett personbästa som mäter 63,90m och veteranen Joni Kaartinen slår också till med ett personbästa på 68,51m som räcker till en 4:e plats i tävlingen.

Joni Kaartinen. Foto: Kent Lundqvist

Den som kunde hota Kim var Samuelsson, även han ville lite för mycket i sista omgången, landar spjutet på mediokra 66,81m. Kim är avslutar dagen och tävlingen med sitt bästa kast i sista omgången. Spjutet landar på 79,61m och ger trots allt lite arbetsro för världsstjärnan.

Foto: Kent Lundqvist

– Ja, det var ett bättre kast rent tekniskt. Det var dock ingen bra genomförd tävling, den sämsta säsongsinledningen på länge. Det är ”som sagt” mycket vilja idag, men jag är inte orolig då jag fick till det här i sista kastet med tekniken och ser nu fram emot resterande av säsongen med OS som det stora målet.

Kim har nu fyra internationella tävlingar som han hoppas kunna genomföra för att hitta toppformen inför OS i sommar.

Foto: Kent Lundqvist

– Ja, det är en tävling i Tyskland och en i England som ligger närmast och sedan är det två tävlingar i Finland. Jag får ändå ta dag för dag då man aldrig vet vad som genomförs i dessa tider, men jag hoppas såklart.

Sista delen inför OS i Tokyo 23/7-8/8-2021 så kommer Kim genomföra en PreCamp.

– Vi åker till Tokyo tre veckor innan OS för att träna och acklimatisera oss vilket är bra med tanke på att man då får chansen att komma in i alla rutiner som gäller för säkerheten och Corona, avslutar Kim.

Resultat Vårkastet spjut:
1:a Kim Amb Bålsta IK 79,61m
2:a Jakob Samuelsson Hässelby 73,33m
3:a Sebastian Thörngren IFK Växjö 70,

Övriga resultat i Vårkastet >>>

Lämna ett svar