Kim Amb nådde målet i VM-finalen!

Foto: Kent Lundqvist

Bålstakastaren Kim Amb kastade sitt tredje raka VM och klarade för första gången av att ta sig till slutomgångarna.

Det är mycket som är bra med Kim Amb just nu, VM-final och han fick även för första gången kasta alla kast i en finalen och nådde därmed sin bästa placering i ett Globalt-mästerskap.

Som allra siste svensk på VM-banan i Doha var Kim Amb ett medaljhopp, men kasten satt inte där så att det räckte hela vägen. Efter tiondeplats i Moskva-VM 2013 och elfte i Peking 2015 slutade han nu åtta på 80.42 – Sveriges bästa spjutplacering i VM/OS på 24 år. Vann gjorde Grenadas Anderson Peters på 86.89 med Lassi Etelätalo fyra på 82.49 som därmed tog Finlands bästa placering i detta mästerskap.

– Tyvärr var det ingen vidare kastning idag. Det fanns en bra chans till medalj, synd bara att jag inte tog den. Det kändes riktigt bra på uppvärmningen, men sedan hittade jag inte känslan, säger Kim till SVT.

Kim summerar en kanonsäsong.

– Jag har haft en fantastisk säsong och detta är bästa året i mitt liv. Jag har blivit pappa, satt personbästa och blivit åtta i VM.

85.38 hade räckt för brons!

Finalen genomfördes dagen efter kvalet och flera kastare var uppenbarligen slitna för det blev en beskedligare resultatnivå än normalt i VM. För brons räckte 85.37 vilket var en knapp halvmeter kortare än Kims månadsgamla personliga rekord.

Kim kastade som nummer tio och inledde med 78.93 & 80,42 vilket gav en 8:e plats och finalkast inför den tredje och sista omgången som blev en nagelbitare. Tredje kastet resulterade i 78.51 och därefter följde en nervös väntan på jagande Cheng Chao-Tsuns, som enligt VM-experterna gjort kast över 90m, skulle göra sitt sista kast. Det blev rejält misslyckat – mätte bara 77 meter – Kim var vidare!

Kim letade ”det där” kastet som skulle bära lång, men de tre avslutande kasten blev mer av vilja och kraft än teknik & rytm – dem landade alla kring 76-78 meter.

– Jag har ingen riktig förklaring till varför tekniken inte stämde. Men så här är det ibland i spjut, det är små tekniska detaljer som kan göra stor skillnad resultatmässigt och idag hade jag inte marginalerna på min sida, berättade Kim.

Åttondeplatsen är ”som sagt” hans främsta insats hittills i ett globalt mästerskap. I EM är bästa placeringen sjundeplatser från Helsingfors 2012 och Amsterdam 2016. Senaste en svensk nådde en bättre spjutplacering i ett VM/OS var VM i Göteborg 1995 då Dag Wennlund slutade femma på 82.04.

Lämna ett svar