Junior-SM i Göteborg.

Foto: Kent Lundqvist

Junior-SM i friidrott genomfördes under 3 dagar (9-11/8) på anrika Slottsskogsvallen i Göteborg nu i helgen. Bålsta IK representerades i tävlingen av 3 aktiva i olika grenar.

Staden bjöd på typiskt västkustväder med ömsom strålande och varmt solsken och ömsom hällregn, vilket våra atleter verkligen fick uppleva.

Först ut på fredagen var Tyra Johansson. En 17-årig tjej som har 100 m sprint och längd som sina favoritgrenar. Fredag eftermiddag genomfördes försök på 100 m där Tyra i sitt heat fick möta tävlingens slutliga vinnare, bra draghjälp med andra ord.

Tyra fick en suverän start, hängde med bra, men fick tyvärr ett felsteg ca. 20 m från mål och var tvungen att fortsätta avstannande. Alla vi som var där kunde dock efteråt konstatera att fram till felsteget har ”Tyra aldrig sprungit så fort”! Så gissa om Tyra är revanschsugen inför nästa tävling, som troligen blir DM för Uppland i månadsskiftet augusti/september.

Senare på dagen var det dags för 18-åriga Linnea Westerberg i slägga för F19. De 15 startande tjejerna hade först 3 kast var för att kvalificera sig bland de 8 främsta Dessa 8 fick därefter 3 ytterligare kast för att slåss om de slutliga placeringarna. Inför SM låg Linnea på en 9:e plats på årets statistiklistor, så hennes mål var givetvis att hamna bland de 8 främsta. Redan i tävlingens första omgång fick Linnea på ett kast som mätte 44,95 meter, endast halvmetern kortare än hennes personliga rekord från tidigare i sommar.

Under resten av tävlingen låg samtliga hennes kast inom 1,5 meter från det första och det visade sig räcka till för att nå målet med en slutlig 7:e plats i tävlingen.

Mitt på lördagen var det åter igen dags för Tyra, den här gången kval i F17 längd. En kvaltävling innebär att samtliga som klarar kvalgränsen på 5,25 m blir direktkvalificerade till söndagens final. I finalen ska 12 deltagare delta, så vid behov utökas gruppen med dom som inte nått kvalgränsen. Tyra inledde med ett mycket fint och långt hopp, men tyvärr med ett par centimeters övertramp. Dagens andra hopp kom att bli hennes längsta, 4,94 m, vilket visade sig vara ynka 9 cm från en finalplatsen.

Mathilda Björklund. Bild: Peter Björklund

Nästa atlet från Bålsta IK att äntra Slottsskogsvallens arena var Mathilda Björklund. Även Mathilda tävlar i slägga och är nu inne på sitt sista år i K22, därefter går hon upp i seniorklassen. På liknande sätt som för Linnea handlade tävlingen om att först och främst kvalificera sig bland de 8 i finaler som får göra totalt 6 kast. Precis då tävlingen inleddes kom också regnet, med störtskurar och hård blåst som gjorde förhållandena i kastringen mycket besvärliga. Det var inte många som lyckades prestera på topp, men Mathilda lyckades dock bemästra ovädret bra. Så pass bra så att hennes längsta kast gav henne en slutlig 5:e plats. Kastet mätte 54,40 m, endast 2 meter från bronset.

På söndagen avgjordes Spjut för F19, Linneas favoritgren. På grund av en krånglande armbåge fick hon tyvärr ta det tråkiga beslutet att inte delta, utan ser nu till att påbörja rehabilitering ordentligt så hon kan komma tillbaka så snart som möjligt. Tråkigt, men det kommer fler SM-tävlingar i framtiden!

Skribent: Martin Westerberg, Bålsta IK

Lämna ett svar