Hård kamp om Champions League-platserna i Premier League.

I skrivande stund har Premier League-klubbarna endast fyra, eller fem, matcher kvar att spela – vi befinner oss med andra ord mitt i det brinnande upploppet av säsongen.

Titelstriden är i praktiken avgjord sedan länge, med Manchester City som ohotad herre på täppan, och i bottenstriden ser det inte heller ut att bli speciellt jämnt. Trots det går vi in i de avslutande omgångarna med en hel del spänningen att vänta – kampen om de åtråvärda Champions League-platserna lever nämligen i allra högsta grad.

Lagen som har allt i egna händer

Inför de sista omgångarna av Premier League är det fem klubbar som ser ut att han en rimlig chans att knipa någon av de två sista platserna som ger spel i kommande säsongs Champions League-turnering. Tror du dig veta säkert vilka av de fem lagen som kommer att ta de två platserna skulle du med andra ord kunna använda en ComeOn bonuskode för att placera en slant på de två lagen.

Om inte något extremt oväntat händer så kommer både Manchester City och Manchester United – som ligger etta respektive tvåa i tabellen – att spela Champions League nästa säsong. Bakom dem är det dock betydligt mer ovisst.

I dagsläget är det Leicester och Chelsea som har parkerat sig på tredje- och fjärdeplatsen, som också resulterar i Champions League-spel. Gör de två lagen sitt jobb och vinner sina resterande matcher kommer de alltså att spela i den prestigefyllda turneringen nästa år – men att göra det är lättare sagt än gjort.

Både Leicester och Chelsea har nämligen några rejält tuffa matcher framför sig under de sista omgångarna. De två lagen möter bland annat varandra i den näst sista omgången, och innan dess ställs Chelsea mot serieledaren Manchester City och Londonrivalen Arsenal. I sista omgången möter de Aston Villa.

Utöver sin match mot Chelsea så har Leicester ytterligare två svåra möten under de sista omgångarna. De ställs mot Manchester United i omgången innan matchen mot Chelsea och sedan avslutar de säsongen mot Tottenham.

Går de jagande lagen bakom Leicester och Chelsea starkt under avslutningen kan med andra ord mycket hända. Chelsea har dessutom en Champions League-final att spela, vilket skulle kunna distrahera dem i ligan. Vinner de den finalen får de dock en automatisk plats i turneringen nästa år, även om de placerar sig utanför topp fyra i ligan.

Lagen som jagar precis under strecket

Bakom Leicester och Chelsea jagar de tre klubbarna West Ham, Tottenham och Liverpool de sista två Champions League-platserna – och på pappret är deras spelschema betydligt snällare än Leicesters och Chelseas.

West Ham, som i skrivande stund innehar femteplatsen i tabellen, möter exempelvis tre lag som befinner sig på den nedre halvan av tabellen, och det enda topplag som Tottenham möter under sina avslutande matcher är just Leicester i den sista omgången. Liverpool möter precis som West Ham mestadels lag på den nedre halvan av tabellen, det enda undantaget för dem är en match mot Manchester United.

Skulle antingen Chelsea eller Leicester – eller båda klubbarna – stöta på patrull under de avslutande omgångarna har alltså de tre jagande lagen stora chanser att kvala in till Champions League. Ett spännande scenario är exempelvis att matchen mellan Leicester och Tottenham i den sista omgången blir helt avgörande för vilket av lagen som kniper den sista platsen.

Lämna ett svar