Första halvan!

Foto: Kent Lundqvist

Den första halvan av vintersporterna är avklarad och det med en hel del roliga svar och en del mindre roliga svar.

Vi på Lokalsport summerar den första halvan av vintersporterna och kan konstatera att det är upp och ned som väntat.

Hockey.

Foto: Kent Lundqvist

ESK som tog sikte på Allettan missade rejält. Stannade på en blygsam 10:e plats och var 16p ifrån en Allettan plats. Det får anses vara en besvikelse! Att laget missar Allettan kanske i sig inte var överraskande, men en 10:e plats var verkligen en negativ överraskning. Laget har inte alls fått till det över tid och då framför allt i spelet över 60 minuter. Det har i många matcher varit bra spel, men bara i 2 av 3 perioder vilket jag vill påstå kostat en mer framskjuten placering. Avslutningen på serien lovar dock gott inför de kommande fortsättningsserien som jag tror man kan vinna. Men då krävs det att man gör det så bra man kan över 60 minuter i 21 omgångar.

Bild: Privat

Att det ser bra ut för framtiden råder inga tvivel. U16 tog DM Guld och får spela SM, J18 & J20 spelar Allettan efter bra spel i grundserien. Dessutom kommer ESK fostrade Jonte Berggren att spela JVM i vårt folkkära Småkronorna i mellandagarna med start 26/12. Tim Almgren kom med i U-16 landslaget och gjorde lite av succé. Ida Berntsson har spelat TV-pucken två gånger och har möjlighet en tredje gång. Det kom med sex ESK:are i TV-pucken för killar (klubbrekord).

BHC

Foto: Kent Lundqvist

Kom in i säsongen i en minst sagt ovan position som överlevare. Det var/är ett nybygge som hade som mål att överleva säsongen och starta en resa för framtiden. Det startade miserabelt, men väntat. Efter 1 seger på sex omgångar vände det. BHC vann sedan sex av åtta matcher och var med i sista omgången och krigade om en Alltrean plats, men ett fel val i slutskedet av hemmamatchen i sista omgången mot Waxholm gjorde att man nu spelar fortsättningsserien i stället med målet att hitta fram till playoffspel.

HC Liljan

Foto: Kent Lundqvist

Har gjort vad man kan kräva av laget i grundserien. Laget stannade som tabelltvåa bakom Sala som man i sista omgången fick ta stryk av med 5-7, men det kan vi lägga på det avslagna kontot då det egentligen inte gällde något i den matchen. Nu väntar Allfyran med idel tuffa matcher och en oviss andra halva av säsongen.

Innebandy

Foto: Kent Lundqvist

Lokomotiv Grillby IBK Har gjort en strålande första halvlek på säsongen trots att man denna säsong förfogar över en mycket tunn trupp. Det som absolut sticker ut är att man så här långt släppt in näst minst mål (55) av alla lagen i serien, bara tabellettan Hälsingegården är vassare med 51 insläppta. Påtagligt dock att man valt en spelstil som passar den tunna truppen är att man inte alls gör mål i samma utsträckning som tidigare säsonger. 49 gjorda s2019/20 mot 72 gjorda s2018/19 efter halva säsongen spelad.  Det kanske är oviktigt i sammanhanget då laget bara är 4p bakom tabelltvåan Borlänge med en match mindre spelad. Vad kan detta bära? Känslan är att man kanske inte orkar hela vägen, men en framskjuten placering kommer det att bli för det här glädjespridande laget.

EIBK

Foto: Kent Lundqvist

Dam har svarat för en mycket stabil första halva av säsongen, kanske den stabilaste jag upplevt. Det bor en harmoni i laget som inte funnits tidigare och det återspeglar sig i resultaten och prestationen så här långt. Obesegrad tabelletta med en offensiv som håller absolut högsta klass. Tre spelare i topp 5 av poängligan med poängdrottning Louise Andersson i topp med 23p (9+14)! Ida Nyholm 3:a med 16p (10+6) och Frida Millros Thorell 5:a med 14p (5+9). 55 gjorda mål är 10 fler än nästa bästa lag i serien, men det är inte det som imponerar mest på mig. Det är defensiven! 17 insläppta mål på 7 spelade omgångar är grunden för framgången så här långt och det får till viss del tillskrivas seriens bästa målvakt i Felicia Wängberg. Div.1 nästa säsong ser jag som en självklarhet!

Herrarna i klubben

Foto: Kent Lundqvist

Har gått sämre än väntat och det beror på mycket svajande prestationer. Förklaringarna är många med en haltande och rörig spelordning samt ett sviktande offensivt spel. 69 insläppta är helt okey, men det borde bädda för en mer offensiv framgång. Det har i stället allt för ofta blivit ett fegt agerande i spelet med boll och åt skogen för lite individuella initiativ med tanke på vad det bor för skills i laget. Detta måste på plats om man skall undvika negativt kval denna säsong. Och fram för allt undrar jag vart spelglädjen och energin finns?

Bålsta FBC

Foto: Kent Lundqvist

Herrarna är där jag förväntade mig att de skulle vara efter den första halvan. Kanske lite bättre till och med då laget bara är 4p ifrån en offensivkvalplats. Kan man nu mönstra det bästa man har i varje match under den andra halvan och se till att dra ned på utvisningar så kanske man kan överraska och ta en av de där kvalplatserna mot div.3?

Damerna

Foto: Kent Lundqvist

Ett nybygge som är på väg att få igång daminnebandyn i Bålsta igen och det är glädjande. Det behövs för sporten och trakten. Under den första halvan så har laget en accelererande formkurva i det mesta. Det anslutar spelare och spelet rullar så sakteliga åt rätt håll. Visst det är noll poäng på kontot, men jag säger bara – se upp! Det kommer skramla in poäng under den andra halvan av serien.

Herrfemman & sexan

Foto: Kent Lundqvist

FSK krigar på i Herrfemman med sitt hobbylag som består av en hel hög med fotbollskillar som vill lira boll under vintern. Är på säker mark för nytt kontrakt när det vänder och där kommer man nog att vara när serien stänger om man får behålla alla fotbollskillar hela vägen.

I Herrsexan så är IBF Grillby som väntat i topp efter halva säsongen. Laget har dock tagit en förlust och den kom i första omgången, men sedan har laget gått rent. Div.5 nästa säsong ser jag som lika klart som att det är julafton imorgon.

Örsundsbro IF krigar på bakom och är just nu på en 6:e plats och det är nog rimligt att man stannar där, kanske tar man någon placering uppåt men något kval blir det inte då man redan nu är 8p ifrån strecket.

STIK är tabelljumbo med endast 1p på kontot. Ser inte ut som att det skall bli någon förändring den placeringen även man säkerligen kommer att ta fler poäng på den andra halvan av serien.

Handboll

EHF damerna

Foto: Kent Lundqvist

Är i en djup – mycket djup kris vill jag påstå. Det är alldeles för få seniora spelare för nivån med i laget just nu. Man försöker kompensera med spelare som har sin tillhörighet i trimlaget och egentligen lagt den här nivån bakom sig. Detta gör att de unga talangerna som finns i laget får bära alldeles för mycket själva och det räcker tyvärr inte för nivån. Något måste göras för att rädda kontraktet då man får naturlig och bra förstärkning internt till nästa säsong, men då måste man vara kvar i div.2 annars är risken mycket stor att man förlorar spelare till andra klubbar och då är det god natt för en mycket lång framtid!

Herrarna

Foto: Kent Lundqvist

Är nykomlingar i div.1 och laget har svarat för en imponerande första halva utan att imponera i spelet. Visst har laget blixtrat till och visat en mycket – mycket hög nivå. De två avslutande omgångarna vittnar om vad som bor i truppen. Skrotar Nyköping (36-22) och visar att man mognat i spelet då man klara av en fysisk match hemma mot Mantorp och vinner knappt men klart med 27-24. Kan inte sluta imponeras av det jobbet som tränare Anders Skogäng gör med truppen varje pass – varje dag! Det är bra nu med en kvalplats till Allsvenskan, men det är den bästa halvan av serien kvar för EHF som förväntas att lyfta ytterligare efter nyår. Spännande!

Dessutom så har Förbundskaptenen för U17 Tomas Axnér har tagit ut de spelare som ska delta i de träningsdagar som sedan är grunden för deltagande i den Svenska truppen till U17 EM och med i truppen är Filip Eriksson.


”Kul att få chansen igen, det är många duktiga som ska försöka få en plats till EM som är nästa turnering för laget. Det är alltid kul att få chansen sen får vi se hur långt det räcker, jag ska i alla fall göra mitt bästa”
Filip som i somras deltog med U-17 landslaget i Scandebro Cup och fick med sig en silvermedalj hem.

Bålsta IF

Foto: Kent Lundqvist

Har inte riktigt svarat upp till förväntningarna med den stora och goda trupp man förfogar över. I en tillsynes ganska jämn serie har det ”bara” blivit tre segrar. Avslutningen på serien lovar dock gott där man äntligen fått lite fart på kontringsspelet och klarheten i att enkla mål är mål dem också. Tror laget lyfter efter nyår och en femteplats är inte alls orimligt att uppnå.

Bandy

Foto: Kent Lundqvist

ESK har fått en bra start på säsongen. Har bara spelat fyra av 12 omgångar, men har visat att man absolut kommer vara en starkt utmanare om seriesegern. Truppen man har att tillgå är den starkaste man uppbringat i modern tid och kan man få med de starka korten i bla. Andreas Broberg i de viktigaste matcherna mot Sollentuna och GT76 så talar mycket för serieseger.

Lämna ett svar