Finns några av framtidens handbollsstjärnor i Enköping?

Källa: Pixabay

Enköpings HF var representerade när European Open spelades i Göteborg i början av juli i år.

European Open är en handbollsturnering för U17-landslagen runt om i Europa och inte mindre än 24 länder deltog i årets mästerskapet. Filip Eriksson från Enköpings HF var en av spelarna som fick chansen att visa upp sig när turneringen gick av stapeln. En turnering som började utmärkt då Sverige gick obesegrade genom gruppspelet och knep förstaplatsen framför Tjeckien.

Enligt uppgifter från Peter Wallin, ordförande i Enköpings HF visade Filip prov på sin fina teknik med läckra inspel och kluriga avslut under turneringen.

Det slutade tillslut med en silverplats för Filip och det svenska landslaget efter att Färöarna (som även de var obesegrade) blev för svåra i finalen där siffrorna tillslut skrevs till 29-36. En nyttig erfarenhet för framtiden hursomhelst för det unga svenska landslaget.

Jessica Enström från Enköping representerade det svenska damlandslaget under närmare 15 år mellan 1995-2008, men staden har annars haft ont om landslagsspelare under de gångna åren.

Nästa stora uppgift för det svenska herrlandslaget blir EM i Norge, Sverige & Österrike (länderna delar på mästerskapet) nästa år i januari. En turnering där Sverige går in som en av förhandsfavoriterna, där Betfair bland annat erbjuder 4,5 i odds på att Sverige tar hem guldet. Det är bara Danmark och Frankrike som ses större oddsfavoriter i nuläget. Senast Sverige tog hem mästerskapet var 2002, då i en gastkramande seger med 33-31 mot Tyskland i Globen. Är det dags för en ny titel i år? Hur tror du att det går? Vilka tar hem det om inte Sverige tar guldet?

Källa: Pixabay

Det kommande mästerskapet ligger  sannolikt något för tätt inpå i tiden för att blott sexton år gamla Filip eller någon av de andra U17-talangerna ska få chansen, men motivationen och erfarenheten efter framgångarna i European Open kan bara vara positiva för framtiden.

Samtidigt har EHF som kanske bekant haft flera framgångar på plan och förra säsongen slutade med uppflyttning efter kvalspel mot Kungsängen. Nu väntar spel i division 1 och fortsatt utveckling för laget i hopp om att kunna etablera sig på högre nivå. Där väntar bland annat möten mot VästeråsIrsta HF, IFK Tumba HK & Skuru IK. En härlig utmaning att ta sig an!

En märkbar skillnad under de senaste åren där mycket har hunnit hända i föreningen. Så tidigt som 2017 lämnade Viktor Berg Von Linde på grund utav ett missnöje med den dåvarande situationen i klubben, men han blev tidigare under sommaren klar igen för EHF efter en sejour med VästeråsIrsta i Allsvenskan. Det talades 2017 om en kris och spelarflykt i samband med att Berg Von Linde lämnade, men bara två år senare är situationen helt annorlunda.

Det ser med andra ord allt bättre ut för EHF och klubbens framtid. Nu återstår det att se hur länge vi får vänta innan någon av de lokala spelarna får ta på sig den eftertraktade landslagströjan. Först och främst får vi se fram emot den stundande säsongen i division 1 och de nya utmaningarna detta innebär.

 

Lämna ett svar