Femmålsskytten Beata Olsson inför Bosnien!

Foto: Privat

Beata Olsson hade en lyckad dag när F18-landslaget inledde EM-kval 1 i Bosnien. Anfallaren svarade för hela fem mål på 37 minuter när Sverige besegrade Armenien med 14-0. I dag lördag står värdarna Bosnien för motståndet.

– Det är inte ofta man gör fem mål. Senast jag gjorde fem mål var nog när jag var tolv år så det var jättekul, säger Beata Olsson till svenskfotboll.

Sverige kunde inte fått en mycket bättre start på EM-kval 1. I onsdags pulveriserades Armenien med hela 14-0.

– Jag har aldrig varit med om en sån första halvlek som vi hade. Inte på den här nivån. Det är jättekul att vi fick med oss så bra siffror. Vi var det klart bättre laget och lyckades förvalta det med. Det är lätt att slå av lite när det börjar rinna iväg, men vi bara fortsatte köra och hålla uppe tempot. Alla var verkligen taggade på att visa både vad laget och en själv går för, säger Beata Olsson.

Efter första halvleken hade Sverige lyckats göra tio mål. Beata Olsson stod för hälften av dessa mål. Något som endast tog henne 37 minuter att göra.

– Det är inte ofta man gör fem mål. Senast jag gjorde fem mål var nog när jag var tolv år så det var jättekul. Inför matchen såg vi oss inte så mycket bättre än Armenien, men vi insåg ganska snabbt att det kunde bli mycket mål och då passade vi på, säger Beata Olsson.

Tio minuter in i andra halvlek byttes hon ut och kunde se Sverige göra ytterligare fyra mål i matchen. Närmast väntar nu Bosnien som föll i sin inledande match med 1-3 mot Belgien.

– Vi är väldigt taggade, det blir en rolig utmaning. Vi såg lite av deras första match mot Belgien. Det är ett lag som kämpar väldigt hårt och har ganska tekniska spelare, säger Olsson och fortsätter:

– Det gäller att vi spelat vårt spel och att alla vet vad de ska göra. Vi får heller inte tro att vi är för bra bara för att vi slog Armenien så stort som vi gjorde. Vi måste verkligen kämpa och inte bli bekväma, säger Olsson.

Det är inte bara i den blågula dressen 18-åringen gör mål. Hemma i klubblaget IK Uppsala Fotboll har det hittills blivit elva fullträffar på 21 framträdanden i Elitettan.

– Jag har spelat många fler matcher i år än i fjol. Det känns som jag har hittat min plats i år och är mer bekväm ute på planen. Det är så klart väldigt kul att det har gått så bra och att det har blivit en del mål.

Olsson, med FC Djursholm som moderklubb, gör i år sin andra säsong i Uppsala som hon anslöt till från Enköpings SK. Med endast tre omgångar kvar att spela är IK Uppsala Fotboll med i racet om avancemanget upp till Allsvenskan.

– Det har varit en väldigt spännande säsong. Vi hade inte tankarna om att vara med i toppen och kämpa. Vi hade mer inställningen att vi ville vinna så många matcher som möjligt och försöka ta poäng från alla lag. Vi har gjort bra resultat i år då vi dels har ett bra lag, men även en stor kämpaglöd där alla drar mot samma håll. Nu är vi med i kampen om en allsvensk plats som vi ska kämpa för att ta.

Trots att laget ligger på tredjeplats har Uppsala alltjämt allt i egna händer då serieledaren Umeå IK väntar närmast och att säsongen avslutas med en match mot andraplacerade Hammarby IF. En match som kan bli helt avgörande i kampen om att knipa en av de två platserna till Allsvenskan.

– Vi vet om att vi har tuffa matcher framför oss, men alla är taggade på att ta maximala nio poäng. Vi har fortfarande allt i egna händer och det får vi försöka lyckas förvalta. Om vi är lugna i vårt spel och vårdar bollen under matchen så vi kommer fram på vårt sätt så finns det absolut chansen på Allsvenskan.

– Men först är det EM-kval som gäller. Jag känner att jag får mycket energi av att vara iväg med landslaget och spela EM-kval. Jag är jättetaggad på att vara här och spela landskamper och kommer att vara taggad när jag kommer tillbaka hem. Det är många roliga matcher nu.

Livescore (uefa.com)

Text: Johan Velagic (SF)

Lämna ett svar