Ett nytt försök ovan division 3

Fotbollsklubben Enköpings SK fyller 105 år i år. Det firas med en uppflyttning till division 2 Norra Svealand efter att de slutade som seriesegrare i division 3 med två matcher tillgodo förra hösten.

En titt på klubbens historia visar att det har varit ett dominerande spel i division 1 till 3. En gång har de lyckats ta sig till Allsvenskan, men tiden där blev kort. Kan det glada laget med sin starka sammanhållning vara på väg uppåt igen? Och kan Jonny Rödlunds comeback leda till att klubben får uppleva spel i Allsvenskan igen, fast med Jonny på tränarbänken.

Division 4, 3, 2 och 1

Klubben bildades som ovannämnt 1914, men det var först under 30-talet som spelet avancerades. Sedan starten spelade ESK i den då kallade Östsvenskan och höll sig i den motsvarande division 3 fram till säsongen 37/38. En efterlängtad seger tog dem till division 2-spel i två säsonger. 1940 var det däremot dags för division 3 igen. Under den första halvan av 40-talet etablerade sig klubben som ett topplag i vad som då kallades för Centralserien Norra division 3. Efter sex omtalade kvalmatcher säsongen 45/46 tog de sig till slut upp till division 2. Anledningen till att kvalmatcherna blev så omtalade var för att både borta- och hemmamatcherna mot Hallstahammars SK och IK City slutade oavgjort, vilket resulterade i att det fick läggas till två extra matcher på neutral mark. Båda dessa vanns av Enköping och de fick skämtsamt titeln ”svenska mästare i kval”.

Tiden i division 2 blev inte lång och ytterligare ett slag mot klubben var att de inte åkte ned till division 3 efter att ha hamnat sist i tabellen. De åkte ned till division 4. Anledningen till detta var för att division 3 omstrukturerades till dagens system med 4 grupper, istället för tidigare 17! Efter detta följde flera år av division 4-spel. En snabbvisit i division 3 gjordes 53/54 samt säsongen 57 och 58, då svensk fotboll hade gått över till spelsystemet vår-höst. Efter det skulle det dröja till 1965 innan det blev spel i division 3 igen.

Ett liknande hoppande mellan divisionerna skulle ses under 60-talet och väl in på 90-talet. Däremot blev det aldrig aktuellt att åka ned till division 4 igen. Istället var det hopp mellan division 3 och 2 där klubben vissa år var alldeles för bra för division 3-spel, men inte tillräckligt bra för division 2. 90-talet började med att ESK gick upp till division 1 1991 och 1992. Fram till 1998 hoppade de upp och ned mellan division 1 och 2 innan de äntligen kunde avancera till nystartade Superettan 1999. De var kvar i Superettan till dess att de nådde sin absolut högsta position någonsin och de avancerade till Allsvenskan 2003, efter att ha kommit på en andraplats i Superettan året innan.

Glädjen blev däremot inte långvarig. Allsvenskan var för tuff och med endast 14 poäng åkte de ned till Superettan igen. Ytterligare degraderingar följde och de åkte ur Superettan. De var tillbaka igen 2007 men det var sista gången. Efter det har det varit spel ned till division 3. Nu har klubben återigen avancerat och frågan är om det inte är dags att fortsätta avancemanget ända upp till toppen.

Ny visit i Allsvenskan?

När ESK tog sig vidare till Allsvenskan var det i ledning av Peter Lenell och Peter Gerhardsson, som nu tränar det svenska damlandslaget som snart bär av till VM i Frankrike. Gerhardsson slutade innan Allsvenskan började och ersattes av Per Apelgren. Överlag behölls laget som det hade sett ut i Superettan men med tillskott av sex nya spelare, däribland Andreas Hermansson. Däremot var Johan Johansson borta hela säsongen på grund av skada.

Innan serien började på våren 2003 rapporterades det om lagets unika träningsrutin. De tränade tillsammans sex gånger i veckan från och med januari, varav tre pass var fotboll och fyra pass var fysträning. Det var den rutinen som hade gjort att de vann elva matcher i rad utan att förlora i Superettan. Men trots träningsrutinen och rutinerade tränare blev det ingen succé. Några anklagade klubbens ekonomi för att ligga bakom förlusten, eftersom den då var körd i botten. Lagets största vinst blev en 4-0 match mot Helsingborg på bortaplan men det var oundvikligt att det skulle hamna längst ned i tabellen med Djurgården som vinnare.

I år har Djurgården inte samma förutsättningar enligt oddsen på Allsvenskan betting, men de finns ändå med i toppen. Förhandsfavoriter är Malmö FF med oddsen 1,80 medan Djurgården kommer in på en femteplats bakom AIK, Häcken och Hammarby med oddsen 15,00.

Det är svårt att säga vad det var som inte gick vägen för ESK i Allsvenskan. De hade flera kvalitativa spelare och de hade en bra tränarstab. Kanske var det för att de inte hade erfarenheten av att spela i den högsta ligan. Kanske var skillnaden mellan Superettan och Allsvenskan högre än väntat. Det går att hitta flera frågetecken men få svar. Det klubben kan göra nu är att ta med sig sin samlade erfarenhet och fokusera på att hitta ett lag som fungerar bra tillsammans och som hungrar efter att klättra.

I dag är det lättare att hitta statistik och information om vad som händer i de olika lagen och det kan på så sätt vara enklare att hitta punkter att arbeta vidare på. Fotbollsträningen har också utvecklats och det går att maximera spelet på ett annat sätt. Det viktiga för ESK är nu att hitta spelare som är villiga att ge det där lilla extra och det kan mycket väl redan vara gjort.

Ett steg i taget

En sak som en fotbollsklubb inte ska göra är att tänka för långt framåt. Det kan vara lockande att drömma om Allsvenskan, men ESK måste ta si vidare från flera serier innan de är där. Just nu ligger laget i mitten av division 2-tabellen. Efter åtta spelade matcher ligger de på en sjätteplats med 12 poäng, 3 vunna matcher, 3 oavgjorda och två förlorade. Karlbergs BK leder med 24 poäng och är tätt följda av Täby FK med 19 poäng. Inför säsongen har ESK fått tillskott på tränarsidan i form av den tidigare spelaren Jonny Rödlund. Han var med i ESK när de spelade i Allsvenskan och har efter sin egen spelarkarriär fortsatt som tränare. Han var tidigare tränare för division 4-laget IFK Västerås. Enligt honom har laget mycket potential eftersom det består av flera unga och formbara spelare. Han kommer framför allt att vara med och avlasta Martin Andersson och fokusera på individuell träning, vilket är något han brinner extra mycket för.

Vad laget kan göra nu är att fortsätta att arbeta tillsammans och bilda en bra sammanhållning och skapa ett bra spel. Stämningen i laget sägs redan vara bra. Enligt nyvärvade Felix Ljungberg, som kom från Sirius akademi i januari, är de ett riktigt bra gäng och han hade inget annat än positiva ord när han började träna med laget vid årets start.

Hur långt de kommer att gå den här säsongen kan bara tiden avgöra. Än så länge är det inget som tyder på att det är en nedflyttning på gång. Det kan snarare vara dags för en uppflyttning, men för det måste ESK jobba hårt och fokusera på nuet, match för match. 

 

Lämna ett svar