ESK studsade tillbaka och tog säsongen första hemmaseger!

Simon S:t Cyr och ESK nollade Wings. Foto: Kent Lundqvist

Med säsongens första hemmaseger och nolla i ATG Hockeyettan studsade ESK Hockey tillbaka och vann mot tabellfyran Wings HC.

– Killarna visade en grym karaktär där ute idag och visade hemmapubliken hur bra vi kan vara när alla står upp över 60 minuter och litar på varandra i spelet, säger en nöjd ESK-tränare Johan Jonsson efter slutsignalen.

Foto: Kent Lundqvist

Det var ett påtagligt påslaget ESK som kom ut på isen för att ta sig an tabellfyran Wings efter debaclet borta mot Väsby i förra omgången.

– Det var inte bra alls och vi åkte ned i källaren, men vi kom upp snabbt igen, skrattar hemmalagets burväktare och matchvinnare den här matchen – Simon S:t Cyr.

Det var ESK som var hetast i matchen och det visade man redan efter sekunder då Niklas Rigelius som var tillbaka efter skada vaskar fram två heta chanser som tvingar den före detta Bålsta keepern i Väsby målet – Richard Mutze att sträcka ut två gånger om för att hålla nollan.

Foto: Kent Lundqvist

Wings svarar dock omgående med att komma i ett bra anfall där Daniel Mattsson får på ett bra avslut som S:t Cyr räddar men pucken dansar på mållinjen innan ESK får undan pucken. Kort därefter så har gästernas Ludvig Wiita-Adamsson en puck i stolpen.

Foto: Kent Lundqvist

Kanske var det en smula överladdat i hemmabåset för ganska omgående så drar man på sig två raka utvisningar. Det var dock inget som oroade ESK som svarade för ett grymt bra boxplay och monterade ned Wings alla försök att hitta fram och hota hemmaburen.

Foto: Kent Lundqvist

ESK för sedan spelet och Wings får ägna mycket av sitt spel i egen zon, men det ser trots det länge ut som att perioden skall sluta mållös. I slutet av perioden för Wings en ny chans i spel fem mot fyra, men återigen svarar ESK för ett bra boxplay och i svansen på det numerära underläget så kommer matchens första mål. Det är Marcus Collin som förtjänstfullt jobbar fram pucken till Daniel Andersson som vispar upp pucken i krysset bakom en chanslös Mutze till 1-0.

Foto: Kent Lundqvist

I mellanaktens inledning så drar ESK på sig två raka utvisningar igen! Det fortsätter dock att vara ett briljant boxplay och målvaktsspel som gör att 1-0 står sig.

Foto: Kent Lundqvist

ESK skapar sedan ett par riktigt vassa chanser och den bästa har Collin som i fritt läge skjuter utanför. Med 8,45 spelat av perioden så är det ESK som får chansen i spel fem mot fyra och då är det nära att det ringer. William Kaijser har ett avslut i stolpen och Adam Lidström en jättechans framför mål, men 1-0 står sig.

Foto: Kent Lundqvist

Under den sista minuten av perioden så slarvar ESK för första och enda gången i matchen och det bäddar för att Wings kommer i ett tungt anfall där S:t Cyr får svara för ett par högoktaniga räddningar.

Foto: Kent Lundqvist

Med 15 sekunder kvar att spela av perioden så får vi se ett uppoffrande spel i egen zon av ESK som renderar i en kontring där pucken till slut landar hos William Svärd som trycker in ett psykologiskt viktigt 2-0 mål med 4 sekunder kvar av perioden.

Foto: Kent Lundqvist

– Ett mycket bra, skönt och viktigt mål, medger ESK-tränaren.

Det gav ESK ett bra energipåslag inför den tredje och sista perioden som bara är 68 sekunder gammal när man kommer i ett bra anfall som resulterar. Ett grymt bra återtagande av puck i offensiv zon av Ludvig Wallin och pucken till en av matchens stora förgrundsfigurer – Robin Nilsson som smart spelar till en friställd Adam Lidström som är klinisk i avslutet när han gör 3-0.

Foto: Kent Lundqvist

Wings går nu offensivt med allt de har för att få förnyad kontakt, men ESK svarar för en mäktig defensiv insats matchen igenom och med dryga fem minuter spelat av den sista perioden kommer matchavgörandet. Rigelius jobbar förtjänstfullt och vinner puck. Sticker sedan på en kontring och tar ett avslut som Mutze räddar, men returen kan han inte göra något åt då Zebastian Bodini Schmitt trycker in 4-0.

Foto: Kent Lundqvist

Wings jagar sedan en reducering, men ESK med S:t Cyr i spetsen är omutliga och håller sin nolla intakt hela vägen vilket betyder att hemmalaget tar säsongens första seger på hemmais till publikens vilda tillrop.

Foto: Kent Lundqvist

– Kan inte annat än vara nöjd med det här, säger S:t Cyr efter slutsignalen. Alla står verkligen upp för varandra därute och jag får bra träff i målet och kan efter en bra förstaperiod släppa axlarna och spela ut, skönt att få hålla säsongens första nolla också såklart.

ESK-tränaren Johan Jonsson var påtagligt lättad efter matchen.

– Det är mycket roligare att vinna hockeymatcher, skrattar Jonsson. Vi håller den struktur på matchen som vi vill ha och håller ihop organisationen i laget och då är vi så här bra.

Ni hittade ett lugn i egen zon och bra utgångar idag som bäddade för ett snabbare spel som skapade problem för Wings.

– Det blir så när killarna litar på varandra och fokuserar på sin egen prestation och uppgift i spelet, det skapar den tid man behöver för att fatta rätt beslut, säger Assisterande ESK-tränaren Tobias Holm Karlberg.

Att ni fick spela en hel del i box i den här matchen verkade inte oroa spelarna.

– Det var bra idag i det spelet och vi kan på ett bra sätt hålla mycket av avsluten utanför skottsektorn och det som går igenom tar ju Simon, han var riktigt bra, konstaterar Jonsson.

Ni får med er ett psykologiskt viktigt 2-0 mål i slutet av mellanakten, vad sa ni till varandra inför den tredje och sista perioden?

– Vi sa egentligen inte så mycket. Det handlade mest om att behålla fokus och skärpa på rätt nivå samt samla kraft inför den siste perioden och det gick ju bra, skrattar Jonsson avslutningsvis.

Enköpings SK – Wings HC 4-0 (1-0,1-0,2-0)

Skott: 28-41 (7-14,13-12,8-15)

Målen,
Period 1: 1-0 (18:46) Daniel Andersson.
Period 2: 2-0 (39:56) William Swärd.
Period 3: 3-0 (41:08) Adam Lidström, 4-0 (45:25) Zebastian Bodini Schmitt.

PIM: 14 (6:6:2) – 6 (0:6:0)
Publik: 213

Spelarbetyg ESK:


Simon S:t Cyr


Robin Nilsson


Niklas Rigelius/Adam Lidström

Tabell & resultat ATG Hockeyettan >>>

Lämna ett svar