ESK på rätt spår!

Foto: Kent Lundqvist

ATG Hockeyettan: ESK Hockey visade att man är på rätt spår när man hemmabesegrade Kiruna IF.

– Ja, känslan är att vi är på rätt väg, men vi skall och kommer att bli ännu bättre, menar ESK-tränaren Anton Virtanen.

I den första perioden var det böljande spel och händelserikt. ESK skapade en hel del bra chanser offensivt redan i de första bytena där Daniel Andersson, Wilmer Lindblad och Jesper Cederberg har de bästa chanser, men gästernas burväktare Filip Eriksson räddar tre gånger om.

Foto: Kent Lundqvist

Defensivt fanns det en hel del att önska initialt. Stundtals var det väldigt passivt och stillastående mot ett KIF som kom med bra fart igenom mittzon och skapade tryck.

Foto: Kent Lundqvist

Det skulle också ge utdelning med knappa 10 minuter spelat. Felix Fjällkeborn fick ta sig in i offensiv zon och enkelt lirka in pucken framför mål där Oliver Lindgren rakar in 0-1 bakom hemmakeepern Pontus Hagman.

Foto: Kent Lundqvist

Efter det så fick ESK bättre ordning på spelet med och utan puck. Hemmalaget får ned farten på KIF, skapar och ligger på för en kvittering. ESK får i slutet av perioden chansen att spela fem mot fyra och då kommer kvitteringen. Pucken hamnar hos Johan Eek i slottet som tar avslut via en täckande klubba till Jesper Cederberg som trycker in 1-1.

Foto: Kent Lundqvist

I den andra periodens inledning var det ånyo en kort sekvens där ESK blev hängandes på hälarna och det kostar igen. En puck på mål och Oliver Lindgren kan trycka in returen till 1-2.

Foto: Kent Lundqvist

Det blev startskottet till ett mäktigt spelövertag för ESK som nu mer eller mindre skrotar gästernas spel och kan kvittera till 2-2. Maximilian Popovic svarar för ett bra förarbete till William Kaiser som får på ett bra avslut från sin backplats och med jätten Alexander Starck framför Eriksson så bär pucken luft hela vägen in i mål.

Foto: Kent Lundqvist

Bara 39 sekunder senare så är vändningen ett faktum. Backen Sebastian Lindström tar skott och på returen håller sig Jesper Bärgård framme och vispar in returen till 3-2.

Foto: Kent Lundqvist

Eriksson räddar gästerna!

KIF har absolut inget att sätta emot nu. ESK går för mer och inte ens när gästerna får chansen i spel fem mot fyra två gånger om är det nära kvittering. Det är istället ESK som har två jättechanser att utöka sin leding i spel fyra mot fem. Tobias Smids och Starck har varsitt friläge som Eriksson räddar.

Foto: Kent Lundqvist

ESK kommer ut starkt i den tredje perioden och redan efter 1,29 har Nilsson en bra chans att utöka hemmaledningen, men Eriksson fortsätter att storspela.

Foto: Kent Lundqvist

ESK skulle få en ny chans i spel fem mot fyra när fem minuter var spelat av perioden. Det omtalade PP-spöket är nu bevisligen på annan ort och härjar. Med ett enkelt och ganska primitivt spel kan Smids vägga med Bärgård och pang 4-2 efter 21 sekunder.

Foto: Kent Lundqvist

ESK ligger sedan på för ett avgörande och det skapas också chanser, men Eriksson ser fortsatt till att rädda sitt KIF som är nere för räkning.

Foto: Kent Lundqvist

Med knappa tre minuter kvar drar gästernas coach Kim Sunna det sista kortet ur ärmen och spelar sex mot fem för att få kontakt. Det skulle visa sig vara ett genidrag. Reducering till 3-4 med 57,39 spelat och kvitterat till 4-4 med 59,13 på matchuret och matchen gick till övertid.

Foto: Kent Lundqvist

Lika nöjd var nog inte Sunna med Calle Kjällström som tar en utvisning i offensiv zon med fyra sekunder kvar att spela av ordinarie matchtid.

Foto: Kent Lundqvist

Det straffar ESK och kan skipa rättvisa med att få med sig en seger man borde haft tidigare. Matchens lirare – Gustav Lindberg serverar Nilsson pucken och han trycker in avgörande 5-4 via stolpen och Eriksson.

Foto: Kent Lundqvist

– Skönt och kul med seger, men såklart surt att vi inte får med oss alla tre poängen. Tycker vi gör en bra match där vi hittar ett kollektivt arbete över hela isen som ger utdelning. Det är många som tar det där ansvaret som vi skall och då ger det resultat. Nu skall vi jobba hårt för att komma så väl förberedda vi bara kan inför omstarten efter nyår, säger ESK-tränaren.

Se matchens highlights här >>


ESK Hockey – Kiruna IF 5-4 (1-1,2-1,1-2,1-0)

Skott: 31-25 (12-10,12-8,6-7,1-0)

Målen,

Period 1: 0-1 (09:20) Oliver Lindgren, 1-1 (17:28) Jesper Cederberg.
Period 2: 2-1 (25:00) Oliver Lindgren, 2-2 (26:54) William Kaiser, 3-2 (27:33) Jesper Bärgård.
Period 3: 4-2 (45:21) Tobias Smids, 4-3 (57:39) Simon Thyni, 4-4 (59:13) Jesper Landström.
Period 4: 5-4 (61:52) Robin Nilsson.

PIM: 8 (2:4:2:0) – 8 (2:0:6:0)
Publik: 248

Spelarbetyg ESK:


Gustav Lindberg


Wilmer Lindblad


Jesper Bärgård/William Kaiser

Övriga resultat & tabell >>>

Lämna ett svar