ESK Hockey vägrar att förlora!

Jesper Bärgård målskytt & bäst på isen när ESK vann. Foto: Kent Lundqvist

Det blev som väntat en riktig holmgång när ESK Hockey tog emot tabellfemman Väsby IK i Hockeyettans 5:e omgång.

– Killarna skall ha en stor eloge för den match de gör, dem slet och jobbade i 60 minuter och fick betalt, konstaterar ESK-tränaren Robert Kimby efter slutsignalen.

Det blev en minst sagt intensiv första period med två lag som gnuggar på och verkligen vill framåt. ESK startar bäst och får även chansen redan efter dryga minuten att spela fem mot fyra, 21 sekunder senare är det 1-0. Pucken går som på ett snöre från Hampus Wallin till Daniel Andersson som hittar Robin Nilsson med ett bra pass och han är klinisk i sitt avslut.

Foto: Kent Lundqvist

Den glädjen blir dock kortvarig för med 2,56 spelat är det kvitterat efter att ESK varit mer än lovligt virriga i egen zon, det straffar gästernas Oliver Horrsell med ett avslut friståendes mitt i slottet. Det ger gästerna ett bra energipåslag och dem trycker på för mer, men hemmakeepern Simon S:t Cyr står för en räcka fin-fina parader.

Foto: Kent Lundqvist

Med 12,50 spelat så kommer ett snabbt anfall av ESK där Niklas Rigelius tar skott och Simon Cederborg styr pucken i stolpen och ut. Spelet vänder och ESK drar på sig en utvisning. Det kom att kosta då Eric Berkelius uppoffrande ”som vanligt” täcker skott och tvingas linka av och då kommer hemmalaget i otakt och Väsby kan ta ledningen med 2-1 genom Nick Hedemyr.

ESK får chansen att komma tillbaka i en match som Väsby för då gästerna drar på sig en utvisning för att dem har för många spelare på isen. Nu tar det bara 6 sekunder att ta betalt. Wilmer Lindblad tar skott från blå och framför mål styr Jesper Bärgård in 2-2. I slutskedet av perioden får ESK en ny chans i spel fem mot fyra, men då är det Väsbys Fredrik Falk som har ett friläge som S:t Cyr plockar snyggt.

Foto: Kent Lundqvist

– Ingen bra period defensivt a oss, vi fick svårt med organisationen mot ett bra Väsby. Vi är dock effektiva i spelet med puck och framför allt i spelet fem mot fyra, säger Kimby

Den första perioden gick till gästerna och mellanakten till hemmalaget. Spelet rycks dock sönder av en massa utvisningar. Och det är fortsatt ESK som tar bäst betalt. Efter ett bra tryck på Väsby så tar Robin Nilsson sats i spel fem mot fyra med knappa halva perioden spelad och får på en riktig projektil som går knallhårt upp i ribbkrysset, pucken kvar i offensiv zon för ESK och då för Nilsson chansen igen där gästernas Keeper Linus Ryttar räddar men på returen så sprätter Mattias Johansson in 3-2.

Foto: Kent Lundqvist

Resterande av perioden så är det mestadels spel fem mot fyra för ESK, men inget mer mål faller. Dock får hemmalaget med sig ett fem mot fyra spel i 1,54.

– En bättre period där vi jobbar in i det här och hamnar betydligt bättre i vårt positionsspel och kommer också till en hel del bra lägen och chanser, berömmer Kimby.

Inledningen av den tredje och sista perioden går till ESK med ett bra spel i fem mot fyra. Det ger hemmalaget ett bra tryck på Väsby som får jobbigt att freda sin kasse. Med 4,58 spelat har ESK fyra heta chanser i samma anfall utan att överlista Ryttar i Väsby kassen, den bästa har Bärgård som får tag i en retur framför mål.

Med 6,25 spelat så bjuder Väsby på en chans för en av hemmalagets förgrundsfigurer denna kväll – Eric Berkerud, men även denna gång går Ryttar segrande ur striden med en bra benparad. Efter det så kommer Väsby tillbaka och jobbar sig in i matchen igen och träffar ribban med ett avslut i spel fem mot fyra.

Foto: Kent Lundqvist

Tiden rinner iväg och ett tungt och hårt jobbande ESK gnuggar ner gästernas offensiva försök gång efter annan. Med 16,43 spelat är det nära att hemmalaget avgör första gången då Berkerud tar sig i läge och avslutar bra och Cederborg är framme på returen, men Ryttar igen. Med 1,50 kvar är det slitvargen Rasmus Hedin som har ett friläge och chans att stänga matchen, men Ryttar gör en strålade parad!

Slutskedet blir spännande då Väsby tar en timeout och spelar sista delen av matchen med sex mot fem spelare. Ett visst tycka skapas, men närmare en ett avslut via S:t Cyrs plock och strykare på ovansidan av ribban kommer inte gästerna.

– Vi gör en ny bra match vad det gäller insatsen och det är små marginaler som avgör den här kampen, konstaterar ESK Tränaren.

Matchens lirare Jesper Bärgård var stor i segern och hyllar laget.

– Jag tycket inte jag gör någon kanonmatch, visst det är kul att bidra med ett mål och hårt jobb. Det finns mer att hämta av både mig och laget vad det gäller spelet. Vi visar återigen vilken härlig moral det finns i det här gänget och det avgör den här matchen, berömmer Bärgård.

En till som hyllade laget var lagets stor kämpe och kanske den som är allra jobbigast att möta för motståndarna – Eric Berkerud förklarar varför han spelar som han gör.

– Det känns bra att det går bra då det är min första seniorsäsong och jag tycker jag börjar växa in i det. Jag har hittat rätt i min spelstil och jag tar gärna lite smärta med att täcka skott och vara obekväm i sarghörnen om det kan bidra till segrar, säger en nöjd Berkerud efter matchen.

ESK Hockey – Väsby 3-2 (2-2,1-0,0-0)

Skott: 22-33 (5-17,13-5,4-11)

Period 1: 1-0 (01:27) Robin Nilsson, 1-1 (02:56) Oliver Horrsell, 1-2 (13:53) Nick Hedemyr, 2-2 (16:52) Jesper Bärgård.
Period 2: 3-2 (29:24) Mattias Johansson.
Period 3: X

Utvisningar: 3x2min – 9x2min
Publik: 398

Spelarbetyg ESK:


Jesper Bärgård


Eric Berkerud


Simon S:t Cyr/Robin Nilsson

Övriga resultat & tabell >>>

Lämna ett svar