ESK föll tungt i Kalix.

Foto: Kent Lundqvist

Allettan: En tuff inledning på den så viktiga poängmatchen borta mot Kalix HC fällde ESK.

Matchen rivstartar med två jättechanser innan minuten är spelad där båda lagens målvakter Jacob Carlsson i KHC och Benjamin Johansson i ESK får göra varsin högoktanig räddning.

Matchen blir sedan ganska darrig och svagt spel av båda lagen. Det ger ESK en jättechans att ta ledningen då man bjuds på en 3 mot 1:a, men Tobias Smids väljer att ta ett avslut i svagt läge som Carlsson räddar enkelt.

Istället är det KHC som med 8,25 spelat gör 1-0 genom Jesper Juntto efter att ESK tappat sin organisation i det defensiva spelet. Det stannar inte där för ganska omgående efter ett powerplay utökar KHC sin ledning där seriens skyttekung-Lucas Feuk lyckas lirka in sitt 12:e mål på en retur till 2-0 med 14,30 spelat.

Med dryga 18 minuter spelat så är det mycket nära reducering när Johan Eek friställer Martin Jonsson, men Carlsson räddar både första avslutet och även returen. Det är sedan spel mot ett mål under avslutningen av perioden där ESK ligger på för en reducering, men 2-0 står sig in i mellanakten.

Ganska tidigt i andra perioden så bjuder hemmalaget på en ny fin reduceringschans där Karl Sand får läget mitt framför målet, men Carlsson räddar – igen! Känslan är att ESK tar över mer och mer nu i matchen. Med knappa kvarten spelad så har ESK efter en långt och tungt spelövertag en ny jättechans att reducera när Adam Lidström har ett friläge, men Carlsson räddar och även returen.

Hemmalaget tar sig ur greppet och får andas för en stund när ESK drar på sig en utvisning med 16,21 spelat. Det är dock inget som hemmalaget förvaltar. De drar istället på sig dubbla utvisningar och spel fem mot re ger reducering till 1-2 genom Jesper Bärgård med 18,49 spelat. ESK är sedan mycket nära att kvittera i spel fem mot fyra innan periodvilan men Carlsson räddar Niklas Rigelius sylvass styrning med plocken.

Med dryga 7 minuter spelat så får ESK chansen att kvittera då hemmalaget drar på sig en ny utvisning, men det ger inget och KHC är fortsatt i ledning med knappt halva den tredje perioden spelad. Gaska omgående så kommer periodens första heta kvitteringschans i spel fyra mot fyra och då är det William Kaijser som har ett jätteläge, men Carlsson räddar.

Istället är det hemmalaget som kan punktera matchen när ESK tar ut sin målvakt för att spela sex mot fem. Olli Nikupeteri kan göra 3-1 i öppet mål med 1,32 kvar att spela av matchen.


Kalix HC – ESK Hockey 3-1 (2-0,0-1,1-0)

Skott: 29-29 (12-10,9-11,8-8)

Period 1: 1-0 (08:25) Jesper Juntto, 2-0 (14:30) Lucas Feuk.
Period 2: 2-1 (38:49) Jesper Bärgård.
Period 3: 3-1 (58:28) Olli Nikupeteri.

PIM: 16 (6:4:6) – 12 (6:2:4)

Lämna ett svar