Enköpingstalangen som vet vart On & Off knappen sitter!

Beata Olsson vet vad hon vill och när hon vill det! Foto: Kent Lundqvist

Beata Olsson är en av traktens mest lovande fotbollsspelare, men hon är också en tjej som vet vad hon vill och framför allt när hon vill det.

Vi fick äran att träffa landslagsspelare, ESK spelaren, supertalangen men framför allt tjejen Beata Olsson privat och fick veta lite mer om hur livet kan vara för en ung tjej med ett späckat program och höga förväntningar på sig själv och av omgivningen.

Att Beata är en mycket bra fotbollsspelare vet vi alla vid det här laget, men hur ser en vanlig dag ut för henne?

– Det blir långa dagar under tävlingssäsong. Jag går på ett idrottsgymnasium i Uppsala, där jag läser naturvetenskapsprogrammet och bor i Enköping så det är till att starta tidigt. Det är buss till Uppsala och sedan cykel till den plats där vi skall träna. Sedan är det pluggande som gäller och efter det är det allt som oftast träning igen med klubblaget, så det långa dagar, berättar Beata.

Foto: Kent Lundqvist

Beata är inne på sitt första år på gymnasiet och mycket är nytt, men det är bra på många sätt.

– Jag hade inga större problem att välja skola, Celsius är ju Sveriges största Idrottsgymnasium med massor av sporter och det har man nytta av även just med skolgången. Det är många likasinnade med samma vardag som en själv så det finns en helt annan förståelse än vad det finns i en vanlig skola med allt från ledigheter till stöd om man behöver det i sina studier. Riktigt kul att få lära känna andra idrottskillar & tjejer som lever samma liv som jag gör.

Övergången från grundskola till gymnasiet har varit lärorikt för Beata?

– Jag har tagit ett grepp om mig själv vad det gäller planering osv… Det har varit bra och jag gillar det verkligen för nu har jag en hög medvetenhet om vad som är nu och vad jag behöver planera för att mitt liv skall fungera och jag skall må bra.

Vart on & off knappen sitter är viktigt!

– Tack vare att jag lärt mig att planera och strukturera min tid så känns det bra, jag kan se när jag kan planera in annat och då försöker jag göra saker som att träffa kompisar och då gör jag paketlösningar av det, som att kombinera ett biobesök med en kompis så har jag fått ihop två saker samtidigt. Annars så är jag bra på att koppla av och det gör jag helst med min häst eller en bra bok och serier på tv, jag vet vart on & off knappen på mig själv sitter, skrattar Beata.

Foto: Kent Lundqvist

Vad har du för tankar om framtiden?

– Jag är noga med att vara här och nu, vill inte sväva iväg med tankarna runt mitt idrottande och är fullt fokuserad på mitt klubblag ESK. Men skolan är en annan sak, jag är fokuserad och satsar på skolan för jag vill bli läkare/kirurg och då krävs det att jag jobbar hårt. Det kommer oavsett hur det går med fotbollen finnas ett liv efter det och då vill jag ha en meningsfull tillvaro och ett jobb där jag känner att jag bidrar och presterar, avslutar Beata.

Fakta:
Beata Olsson 16 år.
Familj: Mamma Elisabeth, Pappa Pontus, två syskon, två hundar och två hästar.
Bor utanför Enköping.
Pluggar på naturvetenskapsprogrammet i Uppsala.

Livet som fotbollsföräldrar till en supertalang!

Vi fick även chansen att tala med Beata Olssons föräldrar – Elisabeth & Pontus om hur det är att vara just idrottsförälder och hur man får ihop en bra vardag med hela familjen.

Foto: Kent Lundqvist

– Det var faktiskt så att jag mer eller mindre fick släpa Beata till fotbollsträningen när hon var liten. Hon var inte så sugen, för då var det tennis, gymnastik och häst som gällde, skrattar mamma Elisabeth.

Beta fick prova på många idrotter innan det blev just fotbollen som tog upp mestadels av hennes tid.

– Vi har uppmuntrat alla våra barn att prova olika sporter och aktiviteter, det är viktigt ur många perspektiv. Det är två år mellan Beata och sin storasyster, men bara 16 månader, så rent praktiskt blev det att sätta dem i samma grupper vad det gällde idrottandet. Beata var bra i det mesta för hon har en sådan vinnarskalle och det kan hon nu ha nytta av i fotbollen. Gymnastiken har givit henne motorik och koordination och ridandet har stärkt henne mentalt och stärker hennes andra muskelgrupper som hon inte jobbar med, berättar Elisabeth.

Foto: Kent Lundqvist

Hur har ni hanterat all den uppmärksamhet som er dotter fått och får vad det gäller skolval, fotbollen?

– Det har varit en process såklart, men vi har alltid satt Beata som person i fokus och inte hennes aktiviteter. Vi kan henne och idrotten är andra bättre på än vad vi är så där har vi fått bra och mycket hjälp av Beatas duktiga tränare i ESK (Tomas Lindvall, Tomas Karlsson, Lovisa Delby) och Frida Östberg med all sin rutin har varit till stor hjälp med det idrottsliga. Det som är det viktiga för oss är att vi ser att Beata mår bra och att hon har kul med det hon gör, berättar Pontus.

Det blev en tidig debut för Beata i seniorsammanhang, hur gick tankarna runt den frågan?

– Det var inte helt enkelt så klart. VI talade mycket och länge om det hela, men här kom vi till en bra lösning tillsammans med Beatas tränare. Vi kom fram till att det inte var en permanent lösning utan det skulle vara lite då och då. Det handlade såklart om att se till att det fungerade mentalt, men även fysiskt givetvis och att det inte blev för mycket för alla inblandade och att det gick ut över familj och skola, säger Pontus.

Vart hittar ni er kvalitetstid med varandra?

– Den är viktig och något som vi absolut värderar högt med hela familjen. Det kan vara en stund i bilen, vi bor ju lite ute på landet så det blir mycket av den varan, skrattar Elisabeth. Jag och Beata har ju hästarna och där har vi mycket av vår kvalitetstid.

– Den är såklart svårt att planera, man får hålla tillgodo med det som faktiskt erbjuds och vara noga med att njuta av det. Det är dock viktigt för oss alla i familjen, inte bara med Beata utan tillsammans med hela familjen då vi alla lever i en ganska intensiv vardag, avslutar Pontus.

 

Lämna ett svar