Enköpings RK satsar på medaljer.

Nicklas Proos, Robin Fransson och Tova Kurkiala-Medbo SR Uppland. Foto: Kent Lundqvist

Efter några sportsligt magra säsonger siktar nu Enköpings RK på mer framskjutna placeringar i seniorrugbyn.

Klubben gör en satsning som innefattar flera nyförvärv på både dam-och herrsidan.

-Vi vill lyfta nivån i klubben och förmedla den till Enköpingsborna. ERK kommer vara att räkna med och vi vill visa att vi är en förening med klass, säger Helena Proos, ordförande i Enköpings RK.

Fr vänster; Emma Skagerlind, Nicklas Proos, Andrew Daish, Robin Fransson, Hannes Nyhlén, Akseli Sinitalo-Nunes. Foto: Kent Lundqvist

Som ett led i satsningen bjöd man in till en pressrelease som bland annat gästades av Radio Uppland. Där berättade man om klubbens planer samt presenterade en hel del nya spelare. Nicklas Proos är tränare och coach för damerna och han ser med tillförsikt fram mot säsongen.

-Känns mycket bra och det ska verkligen bli roligt och kul att få komma igång med tävlandet. Det ser bra ut på spelarfronten med ett ungt lag bestående av egna spelare kryddat med några mer rutinerade  och etablerade .

Målsättningen ?

-Att nå finalspel på såväl 7-manna som 15-manna.

Carina Trinh, 28 år, är ett av nyförvärven i klubben och kommer närmast från Stockholmslaget Exiles. Carina är med i landslaget i både 7- och 15-manna och är en av landets bästa spelare.

Carina Trinh. Foto: Kent Lundqvist

-Tyvärr spelar inte Exiles i år och då kändes valet av Enköping givet. Det här känns spännande och kul  med ett ungt och hungrigt lag. Jag har spelat både med och mot några av spelarna och tycker vi definitivt har chans på guld, säger Carina som oftast spelar klunghalv eller fullback.

Ett annat nyförvärv är rutinerade  35-åriga klunghalven Anna Thorsell som tidigare spelat för både Enköping och Uppsala.

-Jag är väl en återvändare och känner mig jättevälkommen tillbaka. Utifrån truppen tror jag också på stora guldchanser. Jag har inte spelat och tränat på ett tag och det finns väl lite risk för ringrost men det ska det snabbt bli ordning på.

Anna Thorsell. Foto: Kent Lundqvist

-Både Anna och Carina bidrar med massor av erfarenhet och kommer att lyfta våra egna och lite mer orutinerade spelare, säger Nicklas Proos

Andra klara nyförvärv är landslagsspelaren Angela Woolley från Uppsala, 17-åriga Minna Leijonhufvud, Exiles samt Cassandra Julin.

Förra säsongen stupade ERK:s herrar i semifinal på 15-manna. I år ska det bli annorlunda, menar tränaren och coachen Robin Fransson.

-Vi går för guld i både 7-och 15-manna och chanserna är mycket goda. Vi var nära i fjol efter ett bra slutspel men räckte inte riktigt till då. Det ska bli ändring på det i år.

Vad talar för att ni tar en dubbel ?

Erfarenheterna från förra säsongen med ett då mycket ungt lag. Nu spetsar vi till det med några etablerade och rutinerade spelare. Det är fullt på olika positioner och vi får till ett snabbare spel.

Med på pressträffen var nyförvärven Andrew Daish och Akseli Sinitalo-Nunes. Två spelare som kommer att bidra med mycket, tror Fransson.

-Definitivt. Erfarenhet och stabilitet i första hand.

Fr vänster: Akseli, Andrew. Foto: Kent Lundqvist

Andrew Daish, 35 år, är landslagsmeriterad flanker och gjorde blågul debut som 23-åring. Han har bland annat spelat som semiproffs på hög nivå i England.

-Nu har jag flyttat till Enköping och vill förutom att spela utveckla min coachning. Jag ska därför sköta en del av träningen och assistera Robin, säger Andrew.

-Här pratar vi om en person med en stor påse erfarenhet från många års spel. Han är mycket professionell i det han gör och kommer att hjälpa och leda oss i år, säger Robin Fransson.

Klungspelaren Akseli Sinitalo-Nunes är 21 år och finländsk landslagsman.

-Jag valde att komma hit till Enköping för att utveckla mitt spel på en högra nivå än i Finland. Ser mig själv som en hårt arbetande rugbyspelare.

Tränare Fransson är mycket nöjd med vad den engelskfödde förstaledaren visat så här långt.

-Står för stabilitet och är en mycket fysisk spelare. Driver på i kommunikationen på planen, vilket är viktigt för våra unga, egna spelare.

Tim Johansson gör comeback efter att senast spelat för Exiles där det blev dubbla SM-guld föra säsongen,

-Vi är mycket glada över att han är tillbaka i ERK. Vi vet alla vad det betyder att ha honom med i laget och jag tycker han är en av de bästa svenska spelarna någonsin, säger Robin Fransson.

Fr vänster: Robin F, Nicklas Proos. Foto: Kent Lundqvist

Till helgen drar tävlingssäsongen igång med SM-kval i 7-mannarugby. Herrarna spelar Enköping och damerna i Uppsala. Lite rumphugget tyvärr då några av de etablerade lagen inte kommer till spel.

-Ska verkligen bli kul. Vi har väntat länge på det här och jag tycker vi har stora möjligheter att knipa SM-guld, säger lagkaptenen Hannes Nyhlén.

Landslagsspelaren och lagkaptenen Emma Skagerlind är in på samma linje.

-Tror stenhårt på slutspel i Malmö och att vi där hamnar överst på prispallen.

Enköpings RK tilldelades priset som Enköpings mest jämställda förening på Idrottsgalan tidigare i år.

ordf Helena Proos. Foto: Kent Lundqvist

-Det priset är vi väldigt stolta över. Vi jobbar hårt för alla spelarna ska ha samma villkor, sett till budget och så vidare. Viktigt för föreningskänslan och vi kör också herrar och damer parallellt på träningarna för att få en känsla av samhörighet, avslutar Helena Proos.

 

Lämna ett svar